Reclamă

Top 5 autori români contemporani pe care trebuie să-i citești

Cum sezonul rece și-a intrat în drepturi îți propunem un moment de relaxare în care să te bucuri de cărțile a cinci autori români contemporani. Am selectat pentru tine scriitori de renume care să te bucure cu operele lor celebre.

Publicat: 10 noiembrie 2021, 7:23

Fie că iubești proza, poezia, sau eseurile istorice, ți-am pregătit cinci autori deosebiți pe care ar trebui să-i citești iarna aceasta. Profită de vremea urâtă de afară pentru a te bucura alături de o cană de ceai de cartea ta preferată.

Top 5 autori români contemporani

Acești cinci autori români contemporani au scris cărți potrivite pentru orice tip de cititor. Fie că preferi o lucrare istorică sau o poezie plină de emoție, una din cărțile lor sigur te va pune pe gânduri. Te invităm să descoperi universul de lectură românesc și să te relaxezi alături de opere nemuritoare.

Ana Blandiana

Otilia Valeria Rusan, cunoscută drept Ana Blandiana, este unul din cei cinci autori români contemporani pe care trebuie să-i citești iarna aceasta. Scriitoarea a publicat 26 de cărți în limba română și are 60 de volume care au fost traduse în alte 26 de limbi de circulație.

Aceasta a început să publice sub pseudonimul de Ana Blandiana pentru a ocoli eventualele probleme din cauza regimului comunist. Numele vine de la satul natal al mamei sale, Blandiana din Alba.

Reclamă
Reclamă

La scurt timp după absolvirea facultății, aceasta a debutat cu primele lucrări în revista Tribuna din Cluj. De-a lungul timpului, înainte de revoluția de la 1989, Ana Blandiana a rămas de trei ori fără dreptul de a publica. Opera sa amplă a reușit să atingă sufletul a milioane de oameni.

Scriitoarea a primit mai multe premii pentru operele scrise printre care Premiul pentru proză al Asociației Scriitorilor din București (1982), Premiul Internațional Vilenica (2002), Premiul Poetul European al Libertății (2016) și multe altele. Printre operele pe care ți le recomandăm se numără Balanța cu un singur talger, Refluxul sensurilor, Pleoape de apă și Variațiuni pe o temă dată.

Mircea Cărtărescu

Mircea Cărtărescu este unul dintre cei mai apreciați și premiați scriitori români ai perioadei post-comnitste. Acesta are publicate peste 30 de volume și sunt traduse în mai bine de 23 de limbri. Cărătrescu trebuie să se numere printre cei cinci autori contemporani români pe care îi citești anul acesta.

Acesta a debutat cu poezii în cadrul Cenaclului de Luni, iar ulterior a publicat în revista România Literară. Mircea Cărătrescu este un autor de succes fiind apreciat atât la nivel național, cât și internațional. Dacă ești adepta speciei literare fantasy, atunci volumul Visul este ideal pentru tine.

Autorul a fost desoeri nominalizat entru Premilul Nobel pentru literatură și este membru al al Uniunii Scriitorilor și al PEN România. Printre cărțile pe care ți le recomandăm se numără: De ce iubim femeile, Frumoasele străine, Levantul și Nostalgia.

Lucian Boia

Dacă nu te-am convins cu primii doi autori români contemporani, atunci ți-l propunem pe istoricul și scriitorul Lucian Boia. Lucrările acestuia privesc domeniul istorie ideilor și ale imaginarului. Una din cărțile sale de căpătâi, Istorie și mit în conștiința românească este și astăzi un reper în istoriografia română. De-a lungul timpului, istoricul a publicat atât în limba română, cât și în limba franceză.

Lucrările aale au fost traduse și admirate de milioane de oameni. Lucian Boia s-a făcut remarcat întotdeauna printre colegii săi și printre oameni de seamă. Acesta a terminat ca șef de promoție în cadrul Universității din București, iar ulterior a ocupat un post de preparator la Universitate.

Acesta a introdus o nouă disciplină, istoriografia, căreia i-a urmat și un curs tipărit, Evoluția istoriografiei române. Printre lucrările pe care ți le propunem se numără: Eugen Brote, Mituri istorice românești și De ce este România altfel?.

