Studiul a urmărit obiceiuri alimentare a peste 200.000 de persoane timp de trei decenii. Acesta a constatat că dietele bogate în unt, dar sărace în uleiuri vegetale au fost legate de un risc crescut de mortalitate.
Această schimbare simplă a dietei îți poate prelungi viața
Un nou studiu realizat de cercetători sugerează că înlocuirea untului cu uleiul pe bază de plante poate oferi beneficii semnificative pentru sănătate. Printre acestea se numără inclusiv un risc redus de moarte prematură.
Analizând datele alimentare și sănătatea celor 200.000 de persoane, cercetătorii au descoperit noi informații.
Un consum mai mare de uleiuri pe bază de plante, în special soia, canola și ulei de măsline, a fost asociat cu o mortalitate generală mai scăzută. De asemenea și cu rducerea deceselor cauzate de cancer și boli cardiovasculare. În schimb, consumul de unt a fost asociat cu un risc crescut de mortalitate toatală. Totodată și de decese cauzate de cancer. Descoperirile cercetătorilor fost făcute publice. Ele au fost prezentate la mai mult sesiuni științifice și publicate în mai mult reviste de specialitate.
Noile descoperiri ale specialiștilor au fost considerate de-a dreptul surprinzătoare. Aceștia au observat un risc de deces de 17% mai mic atunci când au modelat schimbarea untului cu uleiuri pe bază de plante în dieta zilnică.
Impactul asupra sănătății al înlocuirii untului cu uleiul pe bază de plante
Acest lucru reprezintă un impact semnificativ asupra sănătății. O diferență cheie între unt și ulei este dată de tipurile de acizi grași conținut de acest.
Untul este bogat în acizi grași saturați. Uleiurile pe bază de plante au mai mulți acizi grași nesaturați. Deși au existat multe studii privind acizii grași dietetici, mai puține studii s-au concentrat pe sursele lor alimentare primare, inclusiv untul și uleiurile.