Funeraliile de stat sunt organizate după planul care a fost stabilit chiar de către Regina Victoria. Pe sccriul Reginei se află coroana impresială de stat, globul cruciat și sceptrul. Majestatea Sa va fi condusă la Westminster Abbey. Un moment istoric la care se asistă pe tot parcursul acestei zilei. Membrii Familie Regale sunt așteptați pentru a lua parte la aceste momente triste, dar istorice.
Ce ținute se vor purta la funeraliile Reginei Elisabeta
În semn de respect față de Regine Elisabeta a II-a, membrii Familie Regale trebuie să respecte un cod vestimentar strict la doliul regal. Se impune o ținută sobră pe tot parcursul zilei de astăzi. Regele Charles al III-lea va purta o uniformă de ceremonie pe tot parcursul zilei.
Vezi mai multe imagini cu membrii Familiei Regale în Galeria Foto!
La aceasta se va adăuga un set de medalii, dar și bastonul de feldmareșal de catifea roșie și aurie pe care l-a primit de la Regina Elisabeta în anul 2012, când a fost investit cu această titulatură. Prințul Edward, Prințesa Anne și Prințul William vor purta uniforme militare și medalii.
Se așteaptă ca Prințul Andre și Prințu Harry să poarte haine civile. Prințul Andrew a purtat deja un costum simplu la slujba de rugăciune a Reginei Elisabeta a II-a. Totuși, Prințului Harry i s-a permis să poarte uniforma militară atunci când i-a adus un ultim omagiu bunicii sale.
Femeile din Familia Regală Britanică urmează să poarte rochii negre și pălării. Chiar și în momentele triste, ca acestea, se acordă o atenție deosebită detaliilor și a respectării codurilor vestimentare care datează de sute de ani.
Una din imaginile care au rămas în istorie este cea de la funeraliile Prințesei Diana. Atunci, copiii săi, Prințul William și Prințu Harry, au fost nevoiți să meargă în spatele sicriului în costume închise la culoare.
La funeraliile Prințului Philip s-a impus același cod vestimentar care să arate respectul față de doliul regal. Momentul de astăzi nu va face excepție, iar membrii Familie Regale sunt așteptați să se conformeze regulilor.
Cum s-a stabilit codul vestimentar specific pentru doliul regal
Cea mai mare influență asupra ținutei de doliu a avut-o Regina Victoria. După moartea soțului său, Prințul Albert, în 1861, monarhul și-a exprimat public tristețea purtând negru în fiecare zi. Timp de patru decenii aceasta a purtat negru până la propria sa moarte.
Regina Victoria a fost cea care a ajutat la codificarea nuanțelor purtate în cadrul ținutelor de doliu. Mulți au numit-o pe aceasta o ”văduvă perpetuă”. În epoca victoriană fiecare mic detaliu al ținutei Reginei indica doliul față de soțul său.
Conform istoricilor, timp de un an și o zi, văduvele erau așteptate să poarte haine de doliu, cunoscute sub denumirea de ”buruienile văduvei”. Ținutele erau create din șetături creponate, fără ornamente. Regina Victoria a insistat să poarte ținute de doliu până la moartea sa.
Codul vestimentar rigid nu a fost popular printre slujitorii Reginei, cu toate acestea el a rămas înrădăcinat în tradiția Familie Regale Britanice. Influența Reginei Victoria este încă prezentă în perioadele moderne de doliu regal, de la culorile austere până la ținutele rigide.