Indiferent dacă prăjești, sotezi sau coci, uleiul joacă un rol central în nenumărate rețete. Dacă te-ai întrebat vreodată când expiră uleiul de gătit, în acest ghid vei descoperi principalele semne că uleiul este expirat. Totodată, specialiștii vor dezvălui factorii care afectează durata de valabilitate a uleiului.
Uleiul de gătit expiră mai repede decât crezi
Uleiul de gătit expiră și „se poate strica” în cele din urmă. Data de expirare imprimată pe etichetă trebuie luată în considerare, dar există și alte semne care pot indica faptul că uleiul tău nu mai este bun pentru consum.
Uleiul de gătit vine de obicei cu o dată de „a se consuma de preferință înainte de”, un indicator al momentului în care se așteaptă ca uleiul să-și mențină calitatea maximă. Astfel, nu ar trebui considerată o dată de expirare strictă.
Este esențial de reținut că această dată nu semnifică momentul în care uleiul devine nesigur pentru consum.
Uleiul de gătit, ca orice alt produs, se poate strica în timp. Mai mulți factori contribuie în ansamblu la durata de valabilitate a uleiului.
Expunerea la oxigen duce la descompunerea grăsimilor nesaturate din ulei, provocând un gust rânced și un miros neplăcut. Lumina soarelui poate accelera alterarea uleiului, favorizând oxidarea.
De aceea, specialiștii recomandă depozitarea uleiului într-un loc întunecat. Nu în ultimul rând, temperaturile ridicate pot duce la râncezirea hidrolitică, în special în cazul uleiurilor nerafinate.
Depozitarea uleiului într-un loc răcoros și întunecat este esențială pentru a‑i prelungi durata de valabilitate.