Consumul de energie și scurgerile chimice în sol sunt tipice în procesul de fabricație a coloranților. De aceea, sfaturile specialiștilor sunt să apelezi la rețeta pentru ouă de Paște 100% naturale. Multe lucruri din bucătărie pot fi folosite pentru a colora ouăle: ceapă, varză, sfeclă și chiar și cafeaua.
Ouă vopsite cu sfeclă roșie: de ce ai nevoie
- un carton cu ouă;
- sfeclă – trei sau patru de mărime mijlocie;
- oțet, jumătate de cană.
Ouă vopsite cu sfeclă roșie: pași de urmat
Se fierbe sfecla. Începe prin a spăla sfecla și a tăia vârfurile. Apoi las-o la fiert până când furculița poate pătrunde fără efort. Apa din oală poate părea aproape neagră, dar o picătură de suc de sfeclă într-o lingură este o reprezentare mai exactă a culorii.
Scoate sfecla din apă și pune ouăle la fiert. Specialiștii au descoperit prin mai multe încercări și erori că adăugarea de oțet la sucul de sfeclă intensifică culoarea. Culoarea roșie a sfeclei provine din pigmentul betalaină care este sensibil la pH. Oțetul este acid, iar atunci când este adăugat în amestec, luminează roșul și oferă culoarea roșie intensă pe care o vrei pentru ouăle de Paște.
Din păcate, ouăle vopsite nu au culoarea de roșu aprins mult timp după ce sunt scoase din sucul de sfeclă. Trucul pentru a păstra pigmenții roșii este să pui oțet în apa în care ai fiert sfecla.
Pentru o intensitate diferită a culorii, freacă ouăle cu un prosop de hârtie: nuanța mai deschisă = mai multă frecare. Atunci când folosești sfecla pentru a vopsi ouăle, poți pregăti din sfecla rămasă diverse salate pentru masa de Paște.
Sfaturi de urmat
Ouăle care sunt vopsite cu sfeclă roșie au nuanțe diferite de roșu, de la roz, la vișiniu. Gradul de colorare a ouălor depinde de timpul petrecut în siropul de sfeclă sau în suc de sfeclă roșie, de concentrația acestuia și de culoarea cojii ouălor. Ouăle vopsite cu sfeclă roșie se freacă ușor cu ulei vegetal pentru a face coaja să strălucească.
Pentru a obține cele mai frumoase ouă pentru Paște, e recomandat să vopsești ouă cu coji albe. Acestea sunt cele mai potrivite pentru colorare cu pigmenți naturali. Pentru a preveni crăparea ouălor în timpul fierberii, scoateți-le din frigider în avans. De asemenea, poți adăuga puțină sare în apă pentru a păstra coaja intactă.
Asigură-te că speli ouăle cu bicarbonat de sodiu înainte de vopsire. Și pentru a degresa suprafața folosește alcool.
Dacă vrei sa vopsești ouăle natural, mai poți încerca cu coji de ceapă roșie, turmeric, zeamă de afine. De asemenea, le poți decora cu frunze de pătrunjel, boabe de orez sau le poți picta alături de cei mici așa cum vă doriți.