Dar asta nu înseamnă că nu te poți bucura ocazional de o gustare dulce. Acestea sunt cele care fac viața, ei bine, mai dulce.
Ce să faci atunci când îți e poftă de dulce
Având în vedere posibilele efecte asupra sănătății ale consumului ridicat de zahăr, merită să optezi pentru gustări mai sănătoase atunci când este posibil, precum acest tip de ciocolată despre care poți citi aici.
Poftele de dulciuri sunt adesea legate de motive mai complexe, inclusiv biologice și de comportament. Într-atât încât aceste pofte ne pot spune multe despre ceea ce se întâmplă în corp și creier. De aceea ar trebui să cunoști, în primul rând, principalele cauze ale poftei de dulce.
Consumul excesiv de zahăr poate crește riscul apariției unei multitudini de probleme de sănătate, inclusiv diabet zaharat de tip 2, boli de inimă și inflamații generale, potrivit studiilor.
Dacă stai prea mult timp fără să mănânci sau dacă ai o masă care nu este echilibrată cu proteine, fibre și grăsimi sănătoase, corpul tău ar putea tânji după zahăr pentru o doză rapidă de energie.
De asemenea, cortizolul – hormonul stresului – poate crește pofta de mâncare și te poate face să poftești la carbohidrați. Stresul cronic poate menține axa HPA hiperactivă. În cele din urmă, poate crește nivelul de cortizol, ceea ce poate întări pofta de zahăr ca mecanism de adaptare.
Uneori, pofta de zahăr este, de fapt, o obișnuință. Dacă te-ai condiționat să încerci ceva dulce în anumite momente, cum ar fi o revigorare după-amiaza, devine o rutină.