Trebuie subliniat faptul că inclusiv în unele locuințe conectate la sistemul centralizat local de termoficare se folosesc ocazional sau suplimentar dispozitive electrice pentru încălzire. Acest lucru se întâmplă atunci când sursa principală este întreruptă din cauza unor avarii sau când pur și simplu nivelul de căldură nu este considerat suficient.
De ce este important să alegi un furnizor de energie electrică
Este cunoscut faptul că nu doar în România, ci la nivel internațional se vorbește despre o criză energetică, în sensul în care producția este limitată. Cererea devine foarte mare. Prețurile pe piață au crescut puternic, atât la curent electric, cât și la gaze naturale. Partea bună este că în facturile consumatorilor se reflectă doar parțial aceste creșteri de prețuri din piața energiei. Cei mai mulți furnizori încearcă să estompeze impactul asupra clienților. Aici devine iată extrem de important furnizorul de energie electrică ales și oferta pentru care s-a optat pe piața liberă.
Nu toți furnizorii de electricitate oferă aceleași condiții comerciale. Unii au oferte mai multe decât alții, unii garantează prețuri fixe pe anumite perioade și în orice caz aleg o politică de adaos comercial mai redus astfel încât să ofere clienților condiții mai avantajoase. Este la fel ca în cazul magazinelor alimentare sau de orice alt profil. Nivelurile prețurilor diferă de la un retailer la altul. Așadar, nu este deloc recomandat să lași la voia întâmplării alegera furnizorului și a ofertei.
Cum se face alegerea furnizorului de energie electrică
Consumatorii ar trebui să beneficieze de această opțiune relativ recent implementată în România. Posibilitatea de a alege orice furnizor energie electrica de pe piața liberă, comparând ofertele online și alegând extrem de simplu cea mai bună ofertă de la cel mai bun furnizor. Totul pe baza criteriilor obiective și subiective de comparație).
La finalul lunii octombrie 2021, în Parlamentul României au fost adoptate modificări de legislație. Astfel încât consumatorii să fie protejați în perioada următoare de creșterea prețurilor la energie. Proiectul de lege care plafonează prețurile la energia electrică și gaze vizează o schemă de ajutor de compensare. Mai exact, prețurile vor fi compensate pentru consumatorii casnici, pentru spitale publice și private, pentru unități de învățământ și creșe, pentru ONG-uri, furnizori de servicii sociale publici și privați, dar și pentru biserici. În plus, valoarea TVA pentru energia și gazele livrate operatorilor economici mici și mijlocii va fi redusă de la 19% la 5%. Se poate urmări presa națională pentru modificările la zi în această privință.
Indiferent de ce norme legislatie vor mai intra în vigoare în perioada următoare, este cert că fiecare consumator se poate proteja și pe cont propriu, prin această alegere inteligentă a furnizorului de energie electrică de pe piața liberă. Procesul se face online. Nu implică deloc modificări tehnice, ci pur și simplu semnarea unui nou contract. Transmiterea ulterioară a acestuia prin mijloace electronice la îndemână.