Reclamă

Trebuie să renunți la ouă dacă ai colesterolul mărit? Nutriționiștii clarifică un vechi mit alimentar

Pentru multe persoane, adăugarea sau eliminarea ouălor din dietă poate fi o decizie complicată, datorită recomandărilor legate de colesterol. Iată ce trebuie să știi despre ouă și colesterol și cât de sigur e să măncânci aceste mari rezervoare nutriționale, asigurându-te în același timp că ai grijă de inima ta. Așadar, dacă te-ai întrebat dacă trebuie să renunți la ouă dacă ai colesterolul mărit, află ce spun experții.

Andreea Ivana
Andreea Ivana
Publicat: 5 ianuarie 2024, 6:23

Cercetările curente arată că într-adevăr, consumul de ouă aduce o ușoară creștere a nivelurilor de colesterol LDL (bun) și HDL (rău). Însă doar o anumită parte a populației este mai expusă decât celelalte. Datorită densității nutritionale a ouălor, este recomandat consumul lor cu moderație dacă ai colesterolul mărit, ca parte a unei diete echilibrate.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Trebuie să renunți la ouă dacă ai colesterolul mărit

Deoarece organismul produce deja colesterolul de care are nevoie, experții au recomandat limitarea aportului de colesterol din alimente. Însă în ultimii ani, aceștia preferă să recomande mai puține grăsimi saturate și grăsimi trans decât diminuarea colesterolului din alimente.

Motivul este acela că nu poți separa colesterolul alimentar de aportul total de grăsimi. 

În schimb, experții și organizațiile de specialitate încurajează oamenii să prefere o dietă sănătoasă completă, care să includă fructe, legume, cereale integrale, proteine slabe și lactate cu conținut redus de grăsime.

Această dietă poate include și ouă, însă cu moderație și fără să fie asociate cu alte alimente bogate în grăsimi care însoțesc de obicei ouăle, cum ar fi cârnații, baconul și untul.

Reclamă

Ouăle favorizează creșterea colesterolului rău (HDL)

Ouăle abundă în nutrienți, dar pentru persoanele preocupate de sănătatea inimii lor – și în special de nivelurile lor de colesterol – decizia de a le include în dietă poate părea complicată.

Asta deoarece ouăle au căpătat o proastă reputație de-a lungul timpului, din cauza conținutului de colesterol. Un ou mare are aproximativ 186 miligrame de colesterol. Peste jumătate din limita zilnică de 300 miligrame recomandată de Dietary Guidelines for Americans.

Reclamă

Ouăle conțin o cantitate mare de colesterol, ceea ce se îndepărtează de înțelegerea anterioară a bolilor cardiace, arată cardiologul Gregory Kats din cadrul NYU Langone Health.

Expertul apreciază că deși este o simplificare, există un adevăr în faptul că ouăle au un impact asupra nivelului de colesterol LDL (rău).

Deși nu mai există o cantitate zilnică recomandată de colesterol, în prezent experții îndeamnă oamenii să se concentreze pe reducerea grăsimilor saturate și grăsimilor trans în alegerile lor alimentare.

Numeroși nutriționiști se declară îngrijorați de modul în care alimentele bogate în colesterol pot impacta negativ sănătatea, relatează Health.

Ouăle afectează nivelurile de colesterol în moduri opuse

Există o diferență între colesterolul în stare naturală din organism (colesterolul din sânge) și colesterolul pe care îl asimilezi prin alimentație (colesterol alimentar). Colesterolul din sânge sau HDL (bun) și colesterolul LDL (rău) reprezintă o substanță ceroasă, asemănătoare grăsimii, care este produsă de ficat. Este esențială pentru anumite funcții ale organismului ca producerea de hormoni și digerarea alimentelor grase.

Însă prea mult colesterol în sânge se poate depozita cu timpul în artere, blocând fluxul sanguin de la și către inimă, ceea ce poate duce la dureri în piept și atac vascular cerebral. Pe de altă parte, colesterolul alimentar se regăsește în produsele animale precum carnea, fructele de mare, carnea de pasăre, ouăle și lactatele.

