Reclamă

Riscul unei boli cardiovasculare în funcție de personalitatea ta. La ce trebuie să fii atentă, potrivit specialiștilor

Riscul de a dezvolta o boală de inimă este inerent stilului de viață contemporan. Specialiștii avertizează cu privire la riscul unei boli cardiovasculare în funcție de personalitatea ta și de emoțiile tale.

Andreea Ivana
Andreea Ivana
Publicat: 20 decembrie 2023, 6:47

Anumite emoții puternice implică, în egală măsură, o probabilitate mai mare de afecțiune cardiovasculară, în special cele legate de stres. Bolile cardiovasculare sunt favorizate de numeroși factori ca fumatul, hipertensiunea, obezitatea, sedentarismul, consum excesiv de alcool și mulți alții.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Riscul unei boli cardiovasculare în funcție de personalitatea ta

Cercetătorii au realizat un studiu în anul 2018, care a arătat că emoțiile puternice ca mânia, depresia, ostilitatea și anxietatea pot constitui factori de risc pentru afecțiunile cardiovasculare, dar și pentru alte boli cardiovasculare, notează Healthdigest.

Există cercetări care relevă faptul că există corelații directe între riscul unei boli de inimă și persoanele cu o personalitate de tip A.

Asociate deseori cu tiparul concentrat pe productivitate, există anumite trăsături de comportament atribuite în esență tipului A.

E vorba de ambiție, agresivitate, competitivitate și apetitul pentru muncă (așa numitul workaholic), arată un studiu din 2012.

Reclamă

Tipul A, workaholicul, este mai predispus la boli cardiovasculare

Personalitatea care se înscrie în acest tip a fost un subiect de studiu decenii întregi. O amplă cercetare demarată în 1975 și publicat de Journal of the American Medical Association descrie felul cum de-a lungul a peste 80 de ani, 257 de participanți au dezvoltat o boală clinică coronariană.

A fost detectată o puternică legătură între comportamentul de tip A și valorile constatate de boli cardiovasculare. Toți subiecții erau bărbați de vârstă medie.

Reclamă

Care este explicația pentru care persoanele centrate pe muncă și ambiție sunt mai expuse riscului de a dezvolta o boală cardiacă? O analiză din anul 2018 a arătat că acest tip de personalitate este mai expus stresului.

Stresul poate avea un impact asupra organismului în numeroase moduri. Inclusiv prin accelerarea riscului unei boli de inimă.

Cercetătorii au mai constatat că comportamentele de tip A se leagă deseori de niveluri ridicate ale colesterolului și boli ale arterelor coronariene comparativ cu cei care au trăsături de personalitate mai relaxate.

Personalitatea de tip D poate fi expusă riscului unei boli de inimă

De-a lungul timpului, experții și-au extins cercetarea asupra relației dintre tipul de personalitate și riscul bolilor de inimă. A fost inclus în studiu mai puțin cunoscutul tip de personalitate D.

Acest tip se asociază în esență cu stări caracterizate de emoții negative și inhibițiie socială. În mod similar tipului A, aceste persoane tind de asemenea să experimenteze niveluri ridicate de stres, în special la locul de muncă și în diferite alte contexte sociale.

Cercetările au sugerat o conexiune între persoanele cu personalități de tip D și cazurile mai severe de  boală.

Este vorba de o sănătate mai precară, tensiune arterială crescută și exagerate ale reacții ale inimii la stres, precum și un risc crescut de deces cardiac. Întrucât aceste persoane resimt interacțiunile interpersonale ca fiind o provocare dificilă, dacă au afecțiuni cardiovasculare amână deseori ajutorul medical.

Indiferent cărui tip de personalitate îi aparții, în afara comportamentelor emoționale există numeroși factori care influențează riscul unei boli de inimă.

În egală măsură, experții au explorat relația opusă, în care o afecțiune a inimii poate crește ricul unor trăsături de personalitate de tipul A sau D. Studiile au demonstrat că speranța și alte statusuri emoționale pozitive pot oferi protecție împotriva bolii coronariene de inimă.

Sindromul inimii frânte, o enigmă pentru specialiști

Ființa umană este deosebit de fragilă, de aceea vulnerabilitatea ei în contextul unor traume emoționale majore ca moartea unei persoane apropiate, o pierdere semnificativă sau un eșec personal sau profesional este crescută.

Unul dintre fenomenele care continuă să intrige comunitatea medicală este așa numitul sindrom al inimii frânte, potrivit Everydeayhealth. Descris pentru prima oară în deceniul 9 în Japonia, acesta se referă la slăbirea rapidă a mușchiului inimii în timpul unui eveniment traumatizant.

Cunoscut și sub numele de cardiopatie de stres, acest sindrom se resimte similar unui atac de cord. Însă în realitate analizele clinice nu confirmă acest lucru.

Cea mai vehiculată explicație a medicilor este legată de hormonii stresului. Ei însoțesc diferitele contexte emoționale traumatice aduc cu sine modificări ale celulelor responsabile cu contracția inimii.

Vestea bună este că această condiție medicală poate fi tratată, cu condiția să recunoști din timp simptomele sale. E vorba de durere bruscă în piept, scurtarea respirației, aritmii cardiovasculare, hipotensiune arterială, leșin.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Mai multe ouă fierte și vopsite pentru Paște
Timp liber
Cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Trucuri ca să iasă perfecte
Paștele se apropie și gospodinele își doresc să pună pe masă cele mai bune preparate. Descoperă cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Mai jos găsești câteva trucuri ca...
2
Două mâini de femeie care curăță un ou fiert de o coajă
Timp liber
Ce să faci cu ouăle fierte ca să se curețe foarte ușor. Trucuri utile pentru orice gospodină
Se apropie Paștele, iar de pe masă nu trebuie să lipsească ouăle frumos încondeiate. Ciocnirea ouălor de Paște este o tradiție care se păstrează în continuare. Descoperă și tu ce să faci cu ouăle...
3
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 29 aprilie – 5 mai 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Mișcările astrale vor schimba cursul zodiilor în perioada ce urmează. Săptămâna Patimilor aduce cu sine transformări profunde. Horoscopul săptămânii 29 aprilie – 5 mai 2024 oferă toate informațiile necesare pentru fiecare nativ în parte....
4
Pască cu aluat de pandișpan porționată și decorată cu zahăr
Rețete
Pască cu aluat de pandișpan, mai cremoasă și elegantă
Dacă ești în căutarea unei rețete de pască cremoasă și elegantă, îți recomandăm să încerci rețeta de pască cu aluat de pandișpan. Chiar dacă compoziția pentru pască se prepară cu multe stafide, merită preparată...
5
Femeie amestecând cu o lingură în cremă de cacao cu unt
Rețete
Cremă de cacao cu unt, pentru torturi și prăjituri
Dacă îți este dor de gustul cremelor de prăjituri din copilărie, simple și delicioase, îți oferim o rețetă de cremă de cacao cu unt. Este ușor de făcut și nu ai nevoie de ingrediente...
PARTENERI
×