În general, condimentele își vor pierde aroma și savoarea cu timpul. Multe condimente și plante aromatice comune precum cuișoarele, turmericul, rozmarinul, salvia și scorțișoara au proprietăți antioxidante și antiinflamatoare puternice.
Termenul de valabilitate al condimentelor
Indiferent de nivelul pe care îl ai în bucătărie, probabil știi deja că un dulap bine aprovizionat cu condimente este unul dintre secretele care dau savoare preparatelor.
Ceea ce poate nu realizezi este că cele mai multe dintre condimente fac mult mai mult decât să dea gust mâncării. Acestea pot preveni alterarea alimentelor și pot adăuga culoare, dar și compuși vegetali benefici pentru sănătate.
Mai mult, există dovezi preliminare care sugerează că un consum frecvent de alimente cu condimente și plante aromatice poate reduce riscul unor complicații asociate cu bolile de inimă și cele respiratorii.
Dacă ai adunat condimente și plante aromatice de ceva timp, probabil te întrebi dacă expiră și când ar trebui să le înlocuiești. În lumea culinară, condimentele sunt arome obținute din rădăcinile, scoarța sau tulpina uscată a plantei, în timp ce ierburile sunt frunzele uscate sau proaspete ale plantei.
Pentru a determina durata de valabilitate a ierburilor și condimentelor uscate, trebuie să ții cont de mai mulți factori. Printre aceștia se află tipul lor, modul de procesare și condițiile de păstrare. Condimentele uscate rezistă în general mai mult decât ierburile uscate. Cu cât aroma este mai întreagă sau mai puțin procesată, cu atât durata sa de viață este mai lungă.
Sarea este excepția de la regulă, asta pentru că poate fi utilizată oricând, indiferent de modul în care este depozitată. Nu își pierde savoarea și adaugă gust mâncării de fiecare dată.