Prețurile din ziua astăzi ne fac să fim mult mai atenți cu produsele pe care le cumpărăm și cu modul în care alegem să le consumăm.Este important să ne asigurăm că luăm de la raft ouă care se află în perioada de valabilitate. Totuși, cât de sigură ești că ouăle pe care le consumi sunt proaspete?
Cât timp sunt bune ouăle pentru consum
De cele mai multe ori deschidem capacul cofrajului pentru a verifica dacă există ouă crăpate. Mai apoi ne uităm la data de expirare pentru a ne asigura că ele se află în termenul de valabilitate.
Dacă aceasta cutie trece aceste două teste, atunci cel mai probabil ouăle vor pleca de la raft și vor ajunge la noi în bucătărie.
Totuși, chiar dacă ouăle depășesc data de valabilitate înscrisă pe cofraj, acest lucru nu înseamnă neapărat că ele au expirat.
Atâta timp cât gătești ouăle la temperatura recomandată, acestea ar trebui să fie în siguranță pentru a le consuma de la 3 până la 5 saptamani după ce au fost cumpărate.
Ce este atât de special la acest termen de 5 săptămâni? În primul rând, cu cât păstrezi un ou mai mult timp, cu atât este mai mare șansa ca acesta să se crape sau să fie expus la variații mari de temperatură.
Acești doi factori pot accelera alterarea și, eventual, pot crește riscul de contaminare bacteriană. Specialiștii spun că trebuie să fim extrem de atenți.
Aproximativ 3 din 10.000 de ouă sunt contaminate cu Salmonella. Acesta este un tip de bacterie care, dacă este consumată, poate duce la o infecție la nivelul tractului intestinal.