Un nou studiu sugerează că alimentele pot avea un impact direct asupra sănătății dinților. Cercetătorii din Marea Britanie au descoperit că persoanele care au consumat mai multe alimente specifice dietei mediteraneene, cum ar fi legumele, fasolea, uleiul de măsline, nucile și peștele, au avut mai puține inflamații ale gingiilor.
În schimb, cei care nu au urmat dieta mediteraneană și au consumat mai multă carne roșie au prezentat tendința opusă. Inflamația gingiilor este primul pas către boala parodontală, care poate duce, în cele din urmă, la pierderea dinților.
Alimentul care îți poate afecta dinții
Cercetările arată că bolile gingivale sunt corelate cu probleme cardiace și alte afecțiuni inflamatorii. Acest studiu sugerează că aceleași obiceiuri alimentare care îți protejează inima îți pot proteja și zâmbetul.
Cercetătorii au recrutat aproximativ 200 de adulți din Marea Britanie pentru a examina legătura dintre dietă și inflamația gingiilor.
Participanții au completat chestionare detaliate. Acestea au arătat ce mănâncă în mod obișnuit. Răspunsurile au fost evaluate în funcție de un indice al dietei mediteraneene. Sănătatea gingiilor a fost, de asemenea, măsurată prin utilizarea unor markeri clinici ai inflamației parodontale.
Acest design transversal le-a permis cercetătorilor să identifice asocieri între tiparele alimentare și inflamația gingiilor la un anumit moment în timp.
Ce a descoperit studiul
Persoanele care au urmat mai atent dieta mediteraneană au prezentat niveluri mai scăzute de inflamație gingivală. Efectul protector a fost cel mai puternic în cazul celor care au consumat o cantitate mare de alimente pe bază de plante și grăsimi sănătoase.