Echilibrul potrivit între cafea și apă face o diferență reală. Când folosești prea multă cafea, obții o băutură amară și irosești zațul. Dacă folosești prea puțină, rezultatul va fi o cafea slabă, subextrasă, cu un gust crud sau apos.
„Raportul de aur” în prepararea cafelei
„Raportul de aur” oferă un cadru fiabil pentru prepararea consistentă a cafelei. Majoritatea experților din industrie sunt de acord că acest raport este un punct de plecare ideal. De acolo, poți ajusta gustul cafelei pentru a o face mai slabă sau mai tare, în funcție de preferințe.
Ține cont că, dacă folosești un sistem pe bază de capsule, raportul este controlat de aparat, deci aceste proporții nu se aplică. Iar cei care aleg să prepare espresso au un set ușor diferit de standarde de preparare, care trebuie luate în considerare. Însă pentru persoanele care folosesc un aparat de cafea cu picurare, o presă franceză sau un ibric, învățarea elementelor de bază ale echilibrului este esențială pentru a obține cea mai bună aromă.
Așa-numitul „raport de aur” se referă la proporțiile ideale de apă și cafea măcinată la începutul procesului de preparare, rezultând o ceașcă echilibrată și cu aromă intensă.
Asociația Cafelei de Specialitate recomandă un raport între 15:1 și 20:1. Acest raport se referă la cantitatea de apă versus cantitatea de zaț de cafea, exprimată în grame. Volumul rezultat la final poate varia complet în funcție de tipul de sistem folosit.
Raportul de aur se bazează pe greutate, nu pe volum
Este important de remarcat faptul că acest raport se bazează pe greutate, nu pe volum. Deși lingurile de cafea pot fi calibrate pentru o anumită mărime a măcinăturii și pentru un anumit tip de aparat, eficiența raportului constă într-o măsurare mai precisă.
O lingură poate conține o greutate diferită de cafea, indiferent dacă vorbim despre espresso pudră fină, cafea premăcinată convențională sau cafea măcinată grosier pentru preparare la rece.