În ceea ce privește ingredientele de bază din cămară, pastele uscate sunt printre cele mai versatile. Acest aliment este baza pentru nenumărate feluri de mâncare, de la clasicele spaghete până la linguine cu somon, măsline și brânză feta. Totuși, pastele tradiționale conțin, în principal, carbohidrați rafinați, care pot fi o sursă rapidă de energie.
Carbohidrații rafinați sunt digerați repede, așa că este posibil să simți senzația de foame la scurt timp după ce ai mâncat. Având în vedere acest lucru, poate te întrebi dacă există paste „mai sănătoase”, care să ofere o varietate mai mare de nutrienți. Specialiștii vin cu răspunsuri utile.
Cele mai sănătoase tipuri de paste
Așa cum este valabil și în cazul altor alimente, toate tipurile de paste pot fi incluse într-o dietă echilibrată, iar savurarea celor tradiționale nu este neapărat un lucru rău. Cel „mai sănătos” tip de paste depinde, în mare parte, de obiectivele și nevoile tale individuale, potrivit nutriționiștilor.
Dacă ești în căutarea unei opțiuni bogate în nutrienți, sunt câteva aspecte importante de luat în considerare. Nutriția ar trebui să fie o prioritate, iar pentru a face alegerea corectă, compară etichetele cu informații nutriționale. Nutrienții cheie includ, în special, proteinele și fibrele, ambele esențiale pentru sănătate.
Dacă vrei să alegi cele mai nutritive paste, începe prin a verifica conținutul de fibre al produsului. Orice marcă ce conține mai mult de 5 grame de fibre per porție este considerată o sursă excelentă. Potrivit dieteticienilor, pastele pe bază de leguminoase sunt unele dintre cele mai bune opțiuni.
După cum sugerează și numele, acestea sunt fabricate din leguminoase precum: năut, fasole neagră, linte roșie, verde sau galbenă. Unele mărci mai adaugă și mazăre sau edamame. Fiecare leguminoasă aduce o aromă subtilă unică și un profil nutrițional valoros.
Pastele din leguminoase conțin de aproximativ cinci ori mai multe fibre decât cele tradiționale. Fibrele sunt aliatul tău în menținerea sănătății intestinale: ajută la digestie, hrănesc bacteriile bune, reduc inflamația, echilibrează glicemia și scad nivelul colesterolului. În plus, ele te ajută să te simți sătulă mai rapid și pentru mai mult timp.
O porție de paste din leguminoase poate conține între 12 și 20 de grame de proteine vegetale. De asemenea, acestea oferă mai multe minerale și vitamine decât varianta standard – printre care fier, magneziu, potasiu și folat.