Este bogat în antioxidanți, cum ar fi carotenoidele și terpenele. Un studiu din 2019, realizat pe 80 de persoane cu diabet de tip 2, a descoperit că 100 de miligrame din acest condiment zilnic, timp de 12 săptămâni, au redus semnificativ malondialdehida (MDA), un marker al stresului oxidativ.
Sănătatea ochilor depinde de acest condiment specific
Este folosit ca tratament natural pentru anxietate și depresie. S-a demonstrat că are un efect pozitiv semnificativ asupra simptomelor și efecte similare cu cele ale antidepresivelor. Compușii din șofran, precum crocina și safranala, ajută la blocarea recaptării dopaminei, norepinefrinei și serotoninei.
Acest lucru contribuie la creșterea nivelurilor acestor substanțe chimice care îmbunătățesc starea de bine în creierul tău.
Deși șofranul arată promisiuni, sunt necesare mai multe cercetări. Este important să consulți un medic înainte de a-l încerca. Șofranul s-a dovedit a ajuta la îmbunătățirea memoriei și a funcționării zilnice la persoanele cu tulburări cognitive ușoare și boala Alzheimer, arată cei de la Health.com.
O revizuire din 2021 a constatat că proprietățile antioxidante și antiinflamatorii ale condimentului pot susține sănătatea creierului. Unele rezultate sunt contradictorii, astfel încât sunt necesare mai multe cercetări.
Șofranul ar putea îmbunătăți degenerescența maculară legată de vârstă (AMD), principala cauză a pierderii vederii la persoanele vârstnice.
Suplimentarea cu șofran a demonstrat îmbunătățirea vederii la persoanele cu maculopatie diabetică, o complicație a diabetului. De asemenea, poate reduce presiunea oculară la persoanele cu glaucom, spun cei de la Healthline.com.
Inflamația este cauza principală a celor mai multe boli oculare. Compușii antiinflamatori din șofran pot reduce inflamația și pot preveni progresia bolii.




















