Reclamă

Cele mai comune alimente care provoacă balonare. De ce recomandă nutriționiștii să te ferești de ele

Balonarea este un disconfort foarte prezent în viețile noastre care apare dintr-o mulțime de motive, de la mâncat excesiv la dereglări hormonale sau inflamație intestinală, precum și anumite sensibilități la alimente. Descoperă cele mai comune alimente care provoacă balonare. Află de ce recomandă nutriționiștii să te ferești de ele.

Andreea Ivana
Andreea Ivana
Publicat: 21 decembrie 2023, 7:10

În cel mai fericit scenariu, balonarea este o senzație de disconfort care nu durează foarte mult timp. Află în cele ce urmează care sunt cauzele cele mai probabile de apariție a balonării și cum o putem combate eficient.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cele mai comune alimente care provoacă balonare

Dacă nu este vorba de o afecțiune medicală confirmată de specialiști, îți poți oferi o mână de ajutor prin implementarea unor anumite schimbări în stilul tău de viață. Primul pas este, firește, să determini care sunt alimentele care îți provoacă balonarea.

Alimentele bogate în fibre

Fibrele sunt nutrienți de o importanță vitală, regăsite în fructe, legume și cereale. A nu mânca suficiente fibre, poate contribui la constipație și afecțiuni intestinale, cauzele cele mai comune din spatele balonării. Totuși, a consuma cu alimente bogare în fibre (sau a ingera suplimente cu fibre) deodată poate fi un alt motiv care să aducă la apariția balonării. Balonarea poate fi însoțită în context de crampe sau dureri. 

Ca să eviți acest fenomen, trebuie să reduci cantitatea de fibre la fiecare masă sau gustare.

Reclamă

„Scopul este creșterea lentă a aportului de fibre în timp, astfel încât intestinul să aibă un răgaz de adaptare”, completează un specialist în nutriție. Un alt mod de a sprijini toleranța de fibre este consumul de fibre alături de proteine și carbohidrați, în locul consumului exclusiv de fibre, mai explică specialistul pentru Realsimple.

Alimentele cu îndulcitori

Îndulcitorii sunt un tip de carbohidrați folosit la îndulcirea alimentelor și băuturilor etichetate ca „fără zahăr“. Printre cei mai folosiți se numără sorbitolul, xylitolul, manitolul, erythritolul. Îndulcitorii sunt fermentați în intestinul gros, iar gazul apare ca efect colateral, arată nutriționistul-dietetician Vandana Sheth.

Reclamă

Printre produsele care conțin mulți îndulcitori se numără guma de mestecat. Pe lângă faptul că produce balonare prin prezența îndulcitorilor, actul mestecării introduce gaz în sistemul digestiv din cauză că inhalezi mai mult aer.

Citește etichetele de pe toate produsele fără zahăr, uitându-te dacă sunt menționate sorbitolul, xylitolul, manitolul și erythritolul.

Sheth sugerează reducerea cantității și frecvenței consumului de alimente și băuturi cu îndulcitori pentru a diminua simptomele balonării Mai ales dacă ai observat că te confrunți cu aceasta în urma consumului acestor produse.

Produsele lactate

Persoanele cu intoleranță la lactoză pot experimenta balonarea după ce consumă aceste produse, mai subliniază Theo. Laptele, iaurtul, înghețata, brânzeturile moi și laptele praf (aflat în ciocolata cu lapte sau în anumite rețete de piure, de exemplu) sunt câteva produse cu un conținut ridicat de lactoză.

Dacă te confrunți cu intoleranța la lactoză, alege produse fără lactoză sau cumpără tablete cu enzima lactază, pe care le poți lua chiar înainte de a consuma alimente ce conțin lactoză.

Băuturile carbogazoase

Apariția balonării se face și prin consumul de băuturi carbagazoase, pline de dioxid de carbon. Poți remarca cu ușurință efectul balonării mai ales la o masă mai copioasă decât porția ta regulată.

Înlocuiește băutura carbogazoasă cu una ne-carbogazoasă la ora mesei. Sheth sugerează apa plată cu anumite arome, dacă nu te dai în vânt după apa plată. 

Dacă totuși nu dorești să renunți la băuturile carbogazoase, poți reduce cantitatea și frecvența lor de consum. O altă opțiune este consumul lor fără pai, ca să eviți inhalarea de mai mult aer.

Alimentele care duc la apariția sindromului colonului iritabil

Există un grup de zaharuri naturale regăsite în anumite alimente care nu sunt complet digerate sau absorbite de intestine. Anumite persoane sunt mai sensibile la aceste alimente. Reducerea sau eliminarea lor le-ar putea ajuta în lupta cu balonarea și  acumularea de gaze în intestine. 

„În loc să fie digerate, aceste alimente împing apa în intestine și fermentează în colon producând gaz, prin întinderea și expansiunea peretului intestinal”, mai explică un nutrișionist pentru Healthline

Aceste zaharuri se regăsesc în concentrații mai mari în anumite fructe, legume, cereale și produse lactate. Iată cele mai relevante exemple.

  • Fructe: Mere, mango, piersici, pere, prune, prune uscate. 
  • Legume: Usturoi, ceapă, conopidă, varză de Bruxelles sprouts, broccoli, varză, ciuperci.
  • Cereale: Orz, grâu, secară.
  • Fasole și legume: Năut, fasole, linte.
  • Produse lactate: Lapte de vacă, brânzeturi moi, iaurt.

Fiecare persoană are un prag diferit de toleranță a acestor alimente. Chiar dacă nu ai fost diagnosticat cu sindromul colonului iritabil, a mânca 5 prune o dată, de exemplu, vine cu un aport ridicat de zaharuri, ceea ce te poate face să te simți balonată. 

Dacă se confirmă diagnosticul sindromului de colon iritabil, ți se va recomanda implementarea unei diete speciale. Aceasta este una temporară, menită să descopere la care din alimentele din lista de mai sus ești sensibilă.

De asemenea, va detecta și care este cantitatea de alimente pe care o poți tolera. La finalul testului, vei primi o listă de alimente pe care le poți consuma, precum și specificarea mărimii porției care nu îți provoacă simptome.

De asemenea, ți se vor recomanda alternative pe care să le incluzi în dieta ta dacă nu poți tolera anumite alimente din grupurile menționate anterior.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×