În vreme ce ouăle au un efect ușor asupra nivelurilor de colesterol, impactul variază de la persoană la persoană. În general, grăsimea și colesterolul din ouă par să producă o ușoară creștere atât a colesterolului bun (LDL), cât și a colesterolului rău (HDL rău).

O mică parte a populației își ia colesterolul din dieta alimentară într-un mod foarte eficient. Acest grup indică o creștere mai mare a LDL, mai subliniază Gregory Kats.

Conținutul de grăsime pe care îl consumăm are un impact asupra duratei prezenței particulelor de colesterol bun (LDL) din circuitul sângelui. Așadar, o parte a acestui efect este mediată prin conținutul de grăsime din ouă.

Cât de nutritive sunt ouăle, de fapt

Ouăle nu sunt numai versatile, putând fi folosite în nenumărate preparate delicioase. Sunt și incredibil de nutritive. Constituie o sursă excelentă de proteine și grăsimi sănătoase, precum și de vitamine și minerale esențiale. 

Iată profilul nutritional standard al unui ou:

Porție: un ou mare

  • Calorii: 78
  • Grăsimi totale: 5 grame
  • Grăsimi saturate: 1,6 grame
  • Colesterol: 186 mg
  • Sodiu: 62 mg
  • Potasiu: 63 mg
  • Total carbohidrați: 0.6 grame
  • Proteine: 6 grame

Fiecare gălbenuș de ou conține cantități considerabile de vitamina A, vitamina B12, seleniu și colină. Ouăle pasteurizate sunt chiar mai dense în nutrienți. Au cantități importante de acizi grași omega-3, vitamina A și vitamina E.

Deși este adevărat că ouăle sunt bogate în colesterol, este important de reținut că tipul de colesterol prezent în ouă nu are obligatoriu un efect negativ asupra colesterolului din sânge. El nu contribuie direct la riscul unei boli de inimă. De fapt, prin evitarea ouălor contribui la o scădere a nivelului general al nutrienților.

Câte ouă să mănânci zilnic dacă ai colesterolul mărit

Majoritatea oamenilor poate consuma 1-2 ouă zilnic, atât timp cât fac parte dintr-o dietă nutritivă. În opinia dieteticianului Jessica Gelman de la Spitalul Mount Sinai, e bine să alternezi sursele tale de proteină slabă.

Așadar nu miza în exces pe ouă și ia în calcul un mic dejun sănătos pentru inimă și bogat în fibre. Poți alege un amestec de legume în ulei de măsline cu toast integral și fructe, recomandă experta.

Însă chiar dacă ai colesterol mare, nu este nevoie să eviți complet ouăle. Deși conțin cantități însemante de colesterol și grăsimi, ouăle fac parte dintr-o dietă completă și sănătoasă.

Totuși, aceste persoane trebuie să ia în calcul reducerea grăsimilor saturate și trans și a colesterolului alimentar din regimul lor alimentar. În acest caz, poate fi mai bine să limiteze consumul de ouă la 4-5 pe săptămână. Această recomandare e valabilă și în cazul persoanelor supraponderale, cu obezitate sau cu alți factori de risc pentru boli cardiace.

Există și persoane predispuse genetic la niveluri mari de colesterol. De exemplu cele cu o disfuncție moștenită genetic de hipercolesterolemie sau care poartă varianta genei APOE4.  Acestea ar trebui să colaboreze cu un expert în nutriție, care să le consilieze dacă să includă ouăle în dieta alimentară curentă.

Cei care vizează reducerea aportului de ouă trebuie să ia în calcul reducerea albușului în favoarea întregului ou. Gălbenușurile sunt principala sursă a colesterolului alimentar, în vreme ce albușurile nu sunt.

Așadar, ouăle sunt o sursă de proteină bogată în proteine pe care să o incluzi în rutina ta alimentară ca parte a unui model alimentar echilibrat. Dacă ești îngrijorată de nivelurile tale de colesterol, consultă medicul tău curent sau un dietetician care să îți furnizeze recomandările necesare pentru nevoile tale nutriționale specifice.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×