Reclamă

Rochia lui Marilyn Monroe nu este deteriorată susține Ripley’s. Muzeul a negat afirmațiile că rochia emblematică a fost distrusă de Kim Kardashian

Rochia lui Marilyn Monroe nu este deteriorată susține Ripley’s. Muzeul din SUA a negat afirmațiile că rochia emblematică a lui Marilyn Monroe a fost deteriorată după ce Kim Kardashian a purtat-o ​​la Gala Met luna trecută.

Publicat: 17 iunie 2022, 12:01

Imaginile care au fost publicate în mediul online arată țesătură întinsă și cristale lipsă din rochie. Acest lucru este susținut de istoricii care se ocupă de colecția lui Monroe. Însă proprietarul rochiei, Ripley's Believe It or Not, spune că a existat un "risc calculat" pentru a permite purtarea rochiei. De asemenea s-a spus că nu a fost deteriorată "în niciun fel". Monroe a purtat ținuta când a cântat La mulți ani președintelui Kennedy în anul 1962, scrie BBC.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Rochia lui Marilyn Monroe nu este deteriorată

Scott Fortner, care a îngrijit colecția privată de artefacte Marilyn Monroe, a postat online fotografii la începutul acestei săptămâni despre care a spus că ținuta are daune „semnificative” după ce au fost împrumutată vedetei de reality TV.

Imagini suplimentare au fost acum distribuite online de autorul Darrell Rooney, care ar arăta deteriorarea bretelelor rochiei. Muzeul Ripley a fost criticat pe scară largă pentru că i-a permis vedetei TV să poarte rochia fragilă. Cu toate acestea, joi a respins acuzațiile legate de daune.

Vezi mai multe imagini în GALERIA FOTO!

Kim Kardashian într-o rochie crem în timp ce pozează pe covorul roșu la Met Gala 2022
Kim Kardashian a vorbit despre kilogramele pe care le-a pierdut înainte de Met Gala 2022. Vedeta în vârstă de 41 de ani a slăbit un număr impresionant de 7 kilograme în doar trei săptămâni / Getty Images
Reclamă

„De la partea de jos a treptelor de la Met, unde Kim s-a îmbrăcat în rochie, până sus, unde a fost returnată, rochia a fost în aceeași stare în care a început”, a declarat Amanda Joiner, vicepreședintele de publicare și licențiere al Ripley într-o declarație.

Ripley’s a spus că un raport de stare din 2017 a afirmat că „un anumit număr de cusături sunt trase și uzate. Acest lucru nu este surprinzător, având în vedere cât de delicat este materialul. Există încrețire în spate”.

Ripley’s a cumpărat rochia pentru 4,8 milioane de dolari (3,9 milioane de lire sterline) în 2016. Atunci s-a stabilit un record mondial Guinness pentru cea mai scumpă rochie vândută la o licitație. Acum se estimează că valorează mai mult de 10 milioane de dolari, spune muzeul.

Reclamă

Împodobită cu peste 6.000 de cristale cusute manual, rochia a fost concepută de apreciatul designer de costume francez Jean Louis. A fost atât de mulată, încât ținuta a fost cusută direct pe trupul lui Marilyn Monroe.

Decizia muzeului de a împrumuta rochia este intens criticată

Fortner a numit decizia Ripley’s de a permite lui Kim Kardashian să poarte rochia „iresponsabilă” și motivată de „publicitate”.

„Când cumperi ceva de o asemenea semnificație, chiar trebuie să te ții de cuvânt pentru a-l proteja și a-l păstra. În mod clar nu s-a întâmplat”, a spus el pentru BBC.

„Aceasta este o piesă semnificativă din cultura americană, cultura celebrităților, cultura politică. Este probabil cea mai faimoasă rochie din lume și cu siguranță cea mai scumpă. Deci de ce ar permite să fie purtată este într-adevăr întrebarea.”

Kardashian a purtat ținuta pe covorul roșu la Met Gala 2022, apoi s-a schimbat într-o replică pentru tot restul serii. Ea a combinat-o cu o haină de blană pentru a ascunde spatele rochiei, deoarece fermoarul nu era complet închis. Ea a spus anterior că a purtat rochia pentru câteva minute. Diva a susținut că nu s-a așezat pe scaun cât timp a purtat-o.

Dar, după apariția ei pe covorul roșu, Kim a fost acuzată că a trimis un mesaj dăunător despre dieta extremă. Aceasta a spus că a slăbit 7,3 kg în trei săptămâni pentru a încăpea în rochie.

Fortner spune că Kim Kardashian nu ar trebui criticată pentru daune, deoarece este responsabilitatea muzeului să aibă grijă de rochie.

