Una dintre legendele legate de înroșirea ouălor pentru masa de Paște spune că Fecioara Maria s-a dus să-l vadă pe Iisus răstignit pe cruce, având un coș plin cu ouă. A așezat coșul cu ouă la picioarele Mântuitorului, iar acestea s-au înroșit cu sângele lui. Legenda spune că de atunci ouăle roșii au devenit un simbol al Sărbătorilor Pascale. În plus, pe lângă ouăle roșii, se mai pregătesc și ouă vopsite în alte culori, pentru a sărbători primăvara.
Îți oferim mai jos una dintre cele mai simple metode de a decora ouăle fierte pentru masa de Paște.
Ouă vopsite natural cu foi de ceapă – Ingrediente
- 20-30 de ouă
- frunzulițe de: pătrunjel, mărar, leuștean, trifoi etc.
- ciorapi de damă de culoarea piciorului (dres)
- 3 l apă
- 1 lingură cu sare
- 4 linguri de oțet
- coji de ceapă roșie și galbenă (de la aproximativ 1 kg de ceapă)
- o bucată mică de slănină, untură sau ulei
Metoda de decorare a ouălor cu ajutorul foilor de ceapă
Curăță separat foile de ceapă și spală-le bine în apă caldă. Scufundă-le în apă, presează-le și lasă-le la scurs.
Dacă dorești culori diferite pentru ouăle fierte, pregătește două oale sau recipiente din inox. Pune într-una cojile de la ceapa roșie, iar în cealaltă pe cele de la ceapa galbenă. Poți amesteca cele două tipuri de coji de ceapă în același vas.
Toarnă câte 1,5 litri de apă fierbinte peste cojile de ceapă. Lasă-le la înmuiat pentru 5-6 ore sau chiar de seara până dimineața.
După acest interval de timp, spală ouăle cu apă caldă și puțin detergent de vase, folosind buretele cu partea abrazivă. Clătește-le bine și șterge-le.
Pregătește frunzulițe de pătrunjel verde, de leuștean, mărar sau trifoi. Pregătește un ciorap de culoarea piciorului cu densitate cât mai mică (15 Den). Taie ciorapul în mai multe bucăți în care să încapă ouăle.
Cum folosești frunzulițele pentru metoda de ouă vopsite natural cu foi de ceapă
Umezește frunzulițele și lipește-le pe coaja ouălor. Umezește și bucățile de ciorap, pentru a le putea întinde bine. Așază bucata de ciorap umezită peste frunzulița de pe ou. Trage ușor de colțuri pentru a se întinde maxim peste ou. Leagă colțurile pânzei de ciorap cu ață de cusut, cât mai strâns.
Vezi mai multe imagini din timpul decorării ouălor accesând GALERIA FOTO!
Așază ouăle la bazele vaselor cu cojile de ceapă. Ridică cojile deasupra lor. Pune recipientul pe flacăra aragazului aprinsă la intensitate medie. Când apa atinge punctul de fierbere, redu intensitatea focului la minim și fierbe ouăle pentru 15 minute.
După stingerea foculu,i mai lasă ouăle în apa cu coji de ceapă, în funcție de culoarea dorită. Verifică ridicând câte un ou să vezi ce culoare a prins.
Scoate ouăle din apă și pune-le într-o sită. Cu o forfecuță de unghii taie ciorapul și îndepărtează frunzulițele.
Lasă ouăle să se răcească, apoi unge-le cu puțină slănină, untură sau ulei, pentru un aspect lucios.
Chiar dacă nu au culoarea roșie, intensă ca a vopselei chimice, metoda pentru ouă vopsite natural cu foi de ceapă este mai sănătoasă.
Și pentru că ouăle decorate frumos merg perfect alături de preparate speciale, îți oferim și o rețetă de drob de miel pufos pentru masa de Paște.