Reclamă

Viața palpitantă a lui Jane Fonda: actrița a fost arestată de 5 ori

Jane Fonda și-a însușit multe roluri: starletă, instructor de aerobic, activistă. La 83 de ani, viața palpitantă a lui Jane Fonda își urmează cursul cu același dinamism.

Publicat: 4 februarie 2021, 11:15 / Actualizat: 5 aprilie 2021, 17:37

Fiica consacratului actor Henry Fonda, Jane a moștenit talentul tatălui, ceea ce i-a asigurat roluri în producții celebre precum Klute și Coming Home. În spatele ecranelor s-a făcut cunoscută pentru lupta împotriva războaielor civile și pentru susținerea drepturilor omului. În anii ‘80, a devenit vedeta aerobicului.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Adolescența marcată de incertitudinea identității sexuale

Pe lângă multele nesiguranțe pe care le aduce pubertatea, James Fonda s-a confruntat la 17 ani cu incertitudinea propriei identități sexuale. Actrița a recunoscut că nu se simțea la fel ca fetele din cercul ei de prieteni, într-un interviu publicat de WNYC Studios.

Nimic nu părea normal. Nu am avut menstruație până la 17 ani. M-am gândit că poate ar trebui să fiu băiat. Obișnuiam să iau o oglindă și să stau în așa fel încât să mă pot uita la vagin și să încerc să îmi dau seama dacă nu ar trebui să fie un penis acolo. Pur și simplu nu știam ce caut. Nu știam ce trebuia să fie acolo. Nu știam ce este normal. Nu am simțit niciunul dintre lucrurile pe care prietenele mele păreau să le simtă.

Războiul din Vietnam

A fost crescută cu idealuri patriotice și naționaliste de tatăl său, veteran din cel de-Al Doilea Război Mondial. Cu toate acestea, a început să pună la îndoială tot ce știa în timpul războiului din Vietnam. Când a rămas însărcinată în 1968, actrița a început să se educe asupra evenimentelor care conturau cursul istoriei.

Reclamă

Eram însărcinată, ceea ce face ca o femeie să devină asemenea unui burete, să fie foarte deschisă la ceea ce se întâmplă în jurul ei. În aceeași perioadă am început să-mi dau seama că vreau să-mi schimb viața și să particip la încercarea de a pune capăt războiului, a mărturisit Jane Fonda despre momentul care i-a deschis drumul către activism, potrivit Time.  

În 1972, Fonda a făcut un turneu în Vietnamul de Nord unde s-a împotrivit politicii militare a SUA. S-a adresat direct trupelor americane, cerându-le să reflecteze mai mult asupra rolului lor în război.

Vezi mai multe imagini în GALERIA FOTO!

Reclamă

 Premiată de două ori cu Oscar

În anii ’60, Jane Fonda a interpretat primul său rol principal în filmul Tall Story. Rolul din Barbarella i-a adus recunoașterea de sex simbol. 

Jane Fonda în ”Barbarella” (1968) / Profimedia Images

Începând cu anii ’70, a decis să apară doar în filme care se concentrează pe probleme importante. În aceeași decadă a intrat în rândul actorilor premiați cu Oscar pentru performanțele din Klute (1971) și Coming Home (1978).

Jane Fonda în ”Klute” (1971) / Profimedia Images

A apărut în celebra producție 9 to 5, care a ocupat a doua poziție în topul încasărilor în anul 1980.

Instructor de aerobic

Mulți ani, Jane Fonda a luat lecții de balet pentru a se menține în formă, dar după ce și-a rupt piciorul la filmări, s-a orientat către aerobic. Pe măsură ce fitnessul a crescut în popularitate în anii ’80, ea a devenit o figură proeminentă a înregistrărilor video cu exerciții fizice pentru acasă

Antrenamentul lui Jane Fonda a devenit cel mai bine vândut videoclip la categoria lui în următorii ani, cu peste un milion de exemplare vândute. În perioada 1982-1995, Fonda a realizat 22 de antrenamente video. 

Arestată de 5 ori

Pentru majoritatea oamenilor, a fi arestat este o experiență neplăcută – cu atât mai mult dacă ești o celebritate. Pentru Jane Fonda nu este cazul. Actrița a vorbit deschis despre problemele cu care s-a confruntat în timp ce a luptat pentru multe cauze din poziția de activist. 

Prima arestare i-a adus și mai multă notorietate. În timpul campaniei împotriva Războiului din Vietnam în anul 1970, a fost reținută pe aeroportul din Cleveland sub suspiciunea de contrabandă cu droguri și comportament agresiv față de un angajat de la vamă. 

Testele de laborator au confirmat ulterior că pastilele pe care le purta erau vitamine, informează Los Angeles Times. Fotografia care i-a fost făcută la secție, în care ține un pumn ridicat, a devenit un simbol de rezistență. 

În timpul campaniei împotriva Războiului din Vietnam în anul 1970, a fost reținută pe aeroportul din Cleveland sub suspiciunea de contrabandă cu droguri și comportament agresiv față de un angajat de la vamă / Profimedia Images

Cu toate acestea, Jane Fonda nu a încetat niciodată să protesteze și să pledeze pentru schimbare. Actrița a reușit să evite arestarea până în 2019, când a fost reținută de cinci ori, potrivit Distractify. În timpul mișcărilor de stradă împotriva schimbărilor climatice din Washington D.C., a fost arestată de cinci ori pentru participarea la proteste.

În timpul mișcărilor de stradă împotriva schimbărilor climatice din Washington D.C., a fost arestată de cinci ori pentru participarea la proteste / Profimedia Images
Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie care stă pe un trunchi de copac, într-o rochie albă
Horoscop
4 zodii cărora le place să se joace cu sentimentele partenerilor lor. Nativii care nu sunt statornici în relații
Ai simțit vreodată că cineva se joacă cu sentimentele tale? Ei bine, astrologia ar putea avea un cuvânt de spus în această situație. Ai mai jos lista cu 4 zodii cărora le place să...
2
Gogoși berlineze umplute cu dulceață
Rețete
Gogoși berlineze. Rețetă de gogoși pufoase, umplute cu dulceață
Dacă îți plac gogoșile și obișnuiești să le prepari în modul clasic, încearcă și rețeta de gogoși berlineze. Este o rețetă de gogoși mari și pufoase, aromate cu vanilie și coajă de lămâie și...
3
Cele 12 semne zodiacele, dispuse în cercuri, cu două inimi în centru
Horoscop lunar
Horoscopul dragostei pentru luna decembrie 2023. Balanțele își găsesc sufletul pereche
Astrele aduc surprize pentru toți nativii din zodiac la final de an. Astfel, horoscopul dragostei pentru luna decembrie 2023 clarifică multe situații dificile. Între 4 și 29 decembrie, Venus le aduce Balanțelor sufletul pereche,...
4
Apă de cuișoare pusă într-un pahar elegant
Frumusețe
Beneficii uimitoare ale apei de cuișoare pentru piele. De ce e recomandat să o incluzi în rutina de îngrijire
Apa de cuișoare a fost folosită de secole în medicina tradițională pentru tratarea unei game variate de afecțiuni. Cercetările recente au arătat că are și multiple beneficii pentru piele. Specialiștii au oferit mai multe...
5
O banană verde tăiată pe un blat de bucătărie
Sănătate
Ce se întâmplă dacă mănânci în fiecare zi o banană verde
Dacă ai consumat până acum o banană verde, probabil ai realizat repede că are un gust destul de diferit față de cele coapte și galbene. Și nu neapărat într-un mod bun. În loc de...
PARTENERI
×