Reclamă

Sfaturi pentru a reduce factura la energie. Care sunt recomandările specialiștilor în economie

Frigidere, electrocasnice, lămpi. Micile schimbări pot ajuta la reducerea consumului și, în cele din urmă, la costul mai mic al facturilor la energie. Iată câteva sfaturi pentru a reduce factura la energie.

Publicat: 1 decembrie 2022, 7:29

Pe măsură ce temperaturile continuă să scadă și prețurile la energie rămân ridicate, fiecare mic gest contează pentru a menține facturile la energie cât mai mici posibil.

Sfaturi pentru a reduce factura la energie

Din ce în ce mai mulți oameni spun că facturile la energie sunt exagerat de mari. Sunt familii care se confruntă cu dificultăți în a achita toate dările și de aceea specialiștii în economie vin cu sfaturi către oameni.

Criza energetică creează din ce în ce mai multe probleme în întreaga lume, dar există soluții pentru a depăși aceste situații.

Iată câteva dintre cele mai comune și mai la îndemână, potrivit brusselstimes.com.

De asemenea, află de aici cum să protejezi mediul chiar de la tine din bucătărie. Nu uita că o schimbare se face cu pași mici până la rezultatele scontate.

Reclamă

Dezgheață mai des frigiderul

Alături de frigider, congelatorul este unul dintre electrocasnicele care funcționează aproape continuu. Un congelator poate consuma mai mult de 300 kWh pe an.

Cu alte cuvinte, 10% până la 15% din consumul nostru de energie electrică e din cauza lor. Acesta e un motiv pentru a le dezgheța în mod regulat.

Reclamă

Doi milimetri de îngheț în congelator au ca rezultat o creștere cu 10% a consumului. Cinci milimetri înseamnă un consum cu 30% mai mare. Dezghețarea regulată economisește 22 kWh pe an.

Apa caldă trebuie folosită cu moderație

Apa caldă menajeră reprezintă 10% până la 20% din factura la energie. La o baie în cadă se consumă în medie 100 până la 120 de litri de apă. La un duș de cinci minute cu un cap de duș convențional folosești aproximativ 30 până la 40 de litri. Recomandat e să optezi pentru un duș economic care limitează scurgerea apei în timp ce optimizează presiunea jetului. Acesta consumă aproximativ jumătate din cantitatea de apă folosită de obicei la un duș obișnuit. Factura de energie este redusă în consecință.

Un duș economic poate economisi până la 75% din apă. Instalează un cronometru la duș care îți va permite să limitezi timpul petrecut sub jetul de apă la cinci minute. Setează temperatura încălzitorului de apă la 55 °C. În comparație cu o temperatură de 70 °C, aceasta economisește 25% din energie.

Acoperă tigăile atunci când gătești

Acoperă tigaia când gătești. Aceasta împarte timpul de gătire la trei și consumă cu 25% mai puțină energie. Imediat ce lichidele fierb, e recomandat să reduci focul cu două treimi. La sfârșitul gătirii, poți opri plita puțin mai devreme pentru a lăsa mâncarea să se termine de gătit.

Dacă ai un cuptor cu aer cald, preîncălzește-l cu ajutorul acestei funcții. Și prin oprirea cuptorului înainte de finalizarea gătirii, poți economisi 10% la energie electrică.

Umple bine mașina de spălat vase

O mașină de spălat vase este lacomă de electricitate și apă. Fiecare ciclu de spălare consumă aproximativ zece litri de apă și 1 kWh de energie electrică. Dacă trebuie pornită, asigură-te că o umpli corespunzător. O reducere de patru cicluri pe lună îți va oferi o factură mai mică la energie.

Utilizează modul Eco al mașinii de spălat vase. Aici e important de menționat ca acesta să nu fie confundat cu modul rapid. Modul Eco este mai lung, dar consumă mai puțină energie electrică. Aceasta înseamnă o economie de energie de 45% comparativ cu modul intensiv.

Nu supraîncărca frigiderul

La fel ca și congelatorul, frigiderul este un dispozitiv cu un consum mare de energie. Acesta reprezintă aproximativ 10% până la 15% din consumul de energie electrică, aproximativ 300 kWh/an. De aici și importanța alegerii unui model cu consum redus de energie.