Gabriel Liiceanu

Cel de-al patrulea scriitor pe care ți-l propunem din seria de autori români contemporani este Gabriel Liiceanu. Filozof, interpret și scriitor român, operele sale au avut și continuă să aibă un impact semnificativ asupra culturii societății noastre. Scriitorul a fost discipol al filosofului Constantin Noica și s-a făcut remarcat mai ales în perioada comunistă și în cea după revoluția de la 1989.

Acesta a participat la numeroase dezbateri publice și a reușit să impresioneze mentalul colectiv. Alături de Andrei Pleșu, Liiceanu a frecventat Școala de la Păltiniș. Aici, Constantin Noica ținea seminarii private alături de discipolii săi. Gabriel Liiceanu s-a făcut remarcat rapid pentru scrierile sale.

Dintre operele sale pe care ți le propunem se numără: Jurnalul de la Păltiniș, Despre limită, Întâlnire cu un necunoscut și Nebunia de a gândi cu mintea ta.

Andrei Pleșu

Andrei Gabriel Pleșu este un al nume sonor în cultura noastră. Scriitorul a participat alături de Gabriel Liiceanu la Sșcoala de la Păltiniș, devenind astfel discipolul filosofului Constantin Noica. Deși operele sale au fost de-a lungul timpului criticate, importanța lor nu poate fi contestată.

După prăbușirea regimului comunist, Andrei Pleșu a înființat un institut de studii avansate, revista culturală Dilema și a avut mai multe funcții publice. Acesta a înregistrat un succes real în rândul publicului și este considerat unul din scriitorii de seamă contemporani români.

Printre operele pe care ți le recomandăm se numără: Călătorie în lumea formelor, Ochiul și lucrurile, Despre frumusețea uitată a vieții și Despre inimă și alte eseuri

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Jennifer Lopez și Ben Affleck pe covorul roșu la premiera filmului The Last Duel de la festivalul de film de la Veneția 2021
Divertisment
Jennifer Lopez și Ben Affleck au organizat o acțiune umanitară. Cum au fost surprinși alături de copiii lor
Jennifer Lopez și Ben Affleck au organizat o acțiune umanitară. Cei doi au fost surprinși alături de copiii lor în timp ce descărcau un camion cu alimente. Aceștia s-au implicat activ pentru a sprijini organizația...
2
Jennifer Lopez, în noul ei film, imagini de pe platoul de filmare
Divertisment
Ben Affleck și Jennifer Lopez se țin de mână în timp ce merg la un studio de înregistrări. Cum au fost fotografiați cei doi
Ben Affleck și Jennifer Lopez se țin de mână în timp ce merg la un studio muzical. Aceasta este cea mai mare dovadă a faptului că actorul îi este mereu alături iubitei sale. Chiar...
3
Casey și Ben Affleck, îmbrățișați, pe covorul roșu, în 2016
Divertisment
Casey Affleck se sărută cu actrița Caylee Cowan. Diferența de vârstă dintre ei e de 23 de ani
Se pare că fratele lui Ben Affleck și-a găsit o nouă iubită după ce s-a despărțit de actrița Floriana Lima, cu care forma un cuplu de ceva timp. Casey Affleck se sărută cu actrița...
4
Portret cu actrița Julia Roberts pe covorul roșu
Divertisment
Julia Roberts a postat o imagine emoționantă. Cum a celebrat actrița aniversarea gemenilor săi, Hazel și Phinnaeus Moder
Julia Roberts a postat o imagine emoționantă. Actrița în vârstă de 54 de ani a celebrat aniversarea gemenilor săi Hazel și Phinnaeus Moder. Cei doi copii ai vedetei au împlinit frumoasa vârstă de 17...
5
Shiloh Jolie-Pitt într-un hanorac negru cu părul prins la premiera Paper and Glue din Los Angeles 2021
Divertisment
Shiloh Jolie-Pitt a fost surprinsă părăsind o sală de dans din Los Angeles. Ce ținută a ales să poarte fiica actriței Angelina Jolie
Shiloh Jolie-Pitt a fost surprinsă părăsind o sală de dans din Los Angeles. Fiica Angelinei Jolie a fost urmărită de fotografi la fiecare pas. Tânăra în vârstă de 15 ani are o adevărată pasiune...
PARTENERI
×