O evaluare a desenului cunoscută sub numele de testul casă-copa-persoană este o tehnică comună pe care psihologii o folosesc pentru a afla mai multe despre trăsăturile de personalitate ale unui om.
Ce este testul copac-casă-persoană
Testul copac-casă-persoană (HouseTreePerson) este un test menit să măsoare diferite aspecte ale personalității unei persoane. Participanții la testare sunt rugați să deseneze o casă, un copac și o persoană. Interpretarea acestor desene este folosită pentru a crea o imagine a funcționării cognitive, emoționale și sociale a persoanei.
Testul copac-casă-persoană a fost dezvoltat de psihologul clinician John Buck în 1948. Bazat pe testul de personalitate Draw-A-Man creat de Florence Goodenough în 1926, a fost conceput inițial pentru a evalua inteligența copiilor. Buck a actualizat în continuare testul HTP împreună cu psihologul Emanuel Hammer în 1969.
Testul copac-casă-persoană este unul dintre cele mai utilizate teste pentru copii și adulți și este potrivit pentru orice persoană cu vârsta de peste 3 ani.
Testul este folosit de psihologi clinici, terapeuți și educatori. De asemenea, este folosit ca parte a unei serii de teste de personalitate și inteligență, inclusiv Rorschach, TAT și WAIS, ca mijloc de evaluare a personalității.
Testul copac-casă-persoană durează în medie 150 de minute.
Participanții la test sunt rugați să deseneze o casă, un copac și o persoană cât mai exact posibil pe foi de hârtie separate. Li se pun apoi o serie de întrebări despre desenele lor. Buck a propus o listă de 60 de întrebări, totuși, cei care fac astfel de teste sunt liberi să-și creeze propriile variante.
Iată câteva exemple de întrebări care ar putea fi puse:
Casa:
- Cine locuiește în casă?
- Oamenii vizitează casa?
- Este o casă fericită?
- Din ce este făcută casa?
- Ce se întâmplă în interiorul casei?
Copacul:
- Ce fel de copac este?
- Câți ani are copacul?
- Ce anotimp este?
- Este copacul viu?
- Cine uda copacul?
Persoana
- Cine este persoana?
- Câți ani are persoana?
- Cum se simte acea persoană?
- Este persoana fericită?
- Ce îi place persoanei să facă?
După ce respondenții au răspuns la întrebări, desenele lor sunt analizate și interpretate. Află de asemenea și ce spune despre tine modul în care strângi pumnul.
Interpretarea testului casă-copac-persoană
Testul casă-copac-persoană se bazează pe ideea că desenele reflectă sentimente. Detaliile unui desen sunt văzute ca reprezentări ale diferitelor trăsături de personalitate.
Desenarea unei case
Casa este considerată a fi expresia relațiilor familiale și a valorilor familiale ale persoanei care realizează testul.
- Acoperișul reprezintă latura intelectuală și viața spirituală a persoanei.
- Pereții ar putea fi legați de puterea caracterului.
- Ușile și ferestrele reprezintă relația individului cu lumea exterioară și nivelul de integrare socială.
Desenarea unui copac
Se crede că arborele sugerează cele mai profunde și inconștiente aspecte ale personalității.
- Ramurile pot arăta gradul de conexiune socială. Un copac fără ramuri indică, de exemplu, că persoana are contact redus cu ceilalți.
- Trunchiul este adesea văzut ca o reprezentare a forței interioare.
- Coroana copacului reprezintă idei, gânduri și concept de sine.
Desenarea unei persoane
Persoana este o reprezentare simbolică a sinelui ideal și a interacțiunilor sociale ale cuiva.
- Capul simbolizează inteligența, comunicarea și imaginația.
- Ochii indică percepția lumii.
- Mâinile oferă informații despre afectivitate și agresivitate.
Există câteva alte aspecte ale desenelor pe care terapeuții le iau în considerare atunci când analizează testele HTP.
Dimensiunile obiectelor
Se crede că dimensiunile obiectelor dintr-un desen indică nivelul de stima de sine și de încredere. O casă foarte mică, de exemplu, ar putea arăta nemulțumirea individului față de viața de acasă.
Detaliile desenului
Nivelul detaliilor sunt un alt factor revelator în conturarea personalității respondentului prin desen. O față foarte detaliată ar putea indica nevoia de a se prezenta într-o lumină socială favorabilă. Dimpotrivă, imaginile lipsite de detalii indică adesea depresie.
Amplasarea obiectelor
Locația obiectelor pe pagină este, de asemenea, încărcată de semnificație. Desenele din partea de sus a paginii sunt considerate a fi legate de vise și imaginație, în timp ce cele din partea de jos sunt conectate la lumea fizică. Desenul din partea dreaptă a paginii este legat de viitor, în centru este legat de prezent și stânga de trecut.