Nutriționistul Kerry Torrens a explicat pentru BBC de ce unele uleiuri nu sunt bune pentru a fi folosite la temperaturi înalte.
Care e cel mai bun ulei pentru gătit
Un element de bază în toate bucătăriile, uleiul este esențial pentru multe dintre rețete. Acesta se folosește atât la dressing-ul unei salate, cât și la sotare, prăjire sau coacerea alimentelor. Fiecare ulei își trage numele de la planta, fructul sau leguma din care este extras și este catalogat în funcție de grăsimea pe care o conține: saturată, polinesaturată (PUFA) sau mononesaturată (MUFA) .
Grăsimile și uleiurile joacă un rol important în procesul de gătire deoarece răspndesc căldura în mod eficient, împiedică alimentele să se lipească de tigaie și îmbunătățesc gustul preparatelor.
Ce trebuie să știi despre punctul de fum al uleiurilor
Unele uleiuri sunt mai potrivite pentru gătitul la temperatură înaltă decât altele și asta pentru că uleiurile se schimbă structural atunci când sunt încălzite. Când o rețetă cere să prăjim alimente, expunem uleiul la o creștere a temperaturii, la umiditate suplimentară din alimente, precum și la oxigenul din aer. Toți acești trei factori declanșează reacții chimice, care provoacă schimbări ce pot avea un impact asupra uleiului, inclusiv asupra gustului său.
„Punctul de fum” al uleiului este temperatura la care începe să ardă și, după cum sugerează și numele, vei vedea fumul ridicându-se din tigaie. Când se întâmplă acest lucru, uleiul a început să se descompună și este probabil să formeze compuși dăunători, cum ar fi aldehidele. Dacă consumi ulei care a fost folosit astfel în mod regulat, acesta poate contribui la riscul de a dezvolta boli cum ar fi cancerul și bolile de inimă.
Cunoașterea punctului de fum al unui ulei te poate ajuta să alegi uleiul cel mai potrivit metodei de gătire pe care vrei să o adopți.
Punctele de fum menționate mai jos sunt doar orientative. Valorile lor variază în funcție de cât de proaspăt este uleiul, cât de rafinat este și de compoziția sa de acizi grași. Alți factori care influențează punctul de fum includ volumul de ulei folosit, suprafața tigaii, dacă uleiul intră în contact cu un aliment, gradul de expunere la aer și lumină și viteza cu care temperatura crește.