Una dintre legendele legate de înroșirea ouălor pentru masa de Paște spune că Fecioara Maria s-a dus să-l vadă pe Iisus răstignit pe cruce, având un coș plin cu ouă. A așezat coșul cu ouă la picioarele Mântuitorului, iar acestea s-au înroșit cu sângele lui. Legenda spune că de atunci ouăle roșii au devenit un simbol al Sărbătorilor Pascale. În plus, pe lângă ouăle roșii, se mai pregătesc și ouă vopsite în alte culori, pentru a sărbători primăvara.
Îți oferim mai jos una dintre cele mai simple metode de a decora ouăle fierte pentru masa de Paște.
Ouă vopsite natural cu foi de ceapă – Ingrediente
- 20-30 de ouă
- frunzulițe de: pătrunjel, mărar, leuștean, trifoi etc.
- ciorapi de damă de culoarea piciorului (dres)
- 3 l apă
- 1 lingură cu sare
- 4 linguri de oțet
- coji de ceapă roșie și galbenă (de la aproximativ 1 kg de ceapă)
- o bucată mică de slănină, untură sau ulei
Metoda de decorare a ouălor cu ajutorul foilor de ceapă
Curăță separat foile de ceapă și spală-le bine în apă caldă. Scufundă-le în apă, presează-le și lasă-le la scurs.
Dacă dorești culori diferite pentru ouăle fierte, pregătește două oale sau recipiente din inox. Pune într-una cojile de la ceapa roșie, iar în cealaltă pe cele de la ceapa galbenă. Poți amesteca cele două tipuri de coji de ceapă în același vas.
Toarnă câte 1,5 litri de apă fierbinte peste cojile de ceapă. Lasă-le la înmuiat pentru 5-6 ore sau chiar de seara până dimineața.
După acest interval de timp, spală ouăle cu apă caldă și puțin detergent de vase, folosind buretele cu partea abrazivă. Clătește-le bine și șterge-le.