Cum începi o dietă antiinflamatoare. Ce alimente sunt recomandate de nutriționiști

Alimentele bogate în antioxidanți sunt ideale pentru persoanele care își doresc să adopte un stil de viață mai sănătos. Dacă te întrebi cum începi o dietă antiinflamatoare, află că nutriționiștii recomandă să incluzi în alimentația ta cât mai multe produse bogate în nutrienți benefici.

Beatrice Ioana
Publicat: 28 mai 2023, 6:07
Actualizat: 28 mai 2023, 9:49
Dacă te întrebi cum începi o dietă antiinflamatoare, află că nutriționiștii recomandă să incluzi în alimentația ta cât mai multe produse bogate în nutrienți benefici / Shutterstock

O dietă antiinflamatoare este compusă, în cea mai mare parte, din consumul de fructe, legume, nuci și proteine din carne slabă, cum ar fi carnea de pește sau cea de pui. Chiar dacă îți poate suna familiar termenul de „antiinflamatoare”, specialiștii susțin că mai sunt multe de învățat despre modu în care inflamația îți afectează sănătatea organismului. În cele ce urmează, descoperă cum poți adopta un stil de viață mai sănătos.

Ce este și cum începi o dietă antiinflamatoare

Nu există o definiție strictă pentru dieta antiinflamatoare, dar există mai multe tipare ale alimentelor care pot fi incluse. În general, o dietă antiinflamatoare conține alimente bogate în antioxidanți. Majoritatea dietelor antiinflamatoare sunt bogate în legume și fructe.

Acest lucru se datorează faptului că alimentele vegetale sunt surse concentrate de substanțe antiinflamatoare puternice care s-a dovedit că reduc markerii inflamației din organism. Persoanele care au diete bogate în alimente vegetale, cum ar fi dieta mediteraneană, tindă să aibă niveluri mai scăzute de markeri inflamatori.

Alte alimente care sunt adesea încorporate în dietele antiinflamatoare includ condimentele, ierburile, fasolea, nucile și semințele, fructele de mare. O dietă antiinflamatoare trebuie să conțină surse de Omega-3.

O dietă antiinflamatoare ar trebui să conțină alimente hrănitoare și bogate în nutrienți. Totuși, acest lucru nu înseamnă că nu te poți bucura din când în când de o gustare mai puțin sănătoasă. 

Ce este inflamația și ce efecte are asupra organismului

Există două tipuri generale de inflamație, după cum spun specialiștii pentru Health.com. Avem inflamația acută ( care se manifestă pe termen scurt) și inflamația cronică (care se manifestă pe termen lung). Inflamația acută este modul în care corpul tău reacționează pentru a se proteja atunci când ești slăbită sau bolnavă.

Acest tip de inflamație se poate trata destul de ușor și de rapid. Inflamația cronică, pe de altă parte, poate cauza mult mai multe probleme. Inflamația cronică poate persista pentru o perioadă mai lungă de timp și poate afecta organele.

Specialiștii susțin că inflamația cronică poate aduce modificări la nivelul ADN-ului și poate duce la apariția mai multor probleme de sănătate cum ar fi cancerul sau bolile de inimă.

Inflamația cronică poate fi provocată de mai mulți factori: fumatul, înaintarea în vârstă, consumul de alcool, expunerea la poluarea, stresul, obezitatea sau un stil de viață sedentar.

Cum incluzi antioxidanții pentru a lupta împotriva radicalilor liberi

Corpul tău are nevoie de un echilibru între radicalii liberi și componentele numite antioxidanți. Radicalii liberi sunt generați de reacțiile biochimice din organism și sunt produși ca un răspuns la factorii din mediul înconjurător.

Însă, acești radicali liberi pt duce la deteriorarea celulelor din organism. Pe măsură ce înaintezi în vârstă, corpul tău pierde din abilitatea de a lupta împotriva efectelor radicalilor liberi. Astfel, în corp vor exista mai mulți radicali liberi care pot duce la apariția stresului oxidativ.

Astfel, pe măsură ce înaintezi în vârstă este nevoie să te asiguri că ai creat un echilibru între nivelul antioxidanților și cel al radicalilor liberi. Antioxidanții te ajută în lupta împotriva acestor radicali liberi. Află mai multe despre aceștia și vezi ce alimente sunt bogate în antioxidanți.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Timp liber
Ce să faci cu ouăle fierte ca să se curețe foarte ușor. Trucuri utile pentru orice gospodină
Se apropie Paștele, iar de pe masă nu trebuie să lipsească ouăle frumos încondeiate. Ciocnirea ouălor de Paște este o tradiție care se păstrează în continuare. Descoperă și tu ce să faci cu ouăle...
2
Timp liber
Când se scot cozonacii din tavă. Trucuri de la gospodine pentru un cozonac reușit
Cozonacii sunt nelipsiți de pe masa de sărbătoarea r românilor. Gospodinele se pregătesc din timp pentru a avea pe masă cele mai bune preparate. Dacă îți dorești să ai parte de cozonaci apetisanți și...
3
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 29 aprilie – 5 mai 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Mișcările astrale vor schimba cursul zodiilor în perioada ce urmează. Săptămâna Patimilor aduce cu sine transformări profunde. Horoscopul săptămânii 29 aprilie – 5 mai 2024 oferă toate informațiile necesare pentru fiecare nativ în parte....
4
Timp liber
Cât timp se fierb ouăle ca să fie tari. Câte minute se țin în apă pe foc
Ouăle roșii nu vor lipsi de pe masa ta de Pește. Cât timp se fierb ouăle ca să fie tari? Află și tu câte minute se țin în apă pe foc. Specialiștii în bucătărie...
5
Horoscop lunar
Horoscopul lunii mai 2024. Nativii vor găsi timp pentru dezvoltare personală și socială
Toată această perioadă vine cu schimbări uriașe pentru nativii din zodiac. Horoscopul lunii mai 2024 oferă promisiuni și noi direcții, atât în viața personală cât și profesională. Este important să nu ne îndepărtăm de...
PARTENERI