Reclamă

Zonele albastre ale lumii, unde trăiesc cei mai longevivi oameni. Care este secretul lor

Zonele albastre ale lumii sunt considerate acele locuri de pe glob unde trăiesc cei mai longevivi oameni. Potrivit unui studiu efectuat de autorul Dan Buettner, au fost identificate în prezent cinci astfel de zone răspândite pe întreaga suprafață a globului pământesc.

Publicat: 22 februarie 2023, 6:50
O plajă din Sardinia care reprezintă una dintre principalele zone albastre de pe glob
Zonele albastre ale lumii sunt considerate acele locuri de pe glob unde trăiesc cei mai longevivi oameni / Shutetrstock

Dan Buettner a petrecut mai mult de o decadă pentru a studia și a identifica zonele albastre ale lumii. Cu ajutorul mai multor asociații, acesta a reușit să localizeze locurile în care sunt concentrați cei mai mulți oameni care au peste 100 de ani.

Ce sunt zonele albastre ale lumii

Zonele albastre găzduiesc cei mai longevivi oameni din lume. Totodată, aceste zone sunt populate de persoane care au ajuns la o vârstă înaintată fără să se confrunte cu probleme grave de sănătate precum diabetul, obezitatea, bolile de inimă sau cancer.

Principalele cinci zone albastre de pe glob sunt reprezentate de: Loma Linda (California), Nicoya ( Costa Rica), Sardinia (Italia), Ikaria (Grecia) și Okinawa (Japonia).

Pe insula Okinawa există un mic sat pe nume Ogimi, unde vârsta medie este de aproape 100 de ani.

Deși regiunile sunt plasate în zone complet diferite de pe glob, aceste persoane au un lucru în comun, calitatea vieții. Află mai multe despre principalele zone albastre de pe glob.

Reclamă

Loma Linda

Această comunitate are cea mai mare concentrație de adventiști de ziua a șaptea din Statele Unite ale Americii. Unii rezidenți care locuiesc aici trăiesc cu 10 ani mai mult și mai bine decât americanul obișnuit.

Reclamă

Oamenii din această zonă urmează o dietă biblică cu cereale, fructe, nuci și legume. Totodată, activitățile de zi cu zi îi mențin pe oamenii din această comunitate energici și plini de viață. În aceste zone se pune accentul pe activități simple, care să ajute la menținerea tonusului muscular.

Nicoya

În această regiune a Americii Centrale, rezidenții au cea mai scăzută rată a mortalității de vârstă mijlocie din lume și a doua cea mai mare concentrație de bărbați centenari din lume.

Secretul longevității lor constă parțial în comunitățile lor puternice de credință, rețelele sociale profunde și obiceiurile ce țin de activitatea fizică regulată, de intensitate scăzută. Află mai multe și despre beneficiile mersului pe jos asupra sănătății.

Sardinia

Această zonă se bucură de cea mai mare concentrație de bărbați centenari din întreaga lume. Populația de aici consumă o dietă cu un conținut scăzut de proteine. Persoanele care locuiesc în această zonă sunt asociate cu un risc scăzut de diabet, cancer.

În general sunt foarte puține persoane care își pierd viața înainte de 65 de ani. Activitățile fizice sunt la fel de importante. Sportul continuă să joace un rol la fel de important, spun specialiștii.

Ikaria

Acestă insulă se află la opt mile de coasta Turciei, în Marea Egee. Este unul dintre locurile cu cea mai scăzută rată de mortalitate din întreaga lume. Cercetările legate de longevitate au arătat că oamenii de aici trăiesc mai mult și datorită dietei tradiționale mediteraneene pe care o adoptă.

Acești oameni obișnuiesc să consume o mulțime de legume și produse bogate în grăsimi sănătoase. Persoanele din această zonă consumă cantități cât mai mici de lactate și produse din carne.

Okinawa

Cea mai mare insulă dintr-un arhipelag subtropical controlat de Japonia este Okinawa. Această insulă găzduiește cele mai longevive femei din lume.

Alimentația de bază este bogată în fructe și legume. Alimentele de bază cum ar fi cartofii dulci, soia, turmericul și goya (pepenele amar) nu lipsesc din viața acestor oameni. Află mai multe despre beneficiile consumului de turmeric.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie îmbrăcată în haine sport care îți arată grăsimea de pe abdomen și are un centimetru după gât
Sănătate
6 sfaturi pentru a elimina grăsimea de pe abdomen, potrivit specialiștilor
Fii pregătită, blugii preferați sunt pe cale să se potriveasca mult mai bine pe corpul tău. Ai mai jos 6 sfaturi pentru a elimina grăsimea de pe abdomen, potrivit specialiștilor. Fiecare femeie este minunat...
2
O fotografie panoramă cu lacul Scropoasa, aflat la doar două ore de București
Timp liber
Ce să vizitezi în weekend lângă București. Locul care pare desprins din povești
Dacă te întrebi ce să vizitezi în weekend lângă București, atunci avem soluția perfectă pentru tine. La doar două ore de capitală se află un loc desprins parcă din povești. Este vorba despre un...
3
O femeie frumoasă care stă lângă un gard cu trandafiri și poartă tunsoarea bob italian
Frumusețe
Bob italian, tunsoarea îndrăgită de femei. Ce recomandări fac specialiștii în beauty
Tunsoarea bob italian a prins tot mai multă popularitate în ultimele luni. A devenit rapid îndrăgită de milioanele de femei din lumea întreagă. Specialiștii în beauty recomandă această tunsoare femeilor care își doresc o...
4
O linguriță cu unt, deasupra unei căni cu cafea
Sănătate
De ce mulți oameni pun unt în cafea dimineța
Untul și-a făcut loc și în ceștile de cafea datorită presupuselor sale beneficii de ardere a grăsimilor. Chiar dacă mulți consumatori de cafea consideră că acest lucru este netradițional, află de ce mulți oameni...
5
Kate Middleton în fața unui pupitru în timp ce ține un discurs la Londra
Divertisment
Kate Middleton a purtat o pereche de pantofi cu toc. Stilul Prințesei de Wales s-a schimbat în ultimii ani
Kate Middleton a purtat o pereche de pantofi cu toc. Stilul vestimentar al prințesei de Wales s-a schimbat complet în ultimii ani. Prințesa de Wales a dat dovadă de eleganță și rafinament în cadrul...
PARTENERI
×