Fiica consacratului actor Henry Fonda, Jane a moștenit talentul tatălui, ceea ce i-a asigurat roluri în producții celebre precum Klute și Coming Home. În spatele ecranelor s-a făcut cunoscută pentru lupta împotriva războaielor civile și pentru susținerea drepturilor omului. În anii ‘80, a devenit vedeta aerobicului.
Adolescența marcată de incertitudinea identității sexuale
Pe lângă multele nesiguranțe pe care le aduce pubertatea, James Fonda s-a confruntat la 17 ani cu incertitudinea propriei identități sexuale. Actrița a recunoscut că nu se simțea la fel ca fetele din cercul ei de prieteni, într-un interviu publicat de WNYC Studios.
Nimic nu părea normal. Nu am avut menstruație până la 17 ani. M-am gândit că poate ar trebui să fiu băiat. Obișnuiam să iau o oglindă și să stau în așa fel încât să mă pot uita la vagin și să încerc să îmi dau seama dacă nu ar trebui să fie un penis acolo. Pur și simplu nu știam ce caut. Nu știam ce trebuia să fie acolo. Nu știam ce este normal. Nu am simțit niciunul dintre lucrurile pe care prietenele mele păreau să le simtă.
Războiul din Vietnam
A fost crescută cu idealuri patriotice și naționaliste de tatăl său, veteran din cel de-Al Doilea Război Mondial. Cu toate acestea, a început să pună la îndoială tot ce știa în timpul războiului din Vietnam. Când a rămas însărcinată în 1968, actrița a început să se educe asupra evenimentelor care conturau cursul istoriei.
Eram însărcinată, ceea ce face ca o femeie să devină asemenea unui burete, să fie foarte deschisă la ceea ce se întâmplă în jurul ei. În aceeași perioadă am început să-mi dau seama că vreau să-mi schimb viața și să particip la încercarea de a pune capăt războiului, a mărturisit Jane Fonda despre momentul care i-a deschis drumul către activism, potrivit Time.
În 1972, Fonda a făcut un turneu în Vietnamul de Nord unde s-a împotrivit politicii militare a SUA. S-a adresat direct trupelor americane, cerându-le să reflecteze mai mult asupra rolului lor în război.