Se vorbește tot mai des despre inflamație. Cele mai multe studii s-au concentrat asupra cercetării sale și a cauzelor care o pot produce. Inflamația poate avea un impact direct asupra sănătății organismului, iar în timp poate duce la apariția problemelor de sănătate.
Semne că suferi de inflamație cronică
Inflamația este un termen specific care apare tot mai des în mediul online. Aceasta are legătură cu înaintarea în vârstă. Inflamația poate să devină mai persistentă pe măsură ce îmbătrânești, iar corpul și țesuturile acestuia trec prin mai multe transformări.
Inflamația crește, de asemenea, riscul de apariție a bolilor cronice. Atunci când corpul nostru întâmpină o afecțiune, acesta activează mecanismele de apărare pentru a se proteja. Corpul face acest lucru prin instruirea celulelor care luptă împotriva factorului de risc.
Acest „proces de luptă” poate provoca inflamație la nivelul țesuturilor. Inflamația se prezintă adesea sub formă de roșeată, umflătură sau durere.
Cu alte cuvinte, inflamația este un semn că organismul tău se vindecă, fie că vorbim de o banală zgârietură sau de o răceală.
Inflamația cronică apare atunci când inflamația persistă pentru o perioadă mai lungă de timp.
Inflamația cronică poate indica o problemă de sănătate cum ar fi artrita, bolile de inimă, diabetul, demența sau alte tulburări autoimune.
Inflamația cronică prezintă anumite simptome cum ar fi: durerea persistentă, oboseala cronică sau insomniile, rigiditatea articulațiilor, problemele pielii, markeri sanguini crescuți, probleme gastrointestinale, depresie, răceli frecvente și multe altele.
Ce rol joacă dieta în procesul de reducere a inflamație
Relația dintre aliment și inflamație este cunoscută la nivel internațional. Anumite alimente pot provoca inflamație la nivelul organismului. Inflamația apare în general de la componentele alimentelor care pot activa sistemul imunitar prin producerea de citokine proinflamatorii, spun specialiștii.
O dietă nesănătoasă poate crește inflamația pe termen lung. Astfel de diete sunt de obicei sărace în fibre și proteine, dar bogate în zaharuri și carbohidrați.
O dietă antiinflamatoare este asociată cu alimentele sănătate. Cercetătorii susțin că dieta DASH este o dietă ideală pentru a combate inflamația din organism. Dietele antiinflamatoare trbuie să conțină alimente bogate în antioxidanți. Aceștia luptă împotriva radicalilor liberi din organism și reduc inflamația celulară.
Cea mai bună metodă de a include antioxidanții în organism este să consumi cât mai multe fructe și legume. Tot dieta antiinflamatoare conține grăsimi sănătoase care pot fi luate din pește, nuci, avocado și multe alte aliment sănătoase.
Totodată, este important să incluzi în dieta ta alimente bogate în fibre și proteine, mai ales dacă îți dorești să reduci în mod sănătos inflamația din organism. Dieta antiinflamatoare ar trebui susținută și de un stil de viață activ.
Sportul poate ajuta și el la reducerea inflamației din organism, spun specialiștii pentru Healthline. Condimentele joacă și ele un rol important. Studiile arată că turmericul este excelent când vine vorba de reducerea inflamației din organism.
Acesta este recomandat deoarece este absorbit ușor și poate ajuta la o combatere mai rapidă a radicalilor liberi. O dietă echilibrată te-ar putea ajuta să reduci riscul de apariție a inflamației din organism.