Este folosită și pentru purificarea spațiilor și se spune că are în compoziție substanțe care pot ajuta în tratarea cancerului. Aceasta din urmă este însă o afecțiune destul de gravă care trebuie tratată de un medic, însă beneficiile plantelor din natură nu trebuie nici ele ignorate. Sub atenta supraveghere a unui oncolog, consumul de plante poate fi un adjuvant.
Planta despre care se spune că „salvează vieți”
Studiile pe animale au demonstrat că salvia poate lupta împotriva diverselor tipuri de cancer precum cel de colon, ficat sau de piele. In aceste studii s-a demonstrat că extractul de salvie suprima creșterea celulelor canceroase și stimula moartea celulelor. Cu toate acestea, e nevoie de studii mai amănunțe pentru ca concluziile să fie valabile și pentru oameni.
Salvia este o plantă cu frunze verzi. Tulpinile sale lungi ajung la peste jumătate de metru înălțime și sunt acoperite de frunze înguste, în formă de lance, cu tulpini argintii. Frunzele măsoară până la 6 centimetri lungime și aproximativ 1,5 centimetri lățime, caracterizate prin culoarea lor verde gri. Frunzele tinere pot avea o nuanță de violet. Salvia poate avea o aromată mai intensă atunci când este uscată.
Salvia este disponibilă pe tot parcursul anului, dar sezonul ei de vârf e la sfârșitul primăverii și în lunile de vară.
Salvia mai e cunoscută și sub numele de salvie de grădină și aparține familiei mentei. Numele său este derivat din corespondentul latin pentru „a fi salvat”.
Cum se poate folosi salvia și care sunt beneficiile ei
Salvia a fost folosită în scopuri medicinale încă de pe vremea faraonilor din Egiptul Antic. A fost numită planta longevității datorită proprietăților sale vindecătoare, capacitatea sa de a preveni infecțiile și pentru că are beneficii și pentru memorie.
Salvia este o sursă excelentă de vitamina K și o sursă de fibre, calciu, fier și mangan. Planta bogată în nutrienți conține, de asemenea, cupru, magneziu, zinc și acizi grași omega-3, precum și urme de vitamine din complexul B și A, folat, vitaminele C și E, beta-caroten, luteină și zeaxantină. Frunzele de salvie conțin flavonoide, uleiuri volatile care includ terpine, acid rosmarinic, taninuri, camfor, salvene, cineol și pinen.