În cel mai fericit scenariu, balonarea este o senzație de disconfort care nu durează foarte mult timp. Află în cele ce urmează care sunt cauzele cele mai probabile de apariție a balonării și cum o putem combate eficient.
Cele mai comune alimente care provoacă balonare
Dacă nu este vorba de o afecțiune medicală confirmată de specialiști, îți poți oferi o mână de ajutor prin implementarea unor anumite schimbări în stilul tău de viață. Primul pas este, firește, să determini care sunt alimentele care îți provoacă balonarea.
Alimentele bogate în fibre
Fibrele sunt nutrienți de o importanță vitală, regăsite în fructe, legume și cereale. A nu mânca suficiente fibre, poate contribui la constipație și afecțiuni intestinale, cauzele cele mai comune din spatele balonării. Totuși, a consuma cu alimente bogare în fibre (sau a ingera suplimente cu fibre) deodată poate fi un alt motiv care să aducă la apariția balonării. Balonarea poate fi însoțită în context de crampe sau dureri.
Ca să eviți acest fenomen, trebuie să reduci cantitatea de fibre la fiecare masă sau gustare.
„Scopul este creșterea lentă a aportului de fibre în timp, astfel încât intestinul să aibă un răgaz de adaptare”, completează un specialist în nutriție. Un alt mod de a sprijini toleranța de fibre este consumul de fibre alături de proteine și carbohidrați, în locul consumului exclusiv de fibre, mai explică specialistul pentru Realsimple.
Alimentele cu îndulcitori
Îndulcitorii sunt un tip de carbohidrați folosit la îndulcirea alimentelor și băuturilor etichetate ca „fără zahăr“. Printre cei mai folosiți se numără sorbitolul, xylitolul, manitolul, erythritolul. Îndulcitorii sunt fermentați în intestinul gros, iar gazul apare ca efect colateral, arată nutriționistul-dietetician Vandana Sheth.