Cele mai multe persoane consideră că toate tirurile de grăsimi sunt „rele și nesănătoase”. În ultimul deceniu, în urma popularizării dietei keto și a tendinței de a consuma mai multe grăsimi sănătoase, untul a reintrat în atenția publicului larg. Un studiu din 2016 a demonstrat faptul că nu există nicio legătură reală între consumul de unt și creșterea riscului de apariție a bolilor de inimă sau a diabetului.
Ce este untul și cât de sănătos este acesta pentru organism
Untul este un aliment destul de ușor de obținut. Acesta se obține din amestecarea laptelui sau a smântânii până când grăsimea din acel lichid se separă de zara. Untul este un produs lactat și este vândut pretutindeni în lume.
O lingură de 14 grame de unt nesărat poate conține următoarele proprietăți: 102 calorii, 0 grame de carbohidrați, 0 grame de fibre alimentare, 0.1 grame de proteine, 11.5 grame de grăsimi totale, 7.2 grame de grăsimi saturare, 30 miligrame de colesterol. Specialiștii spun că untul este un alimente care „necesită o anumită nuanță” atunci când se evaluează care este valoarea sa nutritivă într-o dietă.
Înlocuirea grăsimilor saturate cu grăsimi polinesaturate precum porumbul sau soia, poate ajuta la scăderea riscului apariției bolilor cardiovasculare.
Totuși, untul nu este considerat de obicei „ un aliment sănătos”. Unele studii arată că adăugarea unei bucăți de unt în legume poate ajuta la absorbția vitaminelor solubile mult mai rapid.
În plus, untul este un aliment de bază în multe dintre rețetele clasice de prăjituri și nu numai.
Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci unt în fiecare zi
Specialiștii spun că untul adaugă o aromă bogată care poate face consumul de alimente bogate în nutrienți mult mai plăcute.