Reclamă

Viața palpitantă a lui Jane Fonda: actrița a fost arestată de 5 ori

Jane Fonda și-a însușit multe roluri: starletă, instructor de aerobic, activistă. La 83 de ani, viața palpitantă a lui Jane Fonda își urmează cursul cu același dinamism.

Publicat: 4 februarie 2021, 11:15 / Actualizat: 5 aprilie 2021, 17:37

Fiica consacratului actor Henry Fonda, Jane a moștenit talentul tatălui, ceea ce i-a asigurat roluri în producții celebre precum Klute și Coming Home. În spatele ecranelor s-a făcut cunoscută pentru lupta împotriva războaielor civile și pentru susținerea drepturilor omului. În anii ‘80, a devenit vedeta aerobicului.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Adolescența marcată de incertitudinea identității sexuale

Pe lângă multele nesiguranțe pe care le aduce pubertatea, James Fonda s-a confruntat la 17 ani cu incertitudinea propriei identități sexuale. Actrița a recunoscut că nu se simțea la fel ca fetele din cercul ei de prieteni, într-un interviu publicat de WNYC Studios.

Nimic nu părea normal. Nu am avut menstruație până la 17 ani. M-am gândit că poate ar trebui să fiu băiat. Obișnuiam să iau o oglindă și să stau în așa fel încât să mă pot uita la vagin și să încerc să îmi dau seama dacă nu ar trebui să fie un penis acolo. Pur și simplu nu știam ce caut. Nu știam ce trebuia să fie acolo. Nu știam ce este normal. Nu am simțit niciunul dintre lucrurile pe care prietenele mele păreau să le simtă.

Războiul din Vietnam

A fost crescută cu idealuri patriotice și naționaliste de tatăl său, veteran din cel de-Al Doilea Război Mondial. Cu toate acestea, a început să pună la îndoială tot ce știa în timpul războiului din Vietnam. Când a rămas însărcinată în 1968, actrița a început să se educe asupra evenimentelor care conturau cursul istoriei.

Reclamă

Eram însărcinată, ceea ce face ca o femeie să devină asemenea unui burete, să fie foarte deschisă la ceea ce se întâmplă în jurul ei. În aceeași perioadă am început să-mi dau seama că vreau să-mi schimb viața și să particip la încercarea de a pune capăt războiului, a mărturisit Jane Fonda despre momentul care i-a deschis drumul către activism, potrivit Time.  

În 1972, Fonda a făcut un turneu în Vietnamul de Nord unde s-a împotrivit politicii militare a SUA. S-a adresat direct trupelor americane, cerându-le să reflecteze mai mult asupra rolului lor în război.

Vezi mai multe imagini în GALERIA FOTO!

Reclamă

 Premiată de două ori cu Oscar

În anii ’60, Jane Fonda a interpretat primul său rol principal în filmul Tall Story. Rolul din Barbarella i-a adus recunoașterea de sex simbol. 

Jane Fonda în ”Barbarella” (1968) / Profimedia Images

Începând cu anii ’70, a decis să apară doar în filme care se concentrează pe probleme importante. În aceeași decadă a intrat în rândul actorilor premiați cu Oscar pentru performanțele din Klute (1971) și Coming Home (1978).

Jane Fonda în ”Klute” (1971) / Profimedia Images

A apărut în celebra producție 9 to 5, care a ocupat a doua poziție în topul încasărilor în anul 1980.

Instructor de aerobic

Mulți ani, Jane Fonda a luat lecții de balet pentru a se menține în formă, dar după ce și-a rupt piciorul la filmări, s-a orientat către aerobic. Pe măsură ce fitnessul a crescut în popularitate în anii ’80, ea a devenit o figură proeminentă a înregistrărilor video cu exerciții fizice pentru acasă

Antrenamentul lui Jane Fonda a devenit cel mai bine vândut videoclip la categoria lui în următorii ani, cu peste un milion de exemplare vândute. În perioada 1982-1995, Fonda a realizat 22 de antrenamente video. 

Arestată de 5 ori

Pentru majoritatea oamenilor, a fi arestat este o experiență neplăcută – cu atât mai mult dacă ești o celebritate. Pentru Jane Fonda nu este cazul. Actrița a vorbit deschis despre problemele cu care s-a confruntat în timp ce a luptat pentru multe cauze din poziția de activist. 

Prima arestare i-a adus și mai multă notorietate. În timpul campaniei împotriva Războiului din Vietnam în anul 1970, a fost reținută pe aeroportul din Cleveland sub suspiciunea de contrabandă cu droguri și comportament agresiv față de un angajat de la vamă. 

Testele de laborator au confirmat ulterior că pastilele pe care le purta erau vitamine, informează Los Angeles Times. Fotografia care i-a fost făcută la secție, în care ține un pumn ridicat, a devenit un simbol de rezistență. 

În timpul campaniei împotriva Războiului din Vietnam în anul 1970, a fost reținută pe aeroportul din Cleveland sub suspiciunea de contrabandă cu droguri și comportament agresiv față de un angajat de la vamă / Profimedia Images

Cu toate acestea, Jane Fonda nu a încetat niciodată să protesteze și să pledeze pentru schimbare. Actrița a reușit să evite arestarea până în 2019, când a fost reținută de cinci ori, potrivit Distractify. În timpul mișcărilor de stradă împotriva schimbărilor climatice din Washington D.C., a fost arestată de cinci ori pentru participarea la proteste.

În timpul mișcărilor de stradă împotriva schimbărilor climatice din Washington D.C., a fost arestată de cinci ori pentru participarea la proteste / Profimedia Images
Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
2
O femeie care își aplică ulei pe păr
Frumusețe
Cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului, recomandate de experții în frumusețe
Podoaba capilară este unul din atuurile frumuseții feminine. Deși nu există o rețetă magică, cercetările arată că cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului pot accelera procesul. În plus, extractele puternice din plante ajută...
3
Un bărbat care stă pe o canapea, cu telecomanda în mână, care cască
Horoscop
Zodii care pot fi parteneri leneși. Cum să abordezi situația în relația de cuplu
Te-ai săturat să-ți cicăliști constant partenerul să-și facă sarcinile din casă? Te trezești că faci toate sarcinile grele din relație? Dacă da, nu ești singura. Astrologii lămuresc și această situație. Există zodii care pot...
4
O femeie care privește cu zâmbetul pe buze la o vitamină
Sănătate
Deficitul de vitamine care te-ar putea face să pari mai în vârstă. La ce recomandă specialiștii să fii atentă
Te-ai simțit mai fragilă, irascibilă și fără energie în ultima perioadă? Ar fi bine să verifici dacă ai deficit de vitamine. Acesta poate provoca o serie de simptome, cum ar fi oboseală și iritabilitate....
5
O femeie îmbrăcată în rochie albă, cu aripi de înger
Horoscop
Zodii care regretă că s-au deschis prietenilor. Nativii care se pot confrunta cu momente tensionate
Cât de multă încredere poți avea în oamenii pe care îi consideri apropiați de sufletul tău? Ai mai jos lista cu zodii care regretă că s-au deschis prietenilor și care au șanse mari să...
PARTENERI
×