Reclamă

Sfaturi pentru a reduce factura la energie. Care sunt recomandările specialiștilor în economie

Frigidere, electrocasnice, lămpi. Micile schimbări pot ajuta la reducerea consumului și, în cele din urmă, la costul mai mic al facturilor la energie. Iată câteva sfaturi pentru a reduce factura la energie.

Publicat: 1 decembrie 2022, 7:29
O femeie care numără banii lângă calorifer
Criza energetică creează din ce în ce mai multe probleme în întreaga lume, dar există soluții pentru a depăși aceste situații / Shutterstock

Pe măsură ce temperaturile continuă să scadă și prețurile la energie rămân ridicate, fiecare mic gest contează pentru a menține facturile la energie cât mai mici posibil.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Sfaturi pentru a reduce factura la energie

Din ce în ce mai mulți oameni spun că facturile la energie sunt exagerat de mari. Sunt familii care se confruntă cu dificultăți în a achita toate dările și de aceea specialiștii în economie vin cu sfaturi către oameni.

Criza energetică creează din ce în ce mai multe probleme în întreaga lume, dar există soluții pentru a depăși aceste situații.

Iată câteva dintre cele mai comune și mai la îndemână, potrivit brusselstimes.com.

De asemenea, află de aici cum să protejezi mediul chiar de la tine din bucătărie. Nu uita că o schimbare se face cu pași mici până la rezultatele scontate.

Reclamă

Dezgheață mai des frigiderul

Alături de frigider, congelatorul este unul dintre electrocasnicele care funcționează aproape continuu. Un congelator poate consuma mai mult de 300 kWh pe an.

Cu alte cuvinte, 10% până la 15% din consumul nostru de energie electrică e din cauza lor. Acesta e un motiv pentru a le dezgheța în mod regulat.

Reclamă

Doi milimetri de îngheț în congelator au ca rezultat o creștere cu 10% a consumului. Cinci milimetri înseamnă un consum cu 30% mai mare. Dezghețarea regulată economisește 22 kWh pe an.

Apa caldă trebuie folosită cu moderație

Apa caldă menajeră reprezintă 10% până la 20% din factura la energie. La o baie în cadă se consumă în medie 100 până la 120 de litri de apă. La un duș de cinci minute cu un cap de duș convențional folosești aproximativ 30 până la 40 de litri. Recomandat e să optezi pentru un duș economic care limitează scurgerea apei în timp ce optimizează presiunea jetului. Acesta consumă aproximativ jumătate din cantitatea de apă folosită de obicei la un duș obișnuit. Factura de energie este redusă în consecință.

Un duș economic poate economisi până la 75% din apă. Instalează un cronometru la duș care îți va permite să limitezi timpul petrecut sub jetul de apă la cinci minute. Setează temperatura încălzitorului de apă la 55 °C. În comparație cu o temperatură de 70 °C, aceasta economisește 25% din energie.

Acoperă tigăile atunci când gătești

Acoperă tigaia când gătești. Aceasta împarte timpul de gătire la trei și consumă cu 25% mai puțină energie. Imediat ce lichidele fierb, e recomandat să reduci focul cu două treimi. La sfârșitul gătirii, poți opri plita puțin mai devreme pentru a lăsa mâncarea să se termine de gătit.

Dacă ai un cuptor cu aer cald, preîncălzește-l cu ajutorul acestei funcții. Și prin oprirea cuptorului înainte de finalizarea gătirii, poți economisi 10% la energie electrică.

Umple bine mașina de spălat vase

O mașină de spălat vase este lacomă de electricitate și apă. Fiecare ciclu de spălare consumă aproximativ zece litri de apă și 1 kWh de energie electrică. Dacă trebuie pornită, asigură-te că o umpli corespunzător. O reducere de patru cicluri pe lună îți va oferi o factură mai mică la energie.

Utilizează modul Eco al mașinii de spălat vase. Aici e important de menționat ca acesta să nu fie confundat cu modul rapid. Modul Eco este mai lung, dar consumă mai puțină energie electrică. Aceasta înseamnă o economie de energie de 45% comparativ cu modul intensiv.

