Reclamă

Ouă vopsite cu sfeclă roșie. Rețeta pentru ouă de Paște 100% naturale, fără chimicale

Dacă întotdeauna ai apelat la coloranți artificiali pentru a colora ouăle de Paște, ia în considerare câteva alternative mai naturale în acest an. Nu numai că coloranții naturali sunt mai buni pentru sănătatea ta, dar sunt și mai buni pentru mediu. Ai mai jos câteva sfaturi despre cum să faci ouă vopsite cu sfeclă roșie.

Andrada Marinică
Andrada Marinică
Publicat: 11 aprilie 2023, 6:08 / Actualizat: 28 martie 2024, 16:43

Consumul de energie și scurgerile chimice în sol sunt tipice în procesul de fabricație a coloranților. De aceea, sfaturile specialiștilor sunt să apelezi la rețeta pentru ouă de Paște 100% naturale. Multe lucruri din bucătărie pot fi folosite pentru a colora ouăle: ceapă, varză, sfeclă și chiar și cafeaua.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ouă vopsite cu sfeclă roșie: de ce ai nevoie

  • un carton cu ouă;
  • sfeclă – trei sau patru de mărime mijlocie;
  • oțet, jumătate de cană.

Ouă vopsite cu sfeclă roșie: pași de urmat

Se fierbe sfecla. Începe prin a spăla sfecla și a tăia vârfurile. Apoi las-o la fiert până când furculița poate pătrunde fără efort. Apa din oală poate părea aproape neagră, dar o picătură de suc de sfeclă într-o lingură este o reprezentare mai exactă a culorii.

Scoate sfecla din apă și pune ouăle la fiert. Specialiștii au descoperit prin mai multe încercări și erori că adăugarea de oțet la sucul de sfeclă intensifică culoarea. Culoarea roșie a sfeclei provine din pigmentul betalaină care este sensibil la pH. Oțetul este acid, iar atunci când este adăugat în amestec, luminează roșul și oferă culoarea roșie intensă pe care o vrei pentru ouăle de Paște.

Reclamă

Din păcate, ouăle vopsite nu au culoarea de roșu aprins mult timp după ce sunt scoase din sucul de sfeclă. Trucul pentru a păstra pigmenții roșii este să pui oțet în apa în care ai fiert sfecla.
Pentru o intensitate diferită a culorii, freacă ouăle cu un prosop de hârtie: nuanța mai deschisă = mai multă frecare. Atunci când folosești sfecla pentru a vopsi ouăle, poți pregăti din sfecla rămasă diverse salate pentru masa de Paște.

Sfaturi de urmat

Ouăle care sunt vopsite cu sfeclă roșie au nuanțe diferite de roșu, de la roz, la vișiniu. Gradul de colorare a ouălor depinde de timpul petrecut în siropul de sfeclă sau în suc de sfeclă roșie, de concentrația acestuia și de culoarea cojii ouălor. Ouăle vopsite cu sfeclă roșie se freacă ușor cu ulei vegetal pentru a face coaja să strălucească.

Reclamă

Pentru a obține cele mai frumoase ouă pentru Paște, e recomandat să vopsești ouă cu coji albe. Acestea sunt cele mai potrivite pentru colorare cu pigmenți naturali. Pentru a preveni crăparea ouălor în timpul fierberii, scoateți-le din frigider în avans. De asemenea, poți adăuga puțină sare în apă pentru a păstra coaja intactă.

Asigură-te că speli ouăle cu bicarbonat de sodiu înainte de vopsire. Și pentru a degresa suprafața folosește alcool.

Dacă vrei sa vopsești ouăle natural, mai poți încerca cu coji de ceapă roșie, turmeric, zeamă de afine. De asemenea, le poți decora cu frunze de pătrunjel, boabe de orez sau le poți picta alături de cei mici așa cum vă doriți.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 15 aprilie – 21 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
În această perioadă, mulți dintre nativi se vor reîntoarce la credințele din trecut. Există o singură zodie care va descoperi că suferă de oboseală cronică, iar aceasta va trebui să ia o pauză prelungită....
2
O femeie frumoasă care poartă o rochie roz și simbolizează una dintre acele zodii energice
Horoscop
Cele mai energice zodii. Ei sunt nativii cu o forță interioară de invidiat
Te-ai întrebat vreodată care sunt cele mai energice zodii? Acești nativi au o forță interioară de invidiat. Reușesc să facă față tuturor provocărilor și aduc zâmbetul pe buzele oamenilor din viața lor. Ei sunt...
3
fată îmbrăcată în culori deschise pe un fundal bleu
Horoscop
Culoarea zodiei Gemeni. Nuanțele care îți poartă noroc dacă ești în această zodie
Fiecare nativ în parte are trăsături specifice, dar și lucruri care îi plac în mod deosebit și i se potrivesc mănușă. Află care este culoarea zodiei Gemeni și vezi cum poți să o porți...
4
Jennifer Lopez într-un crop top verde în timp ce își ascunde abdomenul cu ajutorul unei poșete
Divertisment
Abdomenul ei nu mai are niciun secret. Cum și-a pus timpul amprenta asupra corpului lui Jennifer Lopez
Abdomenul ei nu mai are niciun secret. Timpul pare că și-a pus amprenta asupra corpului lui Jennifer Lopez. Vedeta latino a făcut spectacol atunci când a apărut pe străzile din New York. Totul s-a...
5
O femeie frumoasă care poartă o rochie neagră și ține într-un cerc armonios mai multe frunze aurii
Horoscop
Zodii care iubesc liniștea. Ei sunt nativii care evită situațiile dramatice
Există unele zodii care iubesc liniștea și evită pe cât se poate situațiile dramatice. Acești nativi se feresc de persoanele care tind să fie vampiri energetici. Ei au nevoie de oameni sinceri în viața...
PARTENERI
×