Reclamă

Relația cu un narcisist. Cum îl recunoști și ce e de făcut

Experții spun că persoanele care suferă de tulburare de personalitate narcisică au tendința să se creadă superioare și unice în comparație cu cei din jurul lor. Semnele că te întâlnești cu o astfel de persoană sunt destul de dificil de remarcat la începutul relației. Cunoscând persoana pe parcurs vei putea determina dacă este timpul să părăsești relația sau nu. Iată cum arată relația cu un narcisist și ce poți face în momentul în care te afli lângă o astfel de persoană.

Publicat: 24 octombrie 2022, 6:36

Faptul că bărbatul de lângă tine are foarte puțini prieteni sau deloc ar trebui să te pună pe gânduri, spun specialiștii. Dacă acesta este lipsit de empatie și are tendința să te eclipseze, atunci este posibil să fie un narcisist. Faptul că o persoană vorbește despre sine încă de la prima întâlnire ar putea să te facă să-ți pui câteva semne de întrebare.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Relația cu un narcisist

Un bărbat cu adevărat narcisist suferă, de cele mai multe ori, de tulburare de personalitate narcisică. Persoanele care au această tulburare se consideră superioare și așteaptă să fie tratate ca atare. De multe ori aceste persoane nu pot recunoaște opiniile celor din jur și resping să asculte problemele celorlalți. O persoană narcisistă are tendința să se considere specială într-un mod ieșit din comun.

Astfel de persoane sunt preocupate de propriul succes și de propria frumusețe. Totodată, bărbații narcisiști au convingerea că sunt speciali și unici și că pot fi înțeleși doar de ei înșiși, spun specialiștii. Astfel de persoane au nevoie de o admirație excesivă, au nevoie să simtă sentimentul de dreptate. De multe ori sunt persoane invidioase pe ceilalți și au un comportament de exploatare interpersonală.

Semne că ești într-o relație cu un narcisist

Specialiștii spun că un bărbat narcisist se recunoaște prin egoismul pe care îl manifestă și prin incapacitatea de a lua în considerare sentimentele celor din jur. La fel ca majoritatea tulburărilor de sănătate mintală, există diferite grade de severitate ale acestei tulburări. Hai să aflăm împreună cum arată relația cu un narcisist și ce poți face în astfel de situații.

Reclamă

Este fermecător la începutul relației

În relația cu un narcisist vei observa că acesta este adeptul grandiosului și al fanteziilor. Relația ta se poate simți la început ca într-o poveste desprinsă din filme. Narcisiștii au tendința să complimenteze constant, să sublinieze faptu că sunteți compatbili și să țeasă povești legate de un viitor comun. Narcisiștii sunt de părere că merită să fie alături de alți oameni a fel de speciali ca ei.

Acesta este motivul pentru care au tendința să fie extrem de calzi la început, spun specialiștii. Dacă o persoană arată sentimente mult prea puternice încă de la începutul relației, poate că este bine să fii precaută. Dacă simți că este prea devreme ca acel bărbat să te iubească cu adevărat, probabil că este. Ascultă-ți mereu intuiția în astfel de momente.

Reclamă

Conduce discuțiile spre propria persoană

O persoană narcisistă va încerca întotdeauna să-și acorde singură importanță și va încerca să centreze discuția în jurul său. Narcisiștilor le place să vorbească în mod constant despre propriile lor realizări într-un mod grandios. Acest lucru îi face să se simtă mai presus de ceilalți și implicit mai importanți, spun specialiștii pentru Healthline.

De multe ori narcisiștii au tendința să exagereze realizările pe care le-au avut. Aceștia vor căuta mereu să câștige adorația și admirația celor din jur. Totodată, un bărbat narcisist va fi mult prea ocupat să vorbească despre propria persoană pentru a te putea asculta. Dacă partenerul tău nu se angajează în conversații care includ realizările tale, atunci cel mai probabil ești într-o relație cu un narcisist.

Este lipsit de empatie

Lipsa empatiei este o caracteristică deseori întâlnită la persoanele narcisiste. Aceștia nu sunt capabili să simtă empatie față de persoanele din jurul lor. Astfel de persoane admit rareori că au greșit și refuză să-și ceară iertare atunci când greșesc.

Narcisiștilor le lipsește abilitatea de a-i face pe ceilalți să se simtă validați și acceptați. Acesta este unul din motivele pentru care relațiile cu un narcisist ajung să se destrame încă de la început.