Evită să îl supraîncarci. Nu pune în el alimente pe care nu le vei consuma o perioadă. Închide rapid ușa după deschidere, nu îl poziționa lângă o sursă de căldură, menține temperatura la frigider între 5ºC și 7ºC, nu mai puțin. Lasă alimentele să se răcească înainte de a le pune la frigider. Ai un fel de mâncare de dezghețat? Alege frigiderul, nu cuptorul. În caz de urgență, folosește cuptorul cu microunde.

Folosește cuptorul cu înțelepciune

Dacă îți schimbi aragazul, optează pentru o plită cu inducție. Este cea mai economică versiune electrică. Potrivit organizației olandeze Milieucentraal, o sobă cu gaz consumă în medie 381 kWh/an, iar una cu inducție dor 175 kWh.

Scade temperatura mașinii de spălat

Într-o familie medie, mașina de spălat rulează de aproximativ 200 de ori pe an. Acest consum poate fi redus asigurându-te că ai umplut bine tamburul înainte de a porni mașina. Acest lucru ar putea economisi 15% din energie electrică.

De asemenea, spălarea rufelor la 40ºC consumă jumătate din energie decât spălarea la 90ºC. Spălarea la 30ºC consumă de trei ori mai puțină energie.

Programul Eco consumă aproape 50% mai puțină energie și jumătate din apă decât programul normal. Uită de uscător, aceste consumă cam 200 kWh pe an.

Coboară temperatura termostatul

Încălzirea reprezintă 65% până la 75% din consumul de energie într-o familie medie. Încălzește doar încăperile în care te afli, schimbând temperatura în funcție de loc. În sufragerie, 18-20ºC sunt suficiente. Coborârea termostatului cu un grad economisește aproximativ 5% până la 7% din factură.

Reducerea temperaturii la la 15ºC pe timp de noapte are ca rezultat o economie de 10% până la 25% din energie. Dacă ai obloane la ferestre, închide-le peste noapte. Acest lucru reduce pierderile de căldură prin ferestre cu până la 60%.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie frumoasă, îmbrăcată într-un costum de zână rea
Horoscop
Zodii care își doresc mereu răzbunare. Nu uită și nu iartă nimic
S-ar putea să fii surprinsă să afli că unele semne zodiacale se mulțumesc să lase lucrurile să meargă mai departe, fără a dori să le facă rău celor care le-au rănit. Apoi sunt cei...
2
Un bărbat și o femeie sunt îndrăgostiți și stau pe malul apei în timp ce peste ei se formează harta astrală a nativilor din zodiac
Horoscop
Zodiile care își găsesc iubirea târziu în viață. 5 nativi care află târziu cine le este perechea
Află care sunt zodiile care își găsesc iubirea târziu în viață, chiar dacă sunt persoane tandre. Anumiți nativii din zodiac se tem de angajamente, căsătorii sau pur și simplu să se îndrăgostească. Din acest...
3
O femeie frumoasă cu părul alb care stă în fața unui birou
Frumusețe
Modalități de stilizare a părului alb. Care sunt sfaturile specialiștilor în frumusețe
Părul alb poate arăta incredibil dacă este aranjat corespunzător. Specialiștii în frumusețe îți vin în ajutor și îți oferă câteva trucuri utile. Iată câteva modalități de stilizare a părului alb. În felul acesta te...
4
Kate Middleton și Prințul William, la un eveniment cu reprezentanții BAFTA, în ținute elegante
Divertisment
Kate Middleton a apărut într-un costum roșu, cu pantaloni. Prințul și Prințesa de Wales au mers la o întâlnire cu reprezentanții BAFTA
Kate Middleton a apărut într-un costum roșu, cu pantaloni. Prințul și Prințesa de Wales au mers la o întâlnire cu reprezentanții BAFTA. Acest eveniment a fost organizat înainte de lansarea campaniei lui Kate, „Shaping...
5
O femeie frumoasă care paortă ochelari și zâmbește pentru a ilustra care este coafura sexy care te ajută să pari mai tânără dacă ai peste 40 de ani
Frumusețe
Coafura sexy care te ajută să pari mai tânără dacă ai peste 40 de ani. Care este principala alegere a stiliștilor în 2023
Stiliștii au dezvăluit care este coafura sexy care te ajută să pari mai tânără dacă ai peste 40 de ani. Aceasta este principala alegere a specialiștilor în frumusețe în anul 2023 pentru clientele lor....
PARTENERI
×