Reclamă

Pantofii de alergat vs. pantofii de zi cu zi. Care sunt recomandările specialiștilor

Pantofii de alergat te pot ajuta să te miști mai repede. Ei pot favoriza o multitudine de caracteristici biomecanice care să susțină aterizarea piciorului pe sol. Cu toate acestea, mulți se întreabă dacă se pot folosi pantofii de alergat pentru mers.

Publicat: 19 iunie 2022, 6:00 / Actualizat: 19 iunie 2022, 7:05

Alergarea și mersul pe jos implică diferite tipuri de mișcare. La mers, un picior rămâne întotdeauna pe sol. În timpul alergării există un moment în care ambele picioare sunt în aer. Deci, alegerea celor mai buni pantofi pentru mers poate să nu fie la fel de simplă ca atunci când cumperi o pereche de pantofi de alergat, scrie livescience.com.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Pantofii de alergat vs. pantofii de zi cu zi

Un studiu privind diferențele dintre funcția musculară în timpul mersului și cea din timpul alergării, publicat în Journal of Biomechanics a concluzionat că alergarea a produs o putere mai mare în anumiți mușchi ai picioarelor, în special extensorii soleus, șoldului și genunchiului.

Dar toate celelalte grupe musculare au distribuit puterea mecanică. Au oferit sprijin și propulsie înainte într-un mod similar în mers și alergare. Se pare că există o suprapunere în modul în care mușchii lucrează atunci când mergem și alergăm.

Matt Hart, podiatru sportiv și podolog principal la ACE Feet in Motion spune dacă se pot folosi pantofii de alergare pentru mers. Hart spune că este important să înțelegem diferența dintre pantofii de mers pe jos/de drumeție și pantofii de zi cu zi.

„În general, încălțămintea de mers pe jos/de drumeție are un strat superior protector pentru a susține piciorul și glezna. Pentru a-l proteja de ploaie, pietre, noroi, mărăcini și crenguțe atunci când mergi”, explică el. Partea superioară poate fi atât la înălțimea gleznei, cât și deasupra gleznei. Astfel oferă mai mult sau mai puțin sprijin în jurul acelei regiuni.

Reclamă

Care sunt caracteristicile pe care trebuie să le urmărești

Talpa intermediară este, de asemenea, mai dură și mai durabilă. Banda de rulare este formată din suspensii mai adânci pentru o aderență mai mare pe terenuri noroioase sau stâncoase.

Mărirea este, de asemenea, adesea o provocare cu aceste tipuri de pantofi. De obicei, pantofii de zi cu zi sunt disponibili doar în mărime întreagi. Acest lucru reduce capacitatea de a se potrivi corect și de a se potrivi pe dimensiunea naturală a picioarelor în timpul mersului.

Reclamă

Când vine vorba de pantofi de alergare, design-ul este diferit de cele de drumeție și de cei folosiți zi de zi. Un pantof de alergare are un strat superior aerisit, care ajută la prevenirea încălzirii picioarelor. Are o parte superioară mai ușoară și flexibilă, care este dintr-o singură bucată. În acest fel se reduce riscul de frecare sau iritare de la cusături. Ele vin în jumătate de mărime, ceea ce le face mai personalizate pentru fiecare purtător.

Pantofii de alergare au o serie de caracteristici diferite, cum ar fi caracteristici de susținere. Unele includ, de asemenea, balansoare pentru antepicior care pot ajuta persoanele cu amplitudine redusă de mișcare în articulația degetului mare de la picior, flexie dorsală redusă a gleznei, probleme de durere la tendonul lui Ahile și la călcâiul plantar.

Amortizarea unui pantof de alergare este, de asemenea, mai bună. E concepută pentru a reduce șocul cauzat de un impact mult mai mare decât cel din timpul mersului pe jos. Prin urmare, pantofii sunt mai probabil să reziste mai mult.

Pantofii de alergare tind să aibă, de asemenea, o talpă exterioară. Aceasta oferă o tracțiune și durabilitate mai bune în comparație cu pantofii de zi cu zi.

Care sunt recomandările pentru mersul de zi cu zi și pentru antrenament

Cel mai bine este să porți pantofi de drum pentru a merge pe trotuare și pe suprafețe netede. Poți folosi pantofi de drumeție dacă vrei să te plimbi pe terenuri accidentate. Acestea fiind spuse, rigiditatea unui pantof de mers pe jos/de drumeție ar oferi un suport și o protecție mai bună în general decât un pantof de alergare.

Folosirea unui pantof de alergare pentru mersul zilnic pe trotuare este de fapt mai confortabilă și oferă o potrivire mai bună decât pantofii de zi cu zi, deoarece poți obține o lățime și o dimensiune mai specifice.

Cercetările au arătat că amortizarea călcâiului în timpul alergării și a mersului este influențată de absorbția șocurilor. Un studiu din Proceedings of the Human Factors and Ergonomics Society Annual Meeting a concluzionat că „un pantof bun de alergare poate satisface în majoritatea cazurilor nevoile biomecanice din timpul mersului”.

Ca în cazul oricărui pantof, cel mai important lucru pe care trebuie să-l cauți este confortul și potrivirea. „Pantoful trebuie să fie confortabil atunci când piciorul este în pantof. Nu ar trebui să existe zone de bombare. Acest lucru ar indica că pantoful este prea îngust pentru picior”, spune Hart.

Gândește-te și la suprafețele pe care vei merge. Pentru mersul pe drum și pe trotuar, pantofii de alergare sunt mai folositori decât bocancii de drumeție. Dar dacă mergi pe trasee, ia în considerare purtarea unui pantof de drumeție.

Reclamă
whatsapp share pinterest share
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
2
O femeie care își aplică ulei pe păr
Frumusețe
Cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului, recomandate de experții în frumusețe
Podoaba capilară este unul din atuurile frumuseții feminine. Deși nu există o rețetă magică, cercetările arată că cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului pot accelera procesul. În plus, extractele puternice din plante ajută...
3
Un bărbat care stă pe o canapea, cu telecomanda în mână, care cască
Horoscop
Zodii care pot fi parteneri leneși. Cum să abordezi situația în relația de cuplu
Te-ai săturat să-ți cicăliști constant partenerul să-și facă sarcinile din casă? Te trezești că faci toate sarcinile grele din relație? Dacă da, nu ești singura. Astrologii lămuresc și această situație. Există zodii care pot...
4
O femeie care privește cu zâmbetul pe buze la o vitamină
Sănătate
Deficitul de vitamine care te-ar putea face să pari mai în vârstă. La ce recomandă specialiștii să fii atentă
Te-ai simțit mai fragilă, irascibilă și fără energie în ultima perioadă? Ar fi bine să verifici dacă ai deficit de vitamine. Acesta poate provoca o serie de simptome, cum ar fi oboseală și iritabilitate....
5
O femeie îmbrăcată în rochie albă, cu aripi de înger
Horoscop
Zodii care regretă că s-au deschis prietenilor. Nativii care se pot confrunta cu momente tensionate
Cât de multă încredere poți avea în oamenii pe care îi consideri apropiați de sufletul tău? Ai mai jos lista cu zodii care regretă că s-au deschis prietenilor și care au șanse mari să...
PARTENERI
×