„Este cea mai faimoasă rochie din lume. Cine nu ar vrea să poarte rochia dacă i s-ar oferi ocazia să facă acest lucru?”

După Gala Met din 2 mai, Consiliul Internațional al Muzeelor ​​a declarat într-un comunicat că, deși rochia face parte dintr-o colecție privată, „îmbrăcămintea istorică nu ar trebui purtată de nimeni, persoane publice sau private”.

Declarația lui Ripley spunea că Kardashian a subliniat importanța istorică a rochiei. Se crede că ea a adus în atenția publică „moștenirea Marilyn Monroe” unei noi generații.

Cât costă reparația ținutei emblematice

Reparațiile ar costa zeci de mii de dolari spune Dr. Kate Strasdin, lector superior în studii culturale la Universitatea Falmouth din Marea Britanie. Aceasta a lucrat alături de curatori și conservatori de rochii istorice de mai bine de 25 de ani.

Ea a declarat pentru BBC că din anii 1970 au fost elaborate linii directoare specifice referitoare la modul în care ar trebui să fie manipulate articolele de îmbrăcăminte istorice. „Unul dintre ele este că nu poți purta haine istorice, pur și simplu nu poți”, a spus ea.

„Nu poți nici măcar să faci față unei astfel de rochii fără a o deteriora într-un fel, darămite a o purta, așa că era inevitabil să se producă daune semnificative doar purtând-o pe covorul roșu”.

Ea a adăugat că rochia era „cu totul unică”, deoarece a fost concepută special pentru ca Monroe să o poarte folosind o „mătase asemănătoare sufleului”, care era foarte scumpă. Reparațiile ar costa zeci de mii de dolari, a spus ea și, oricum, țesătura nu se mai reface.

Deși Kardashian a spus că nu a purtat niciun machiaj pentru corp în timp ce a purtat-o, „au existat uleiuri în pielea ei, există o reacție chimică cu o asemenea mătase fragilă”, dr. a adăugat Strasdin.

Scott Fortner dorește ca rochia să fie scoasă din colecția lui Ripley, unde este expusă în spatele geamului pe un manechin special făcut după dimensiunile lui Marylin Monroe. Acesta vrea ca ținuta să fie trimisă la Smithsonian din Washington DC, unde obiecte ca pălăria lui Abraham Lincoln și papucii emblematici de rubin ai lui Judy Garland sunt expuse.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O zână cu aripi, care stă speriată la pământ
Horoscop
Zodii care preferă să trăiască singure. Nativii care se simt mai bine atunci când au intimitate
Există atât de multe lucruri care merită spuse despre viața personală atunci când locuiești singură. Pacea și liniștea, filmele preferate, ora de culcare târzie și faptul că nu trebuie să dai nimănui nicio explicație....
2
Bianca Censori și Kanye West într-o mașină privată
Divertisment
Bianca Censori a purtat o ținută transparentă și a fost la un pas de un accident vestimentar. Partenera lui Kanye West a avut o apariție îndrăzneață
Bianca Censori a purtat o ținută transparentă și a fost la un pas de un accident vestimentar. Partenera lui Kanye West a avut o apariție îndrăzneață pe străzile din Los Angeles. Imaginile cu diva...
3
O femeie îmbrăcată într-o rochie roșie, impunătoare
Horoscop
Cele mai norocoase zodii în funcție de luna în care s-au născut. Ei sunt fericiții zodiacului
Astrologii ne spun că data nașterii are un rol aparte în doza de noroc cu care ne neștem. Însă te-ai întrebat vreodată care dintre lunile anului poartă mai mult noroc? În acest articol, vei...
4
O femeie tânără cu ochelari de soare la ochi și un ruj portocaliu pe buze
Frumusețe
Nuanțele de ruj care te îmbătrânesc. De ce culori să te ferești, potrivit specialiștilor
Uneori este suficient să accentuezi buzele cu ruj pentru a te simți mai încrezătoare în sine. Această metodă va atrage o mulțime de priviri asupra ta, lucru care te va face să te simți...
5
Charles Spencer surprins într-o fotografie portret la Althorp House
Divertisment
Charles Spencer a vorbit despre starea de sănătate a lui Kate Middleton. Fratele Prințesei Diana spune că este îngrijorat
Charles Spencer a vorbit despre starea de sănătate a lui Kate Middleton. Fratele Prințesei Diana este îngrijorat pentru soția Prințului William. Charles a oferit mai multe informații într-un interviu recent. Charles Spencer a vorbit...
PARTENERI
×