Datorită susținerii Institutului Cultural Român și a comunităților de români, evenimentul este marcat astăzi în peste 50 de țări.
Ziua Internațională a Iei Românești, sărbătorită pe 24 iunie
Vestimentația a avut mereu un rol simbolic, de evidențiere a statului social și economic. Materialul folosit, execuția, ornamentele alese demonstrau mult mai mult decât personalitatea purtătoarei. Pe 24 iunie sunt sărbătorite Sânzienele. Atunci fetele din sat se trezeau dimineața pentru a-și spăla ia, obiectul central al vestimentației lor, pe care și-o împodobeau apoi cu cusături alese.
Ia are modele și cusături care diferă de la o zonă la alta a României, potrivit Muzeului Etnografic al Transilvaniei, în mod special în zona mânecilor, gâtului și pieptului. Aceasta era creată din pânză albă, in sau borangic. IIle care erau purtate în zilele de sărbătoare sau la ocazii speciale, precum nunți, botezuri, puteau fi îmbodobite cu paiete, mărgele, sau cusute cu fir de aur.
Cromatica diferă, de asemenea, de la o zonă la alta. În zona Sucevei sunt folosite culorile închise, maro și verde închis, negru. În zona Gorjului se folosește doar negru, în vreme ce în Argeș roșu și vișiniu. În timp ce în Ilfov se folosesc preponderent culori calde.
Măiestria iei a fost admirată și de marii designeri internaționali, care s-au inspirat din creația mioritică. În rândul celor care au folosit ca inspirație „la blouse roumaine” se numără: Yves Saint Laurent, Phillipe Guilet, sau Dior. Chiar cântăreața Adele a apărut într-un număr al revistei Vogue din 2012 purtând o ie românească.
3 idei de ținute cu ia românească în rolul principal
„La Blouse Roumaine” (traducere „Bluza românească”) a inspirat și un tablou al renumitului pictor francez Henri Matisse. Acesta a fost fermecat de ia românească, purtată pe meleagurile străine de marile doamne ale culturii românești, precum Elvira Popescu sau Martha Bibescu.