Frunzele proaspete sunt bogate în nutrienți. Pe lângă textura plăcută și gustul delicios, busuiocul este și o sursă importantă de substanțe nutritive. Iată câteva dintre beneficiile sale pentru organism.
Beneficiile consumului de busuioc
Busuiocul este bogat în eugenol, un antioxidant puternic care ajută la neutralizarea radicalilor liberi nocivi din organism, datorită scorului ridicat al capacității de absorbție a radicalilor de oxigen (ORAC). Acest lucru poate contribui, în timp, la reducerea riscului de boli cronice, în special boli cardiovasculare.
De asemenea, busuiocul este o sursă excelentă de vitamina K. Vitamina K este esențială pentru coagularea sângelui și sănătatea oaselor. Busuiocul conține și vitamina A, iar în cantități mai mici conține fier, calciu, mangan și magneziu, spun specialiștii.
Conținutul bogat de antioxidanți acționează și pentru a reduce inflamația din organism. Busuiocul conține o serie de fitonutrienți. Aceștia sunt ompuși vegetali naturali cu beneficii demonstrate pentru sănătate. Mulți dintre acești fitonutrienți, cum ar fi polifenolii, au proprietăți antiinflamatorii și antioxidante.
Antioxidanții contribuie la reducerea inflamației prin combaterea stresului oxidativ, cauzat de radicalii liberi, care pot deteriora celulele și pot accelera procesul de îmbătrânire sau apariția unor boli precum cancerul, diabetul sau afecțiunile neurodegenerative.
Unele studii sugerează că busuiocul poate ajuta și la reglarea nivelului de zahăr din sânge. Se crede că extractul de busuioc poate contribui la menținerea unor valori sănătoase ale glicemiei și la îmbunătățirea sensibilității la insulină. Potențialul său antidiabetic ar fi legat de reducerea eliberării de glucoză în sânge și de inhibarea descompunerii glicogenului în ficat.
Cum incluzi mai mult busuioc în dieta ta
Busuiocul este ideal în preparatele culinare. Specialiștii în gastronomie recomandă să presari frunze proaspete peste salate, paste și mâncăruri calde. Acest lucru nu doar că adaugă aromă intensă, dar face orice farfurie să arate mai sofisticat.