Nu are mulți prieteni

Specialiștii spun că este ceva obișnuit ca o persoană narcisistă să nu aibă foarte mulți prieteni. Astfel de persoane nu se apropie cu ușurință de ceilalți. De multe ori persoanele cu tulburare narcisică sunt hipersensibile și nesigure. Acest lucru îi face pe cei mai mulți narcisiști să prefere să fie singuri.

Va încerca să te manipuleze

Bărbații narcisiști vor încerca să te manipuleze în favoarea lor, spun specialiștii. Astfel de persoane te pot acuza pe nedrept sau pot distorsiona adevărul pentru a te face să te simți vinovată în anumite situații. În preajma unui narcisist te vei simți anxioasă. Acesta te va face să te întrebi dacă ești mult prea sensibilă, iar de multe ori vei simți că tot ce faci este greșit.

O persoană narcisistă te va face să-ți ceri scuze chiar și atunci când nu este vina ta. Totodată, specialiștii spun că vei începe să îi cauți partenerului tău scuze și te vei comporta astfel încât să-i faci mereu pe plac. Uite ce spun specialiștii despre o relație stabilă. Iată câteva sfaturi pentru a avea o relație stabilă cu o persoană care să te merite cu adevărat.

Ce poți face dacă ești într-o relație cu un narcisist

Relația cu un narcisist poate fi greu de sesizat la început. Însă dacă ai bifat principalele semne este momentul să te pregătești pentru despărțire. A fi într-o relație cu  persoană care te critică și te disprețuiește poate fi obositor din punct de vedere emoțional.

Deși despărțirea nu va fi ușoară, acesta va fi cel mai bun lucru pe care îl vei putea face pentru tine. Este important să-ți amintești mereu că meriți mai mult, spun experții. Încearcă să ceri ajutorul și sfatul prietenilor apropiați și petrece timp cu persoanele care te pot ajuta să vezi realitatea relației pe care o ai. Nu în ultimul rând investește mai mult timp în terapie. Un specialist te va putea ajuta să treci cu bine peste despărțirea dificilă de un narcisist.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie frumoasă care paortă o rochie mulată și reprezintă una dintre cele trei zodii care pierd bani în ziua de 22 iulie 2024
Horoscop
Zodii care pierd bani în ziua de 22 iulie 2024 . Trei nativi care se confruntă cu probleme financiare
Există trei zodii care pierd bani în ziua de 22 iulie 2024. Acești nativi se confruntă cu probleme financiare. Zodiile trebuie să fie foarte atente la deciziile pe care le iau în această perioadă...
2
Emily Ratajkowski pe străzile din New York în timp ce își plimbă câinele
Divertisment
Vedeta care a fost la un pas de un accident vestimentar în timpul unei plimbări. Paparazzi nu au ezitat să o surprindă din toate unghiurile
Ea este vedeta care a fost la un pas de un accident vestimentar în timpul unei plimbări. Paparazzi nu au ezitat să o surprindă din toate unghiurile. Diva a fost zărită pe străzile din...
3
Semnul leului pus pe o lună alături de un leu care o privește
Horoscop
10 secrete inedite despre zodia Leu. Surpriza uriașă care se află pe listă
Astrologii au dezvăluit cele 10 secrete inedite despre zodia Leu. A început sezonul acestui nativ din zodic și este o perioadă nemaipomenită pentru a afla mai multe despre el. Înțelegerea trăsăturilor secrete ale Leului...
4
Rita Ora surprinsă în timp ce se urcă într-o mașină
Divertisment
A vrut să bifeze o apariție sexy, dar a ajuns ținta glumelor din online. Cântăreața din imagini a fost la un pas de un accident vestimentar
Ea este vedeta care a vrut să bifeze o apariție sexy, dar a ajuns să fie ținta glumelor din online. Cântăreața din imagini a ajuns la un pas de un accident vestimentar atunci când...
5
Un bărbat cu aripi de înger care ține în brațe o femeie frumoasă
Horoscop
Zodii care se întorc la fostul partener în ziua de 23 iulie 2024. Nativii care iartă cu ușurință
Astrologii au dezvăluit care sunt cele trei zodii care se întorc la fostul partener în ziua de 23 iulie 2024. Acești nativi iartă cu ușurință și nu se gândesc la consecințele pe care le...
PARTENERI
×