Oricine crede că știe să facă un ou fiert. Să fie oare adevărat? Deși modul de preparare pare unul banal, dacă anumite aspecte sunt ignorate, putem greși chiar și cu cea mai simplă rețetă.
În lipsă de timp, ele se prepară simplu și rapid. Nu este obligatoriu să le servești la micul-dejun. Ouăle fierte sunt potrivite pentru orice moment al zilei. Pot fi o gustare sățioasă între mese, ori ingredientul esențial dintr-o delicioasă salată orientală, pe care să o savurezi atât la prânz, cât și la cină.
Ouă fierte moi sau tari: cum și în cât timp se gătesc corect
Secretul gustului și al texturii pe care ouăle o vor căpăta constă în timpul de preparare. În funcție de preferințe, trebuie să lași oul la fiert între cinci și zece minute. Niciodată mai mult sau mai puțin! Timpul mediu este de șapte minute. În acest caz oul nu va fi nici prea moale, nici prea tare.
Ouă fierte moi
Un ou fiert moale nu înseamnă că este nefăcut. La fel ca în cazul ouălor ochiuri, făcute în tigaie, poate preferi să te bucuri de gustul gălbenușului moale.
În timp ce pentru salate acesta trebuie să fie tare, în combinație cu o mâncare de spanac, spre exemplu, este de preferat ca gălbenușul să se amestece în compoziție.
Timp de fierbere:
- 5 minute: gălbenuș foarte lichid și strălucitor;
- 6 minute: gălbenuș lichid, nu la fel de strălucitor;
- 7 minute: gălbenuș aproape întărit, delicious și lipicios, scrie Bbcgoodfood.com.
Ouă fierte tari
Oul tare perfect nu trebuie să fie fiert excesiv. Cum îți poți da seama că ai depășit timpul de fierbere? Foarte simplu. Sigur ți s-a întâmplat să remarci, măcar odată, că oul prezintă un fel de inel verde-cenușiu în jurul găbenușului. Se întâmplă adesea în cazul ouălor de Paște. Gospodinele au tendința să le fiarbă excesiv pentru a fi sigure că se prinde bine vopseaua și că nu se sparg ușor.
Timp de fierbere:
- 8 minute: gălbenușul s-a întărit, dar nu foarte tare. Sunt perfecte pentru a face din ele cunoscutele ouă scoțiene;
- 10 minute: clasicul ou fiert tare, dar care nu are o consistență uscată, ci una cremoasă.
Cât timp pot fi păstrate ouăle fierte
Ouăle fierte nu este obligatoriu să fie consumate imediat. Știm deja acest lucru deoarece le pregătim din timp pentru masa de Paște. De asemenea, ele sunt o variantă foarte bună de luat în pachețel atunci când pleci la drumeții. Bineînțeles, contează și condițiile de depozitare. Ouăle fierte trebuie păstrate la frigider pentru a-și păstra prospețimea.
Ținute la rece, ouăle fierte rămân bune de consumat timp de o săptămână.
Sfaturi utile despre ouă fierte moi sau tari de care să ții cont
Pune oul la fiert odată cu apa. Dacă îl vei adăuga în timp ce apa deja clocotește, coaja se va crăpa.
Pentru a face coaja ușor de îndepărtat, după ce ai fiert ouăle, răcește-le în apă rece ca gheața.
Tot pentru a face ouăle mai ușor de curățat, poți adăuga în apă o jumătate de linguriță de sare sau de bicarbonat de sodiu.
Dacă un ou se crapă în timpul fierberii, adaugă oțet în oală. Acesta ajută la coagularea albușului pentru a nu începe să scurgă din coajă.
Ouăle se fierb la foc mediu-mare. Setează mereu un cronometru pentru a nu depăși timpul de fierbere recomandat.