Cei mai mulți membrii ai Familie Regale Britanice moderne preferă să trăiască viața în confort departe de pericole. Totuși, Prințul Harry a fost întotdeauna un bărbat care a preferat să facă lucrurile diferit. În perioada în care s-a aflat în armată a decis să se înroleze pentru frontul din Afganistan. Potrivit experților regali, Ducele de Sussex ar fi fost la un pas de moarte în anul 2008.
Prințul Harry a fost pe front, în războiul din Afganistan
În loc să aleagă o universitate obișnuită, ca orice tână de vârsta sa, Prințul Harry a decis să meargă la Academia Militară Regală Sandhurst. Acolo s-a antrenat pentru mai dine de un an. Motivul a fost acela de a se alătura regimentului Blues and Royals, regiment din armata britanică.
Vezi mai multe imagini cu Prințul Harry de pe frontul din Afganistan în Galeria Foto!
Deși a fost sfătuit în repetate rânduri să nu facă alegeri riscante, Ducele de Sussex a fost hotărât să se alăture colegior săi. Prințul a luptat în prima linie de pe front. În anul 2008 acesta a fost trimis în mare secret în Afganistan, unde a ajutat la lupta împotriva insurgenților talibani.
Acesta a avut rolul de controlor aerian avansat. După aproape 10 săptămâni, Prințul Harry a fst nevoit să se ntoarcă de urgență în Marea Britanie.
Un jurnalist reușise să obțină informația că acesta este pe front și să o facă publică. Prințul Harry nu s-a dat bătut. În anul 2012 s-a întors în prima line ca pilot de elicopter. Talibanii au făcut amenințări publice la adresa Ducelui de Sussex. Însă Prințul Harry a reușit să rămână pe front vreme de 20 de săptămâni. Deși multe persoane știu că Prințul Harry a fost pe front, în războiul din Afganistan, puține persoane cunosc faptul că acesta a fost în pericol de moarte.
Potrivit căpitanului Dickon Leigh-Wood, care a lucrat alături de Harry în Afganistan, a existat o periaodă când Ducele aproape a declanșat din greșeală un dispozitiv explziv ascuns la sol. Ducele a reușit să scape ca prin minune de mina pe care a ratat-o cu doar câțiva centimetri.
Colegii săi spun că Harry a fost de multe ori umbrit de ofițerii de pe front, însă el nu s-a lăsat niciodată mai rpejos și a luptat cu curaj în prima linie.
Prințul Harry și-a pierdut drepturile militare când a părăsit Familia Regală Britanică
Prințul Harry a vorbit deseori despre experiența sa de pe front. Deși nu a fost ușor, acesta s-a bucurat de fiecare dată să lupte alături de ceilalți soldați.
”E foarte ușor să uit cine sunt atunci când mă aflu în armată. Toți purtăm aceeași uniformă și facem același lucru”.
Prințul Harry a părăsit armata în anul 2015. De atunci și-a dedicat munca veteranilor de război i familiilor acestora. Ducele a lansat Jocurile Invictus, proiect pe care l-a promovat și anul acesta alături de soția sa, Meghan Markle.
După ce a decis să se mute în california alături de soția sa, Harry s-a văzut pus într-o situație dificilă. Acesta a renunțat la îndatoririle regale, iar în acest mod și-a pierdut și toate titlurile sale militare. Harry a fost veteran de război vreme de 10 ani.
Harry și-a terminat pregătirea de ofițer în anul 2006, iar pe aprcursul celor 10 ani a reușit să ajungă la gradul de căpitan. Pe lângă luptele din Afganistan, acesta s-a antrenat intens ca pilot de elicopter. Înainte să se retragă din Familia Regală, Ducele de Sussex a rămas implicat în armată.
Conform publicațiilor internaționale, Harry a pierdut următoarele titluri militare: căpitan general al Marinei Regale, comandant onorific al Forțelor Aeriene din Honington și comandor-șef onorific al navelor mici și al operațiunilor de scufundări ale Marinei Regale.
La funeraliile Reginei Elisabeta a II-a, Prințului i s-a permis să poarte uniforma militară. Totuși, în ziua înmormântării, Ducele de Sussex a purtat un costum simplu. Deși nu i-a fost deloc ușor să renunțe la titlurile sale, Prințul a făcut acest sacrificiu de dragul noii sale familii.