Zebrina iubește lumina și poate tolera lumina pe tot parcursul zilei într-un mediu primitor. Pentru ca ea să se dezvolte armonios e nevoie de lumină puternică, dar indirectă, pentru a evita deteriorarea frunzelor prin arsurile solare.
Tradescantia zebrina, tot ce trebuie să știi despre îngrijirea ei
De asemenea, e important să știi că cu cât o plantă Zebrina primește mai multă lumină naturală, cu atât devine mai puțin pestriță și frunzele sale vor fi mai violet.
Zebrina, ca și multe alte plante, ar trebui udată când solul începe să se usuce. E important să fie umedă doar partea de sus a solului, ceea ce înseamnă de obicei udare o dată pe săptămână.
În condiții climatice mai umede, este posibil să ai nevoie de o udare mai puțin frecventă. Dacă este un mediu cald sau uscat, poate fi necesar să o uzi mai des.
Dacă frunzele Zebrinei încep să cadă, probabil că are nevoie de apă. Verifică regulat Zebrina până când începi să cunoști nevoile sale naturale de udare. Zebrinei îi place și umiditatea, așa că este o plantă grozavă pentru baie unde se poate bucura de aburul de la duș.
Poți alege să fertilizezi Zebrina în timpul perioadelor sale naturale de creștere, primăvara și vara. Ai grijă să diluezi îngrășământul la jumătate și să fertilizezi cu apă o dată la două săptămâni. Planta nu trebuie fertilizată în lunile mai reci, când planta se află în mod natural într-o fază de repaus.
Zebrina trebuie păstrată la temperatura medie a camerei între 18 și 29 de grade Celsius. E important ca ea să fie ferită de curenți de aer și orificii de aerisire, deoarece schimbările de temperatură îi pot provoca daune.
Transplantarea și înmulțirea Zebreniei
Poți replanta Zebrenia în timpul sezonului de creștere, deci între primăvară și toamnă. Dacă ghiveciul vechi este plin de rădăcini, este timpul pentru o jardinieră mai mare. În caz contrar, replantarea la fiecare doi-trei ani va fi suficient.
Cel mai simplu mod de a înmulți Tradescantia zebrina este prin butași. Primăvara, tăie pur și simplu câțiva lăstari de la planta mamă.
Acestea ar trebui să aibă deja niște frunze. Apoi pune butașii într-un pahar cu apă într-un loc luminos. După câteva zile, ar trebui să se fi format rădăcini și să poți planta butașii într-un ghiveci. Deoarece lăstarii mai bătrâni își pierd frunzele, ei nu pot fi folosiți pentru înmulțire. Metoda de tăiere produce întotdeauna lăstari tineri noi, cu multe frunze.
Această floare nu e otrăvitoare pentru oameni sau animale, așa că nu trebuie să îți faci griji că o ai în interiorul casei.
De asemenea, e bine de știut că pe timp de iarnă, Tradescantia zebrina poate tolera temperaturi mai scăzute, dar cel mai bine e să fie peste 10°C. Pune planta într-un loc luminos, astfel încât frunzele să își păstreze culoarea vibrantă. Dacă planta se confruntă cu temperaturi de îngheț, lăstarii și tulpinile pot muri.