Mai bine de o jumătate de milion de români poartă numele de Cristian, Cristina, Cristiana și alte derivate ale acestora. Aceștia își sărbătoresc onomastica chiar în ziua de Crăciun. Peste 323.284 de bărbați poartă numele de Cristian și peste 286.616 de femei poartă numele de Cristiana, scrie publicația A1.ro.
Sărbătorim sau nu numele Cristian și Cristina de Crăciun
Este un adevărat mister în ceea ce privește onomastica celor care poartă numele de Cristian și Cristina. Potrivit site-ului creștinortodox.ro, numele de Cristian și Cristina nu au legătură directă cu numele lui Iisus Hristos, însă aceste nume sunt atribuite persoanelor care s-au născut în apropiere și de Crăciun.
Cele mai multe forme ale acestor nume ar avea la bază numele latine cum ar fi: Christianus și Christiana. Tot din această familie mai fac parte i numele vechi precum: Cristea, Cristache, Hristea, Carstea și altele. Publicația A1.ro scrie că „Christos” vine de la verbul grecesc „Chriein”, care înseamn a unge.
Este și echivalentul ebreiescului „mashi ha”, care înseamnă uns și de la care ar fi apărut numele de Iisus – Mesia.
Deși se crede că etimologia numelor de Cristian și Cristina vine de la numele Hristos, onomastica ar trebui sărbătorită în ziua de Sfânt, în timp ce pe 25 decembrie ar trebui sărbătorită Nașterea Domnului Iisus Hristos.
Nașterea Domnului Iisus Hristos este a doua cea mai mare sărbătoare religioasă din calendarul creștin ortodox, după Paște.
Cele mai multe persoane susțin că numele de Cristian și Cristina ar trebui sărbătorite de Sfânta Muceniță Hristina, prăznuită pe data de 24 iulie în calendarul creștin ortodox.
Însă cei mai mulți români confundă această sărbătoare și trimit mesaje onomastice celor care poartă numele de Cristian și Cristina pe 25 decembrie, în loc să o facă pe 24 iulie.