Reclamă

Un alt monarh plănuiește să abdice. Succesiunea la tron care ar putea schimba harta regalității din Europa

Regina Margrethe a Danemarcei a început anul făcând istorie, fiind primul monarh danez care a demisionat voluntar de pe tron în aproape 900 de ani. După exemplul ei, se pare că un alt monarh plănuiește să abdice.

Andrada Marinică
Andrada Marinică
Publicat: 23 aprilie 2024, 7:45

Într-un nou interviu pentru La Libre, Marele Duce Henri al Luxemburgului a spus că „intenționează să se retragă la un moment dat”, dar nu a dezvăluit când s-ar putea întâmpla. Tronul este gata să ajungă la fiul său cel mai mare și succesorului său, Prințul Guillaume.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Un alt monarh plănuiește să abdice

„Toate acestea sunt planificate pentru a fi discutate cu familia. Consider că este foarte important să le oferim tinerilor o perspectivă”, a declarat Marele Duce Henri pentru presa franceză într-un interviu publicat pe 16 aprilie, când a împlinit 69 de ani.

„Există planuri, se va întâmpla”, a continuat el.

Când La Libre l-a întrebat pe duce dacă și-a ales o dată pentru abdicare, el a răspuns: „Da, dar nu vă spun asta! Sunt un om fericit. Dar nu mi-am putut alege destinul”, a mai spus Marele Duce Henri.

Henri a urcat pe tron în octombrie 2000, când tatăl său, Marele Duce Jean, a abdicat la vârsta de 79 de ani, după o domnie de 35 de ani. Șeful statului Luxemburg este denumit Mare Duce sau Ducesă, iar abdicarea voluntară a devenit oarecum un model.

Reclamă

Marele Duce Jean a moștenit tronul când mama sa, Marea Ducesă Charlotte, a abdicat în 1964. Ea a intrat în rolul regal când sora ei mai mare, Marea Ducesă Marie-Adelaide, a abdicat în 1919.

Marele Duce Henri și Marea Ducesă Maria Tereza au împreună cinci copii

Marele Duce Henri și soția sa, Marea Ducesă Maria Tereza, sunt părinții a cinci copii adulți. Prințul Guillaume, mare duce ereditar de Luxemburg, Prințul Felix, Prințul Louis, Prințesa Alexandra și Prințul Sebastien. De asemenea, cei doi au căpătat și statutul de bunici. Până acum ei au șapte nepoți.

Reclamă

Prințul Guillaume, în vârstă de 42 de ani, este următorul în linia succesorală. Fii săi, Prințul Charles, în vârstă de 3 ani, și Prințul François, în vârstă de 1 ani, pe care îi are cu soția sa, Prințesa Stephanie, sunt următorii la tron.

Marele Duce Henri, alături de soția sa, la un eveniment în Belgia
Marele Duce Henri și soția sa, Marea Ducesă Maria Tereza, sunt părinții a cinci copii adulți / Profimedia Images

Familia regală a Luxemburgului, pe care Forbes o clasifică drept una dintre cele mai bogate țări din lume, urmează să se extindă. Prințesa Alexandra și soțul ei Nicholas Bagory vor deveni părinții primului lor copil în această primăvară.

Chiar dacă intenționează să renunțe la tron, Marele Duce Henri și-a petrecut aniversarea a 69 de ani în slujba poporului său. Regele și soția sa au efectuat o vizită de stat în Belgia între 16 aprilie și 18 aprilie, la invitația Regelui Filip și a Reginei Mathilde. Ei au participat și la un banchet de stat la Castelul Regal din Laeken.

Marele Duce Henri și Regele Filip, în vârstă de 64 de ani, sunt veri primari. Cei doi au zile de naștere consecutive. Ei au fost surprinși suflând în lumânări pe o tartă cu zmeură. Palatul Regal Belgian a distribuit-o pe Instagram pozele cu cei doi pe data de 15 aprilie.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Mai multe ouă fierte și vopsite pentru Paște
Timp liber
Cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Trucuri ca să iasă perfecte
Paștele se apropie și gospodinele își doresc să pună pe masă cele mai bune preparate. Descoperă cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Mai jos găsești câteva trucuri ca...
2
Coaste de miel rumenite la cuptor
Timp liber
Friptură de miel la cuptor foarte fragedă. Ce să adaugi în tavă ca să iasă suculentă
Gătirea lentă este primul sfat pentru carnea de miel. Dacă ai puțină răbdare vei obține mielul fraged care se topește, care se va desprinde singur de pe os. Reteța de friptură de miel la...
3
O femeie îmbrăcată în zână, într-o lume de basm
Horoscop
5 zodii ale căror relații se confruntă cu o transformare semnificativă până la sfârșitul lunii mai 2024
Relații mari se vor schimba în viitor pentru unii nativi. Ai mai jos lista cu 5 zodii ale căror relații se confruntă cu o transformare semnificativă până la sfârșitul lunii mai 2024. Luna mai...
4
O femeie care vopsește un ou cu ajutorul unuo șervețel
Timp liber
Ouă vopsite cu șervețele. Cum poți avea cele mai frumoase modele
În mod tradițional, ouăle de Paște se vopsesc în Joia Mare. Creștinii ortodocși obișnuiesc să înroșească ouăle de Paște sau să le ofere diferite modele spectaculoase. Îți oferim în cele ce urmează o nouă...
5
Cele 12 semne zodiacele, dispuse în cercuri, cu două inimi în centru
Horoscop lunar
Horoscopul dragostei pentru luna mai 2024. Taurii au noroc în relațiile de iubire
Specialiștii în astrologie au pregătit surprize de proporții pentru nativii din zodiac. Horoscopul dragostei pentru luna mai 2024 vine cu unele transformări pe plan sentimental. Descoperă ce se potrivește pentru tine în funcție de...
PARTENERI
×