Reclamă

24 iunie, Ziua Internațională a Iei. 3 ținute cu ie, perfecte pentru această vară

În anul 2013, membrii comunității online „La Blouse Roumaine” au inițiat Ziua Internațională a Iei, pentru a promova povestea României și a acestui drag obiect vestimentar în întreaga lume. De atunci sărbătorim la 24 iunie, Ziua Internațională a Iei. Pentru că știm că vrei să fii în trend, am selectat trei ținute în care poți purta ia românească, în ținutele tale lejere de vară.

Publicat: 21 iunie 2021, 7:00 / Actualizat: 22 iunie 2021, 11:13

Datorită susținerii Institutului Cultural Român și a comunităților de români, evenimentul este marcat astăzi în peste 50 de țări.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ziua Internațională a Iei Românești, sărbătorită pe 24 iunie

Vestimentația a avut mereu un rol simbolic, de evidențiere a statului social și economic. Materialul folosit, execuția, ornamentele alese demonstrau mult mai mult decât personalitatea purtătoarei. Pe 24 iunie sunt sărbătorite Sânzienele. Atunci fetele din sat se trezeau dimineața pentru a-și spăla ia, obiectul central al vestimentației lor, pe care și-o împodobeau apoi cu cusături alese.

Ia are modele și cusături care diferă de la o zonă la alta a României, potrivit Muzeului Etnografic al Transilvaniei, în mod special în zona mânecilor, gâtului și pieptului. Aceasta era creată din pânză albă, in sau borangic. IIle care erau purtate în zilele de sărbătoare sau la ocazii speciale, precum nunți, botezuri, puteau fi îmbodobite cu paiete, mărgele, sau cusute cu fir de aur.

Cromatica diferă, de asemenea, de la o zonă la alta. În zona Sucevei sunt folosite culorile închise, maro și verde închis, negru. În zona Gorjului se folosește doar negru, în vreme ce în Argeș roșu și vișiniu. În timp ce în Ilfov se folosesc preponderent culori calde.

Măiestria iei a fost admirată și de marii designeri internaționali, care s-au inspirat din creația mioritică. În rândul celor care au folosit ca inspirație „la blouse roumaine” se numără: Yves Saint Laurent, Phillipe Guilet, sau Dior. Chiar cântăreața Adele a apărut într-un număr al revistei Vogue din 2012 purtând o ie românească.

Reclamă

3 idei de ținute cu ia românească în rolul principal

„La Blouse Roumaine” (traducere „Bluza românească”) a inspirat și un tablou al renumitului pictor francez Henri Matisse. Acesta a fost fermecat de ia românească, purtată pe meleagurile străine de marile doamne ale culturii românești, precum Elvira Popescu sau Martha Bibescu.

Reclamă

Ia este un model vestimentar clasic, care nu se demodează niciodată. Pe timpul verii aceasta este răcoroasă și poate fi extrem de chic. Ziua Internațională a Iei ne amintește tuturor, înaintea fiecărei veri, de frumusețea portului popular românesc și veșnica utilitate a acestuia.                             

Ținuta cu ie și blugi boyfriend

O ie simplă sau chiar colorată poate completa lejer o pereche de blugi boyfriend. Delicatețea și naturalețea se îmbină cu modernitatea. Îi vei impresiona pe cei din jur cu noul tău stil.

Ținuta cu ie și pantaloni scurți de piele

Cine a spus că ia și pielea nu merg bine împreună?! Ba dimpotrivă, cele două crează un contrast care atrage imediat atenția celor din jur.

Ținută cu ie și carouri

Simplitatea iei o face să fie ușor de combinat cu orice pattern. Poți încerca chiar și cu carouri, pentru un look îndrăzneț. Nu ezita să jonglezi cu fuste și pantaloni, mini, maxi, de orice mărime și culoare. Garantăm că se va potrivi cu oricare dintre acestea.

Cumpără ii pentru a susține artizanalii locali și cultura românească. Interesează-te ce înseamnă moda sustenabilă și de ce trebuie să investești în obiecte vintage sau trebuie să afli mai multe despre cine confecționează hainele tale.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Prințul Harry într-o cămașă albastră în timpul unei conferințe
Divertisment
Prințul Harry a declarat că reședința sa se află în Statele Unite ale Americii. Anunțul a fost făcut după ce s-a aflat că va merge în vizită în Londra
Prințul Harry a declarat că reședința sa se află în Statele Unite ale Americii. Anunțul a fost făcut după ce s-a aflat că va merge în vizită în Londra. Acesta a declarat pentru prima...
2
O femeie îmbrăcată în rochie albă, cu aripi de înger
Horoscop
Zodii care regretă că s-au deschis prietenilor. Nativii care se pot confrunta cu momente tensionate
Cât de multă încredere poți avea în oamenii pe care îi consideri apropiați de sufletul tău? Ai mai jos lista cu zodii care regretă că s-au deschis prietenilor și care au șanse mari să...
3
David și Victoria Beckham la un eveniment public din 2003
Divertisment
Dovada transformării Victoriei Beckham. Cum arăta chipul ei la începutul relației cu David și cum arată acum, la 50 de ani
Aceasta este dovada transformării victoriei Beckham. Chipul ei s-a schimbat de-a lungul relației sale cu David Beckham. Femeia de afaceri a împlinit vârsta de 50 de ani, iar soțul ei a celebrat-o în mediul...
4
O femeie care vorbește la telefon și vinde anumite lucruri
Horoscop
Zodii care sunt foarte bune la vânzări. Nativii care au latura comercială în natura lor
Anumite trăsături asociate cu diferite semne zodiacale pot influența cât de bine performează în diferite profesii. Când vine vorba de vânzări, unele semne strălucesc mai puternic decât altele. Ai mai jos lista cu zodii...
5
Kim Kardashian într-un costum de baie roz în timp ce este urmată de o întreagă echipă de fotografi pe plajă
Divertisment
Kim Kardashian s-a pus într-o situație penibilă. Cum a reușit diva să ajungă virală în mediul online
Kim Kardashian s-a pus într-o situație penibilă. Diva a ajuns ținta glumelor din mediul online după ce a postat în mediul online mai multe imagini în costum de baie. Vedeta s-a pozat în timp...
PARTENERI
×