Nu supraîncărca frigiderul

La fel ca și congelatorul, frigiderul este un dispozitiv cu un consum mare de energie. Acesta reprezintă aproximativ 10% până la 15% din consumul de energie electrică, aproximativ 300 kWh/an. De aici și importanța alegerii unui model cu consum redus de energie.

Evită să îl supraîncarci. Nu pune în el alimente pe care nu le vei consuma o perioadă. Închide rapid ușa după deschidere, nu îl poziționa lângă o sursă de căldură, menține temperatura la frigider între 5ºC și 7ºC, nu mai puțin. Lasă alimentele să se răcească înainte de a le pune la frigider. Ai un fel de mâncare de dezghețat? Alege frigiderul, nu cuptorul. În caz de urgență, folosește cuptorul cu microunde.

Folosește cuptorul cu înțelepciune

Dacă îți schimbi aragazul, optează pentru o plită cu inducție. Este cea mai economică versiune electrică. Potrivit organizației olandeze Milieucentraal, o sobă cu gaz consumă în medie 381 kWh/an, iar una cu inducție dor 175 kWh.

Scade temperatura mașinii de spălat

Într-o familie medie, mașina de spălat rulează de aproximativ 200 de ori pe an. Acest consum poate fi redus asigurându-te că ai umplut bine tamburul înainte de a porni mașina. Acest lucru ar putea economisi 15% din energie electrică.

De asemenea, spălarea rufelor la 40ºC consumă jumătate din energie decât spălarea la 90ºC. Spălarea la 30ºC consumă de trei ori mai puțină energie.

Programul Eco consumă aproape 50% mai puțină energie și jumătate din apă decât programul normal. Uită de uscător, aceste consumă cam 200 kWh pe an.

Coboară temperatura termostatul

Încălzirea reprezintă 65% până la 75% din consumul de energie într-o familie medie. Încălzește doar încăperile în care te afli, schimbând temperatura în funcție de loc. În sufragerie, 18-20ºC sunt suficiente. Coborârea termostatului cu un grad economisește aproximativ 5% până la 7% din factură.

Reducerea temperaturii la la 15ºC pe timp de noapte are ca rezultat o economie de 10% până la 25% din energie. Dacă ai obloane la ferestre, închide-le peste noapte. Acest lucru reduce pierderile de căldură prin ferestre cu până la 60%.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 15 aprilie – 21 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
În această perioadă, mulți dintre nativi se vor reîntoarce la credințele din trecut. Există o singură zodie care va descoperi că suferă de oboseală cronică, iar aceasta va trebui să ia o pauză prelungită....
2
O femeie frumoasă care poartă o rochie roz și simbolizează una dintre acele zodii energice
Horoscop
Cele mai energice zodii. Ei sunt nativii cu o forță interioară de invidiat
Te-ai întrebat vreodată care sunt cele mai energice zodii? Acești nativi au o forță interioară de invidiat. Reușesc să facă față tuturor provocărilor și aduc zâmbetul pe buzele oamenilor din viața lor. Ei sunt...
3
fată îmbrăcată în culori deschise pe un fundal bleu
Horoscop
Culoarea zodiei Gemeni. Nuanțele care îți poartă noroc dacă ești în această zodie
Fiecare nativ în parte are trăsături specifice, dar și lucruri care îi plac în mod deosebit și i se potrivesc mănușă. Află care este culoarea zodiei Gemeni și vezi cum poți să o porți...
4
Jennifer Lopez într-un crop top verde în timp ce își ascunde abdomenul cu ajutorul unei poșete
Divertisment
Abdomenul ei nu mai are niciun secret. Cum și-a pus timpul amprenta asupra corpului lui Jennifer Lopez
Abdomenul ei nu mai are niciun secret. Timpul pare că și-a pus amprenta asupra corpului lui Jennifer Lopez. Vedeta latino a făcut spectacol atunci când a apărut pe străzile din New York. Totul s-a...
5
O femeie frumoasă care poartă o rochie neagră și ține într-un cerc armonios mai multe frunze aurii
Horoscop
Zodii care iubesc liniștea. Ei sunt nativii care evită situațiile dramatice
Există unele zodii care iubesc liniștea și evită pe cât se poate situațiile dramatice. Acești nativi se feresc de persoanele care tind să fie vampiri energetici. Ei au nevoie de oameni sinceri în viața...
PARTENERI
×