Reclamă

Antrenează-ți creierul pentru a face față problemelor

Ai fost învățată de mică să îți fie teamă de „probleme”. Visezi la ziua în care nu vei mai avea probleme și te poți în sfârșit relaxa. Trebuie să recunoști însă că rareori există perioade lungi de timp în care să nu ai absolut nicio problemă, de niciun fel, ca o făcută parcă mereu apare câte ceva. Poate de aceea, pentru a-ți dezvolta reziliența și a întâmpina cu serenitate eventualele dificultăți, antrenează-ți creierul pentru a face față problemelor.

Publicat: 6 aprilie 2021, 7:22

Trucul este să nu te lași înspăimântată de probleme și să le privești ca pe o „oportunitate”, astfel le vei face față mai ușor și nu le vei evita. Te-a pufnit râsul? Nu ar trebui. Iată de ce.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Social media influențează negativ foarte mult modul în care ne raportăm la probleme. Nici măcar cei mai transparenți influenceri nu își fac publice toate problemele pe care le întâmpină, și poate că nici nu ar trebui. Însă selecția de lucruri pe care acești oameni aleg să prezinte celor care îi urmăresc sugerează că odată ce ai atins un anumit nivel al succesului, toate problemele dispar. De aceea, în momentul în care te izbești de tot felul de probleme, te copleșește un sentiment de panică sau de eșec.

Antrenează-ți creierul pentru a face față problemelor

Înțelege modul în care funcționează creierul tău. Înainte de a-ți putea antrena creierul să nu te sperie problemele, trebuie mai întâi să conștientizezi de ce îi este acestuia frică.

Nu doar societatea te învață să eviți problemele. Acest lucru este deja programat în creierul tău.  Amigdala, acea parte a creierului responsabilă de frica pe care o trăiești, activează în fața unei probleme starea de „luptă sau de fugă”.

Amigdala nu știe că un e-mail primit de la un client nefericit nu este un dinozaur care aleargă după tine. Pentru această antică parte a creierului, orice fel de amenințare stârnește cele două tipuri de reacție amintite.

Reclamă

Amigdala joacă un rol esențial în supraviețuirea omului. Te ajută să nu pui mâna pe aragazul fierbinte – pentru că te-ar ars tare când erai mică. Însă amigdala „își amintește” și de sentimentul respingerii și disconfortul confruntării, și nu clasifică nivelul „pericolului” pe care îl întâmpini.

Creierul este ca o mașină reactivă care reacționează la fiecare stimul

Unul dintre cele mai dificile aspecte legate de antrenarea creierului este să practici modul în care le întâmpini, și nu să te temi de acestea. Din cauza fluxului mare de probleme care te înconjoară este greu însă să faci acest lucru. Auzi știri negative, despre catastrofe sau formulări apocaliptice. Mereu ești atenționată de cât de riscantă este o anumită idee și că actualul context economic nu îți permite să nu ai un loc de muncă stabil.

Reclamă

Nu poți schimba aceste lucruri, însă antrenează-ți creierul pentru a face față problemelor.

Problemele, mari sau mici, reprezintă o oportunitate pentru tine de a evolua. Iar evoluția, sau progresul, te fac fericită. Prin urmare: mai multe probleme, mai multă fericire.

Cum îți antrenezi creierul

Problemele sunt abordate cel mai bine atunci când ești entuziasmată să le rezolvi, mai degrabă decât atunci când te temi de ele. Ca și în cazul matematicii.

Fii confortabilă cu „frica”

Sau mai degrabă cu emoțiile false care par reale. Cu excepția cazului în care viața ta este în pericol fizic, frica pe care o simți este doar creierul tău de „șopârlă” care crede că ești urmărită de un dinozaur, potrivit Her Magazine.

Identificarea unei experiențe din trecut și rezultatul acesteia îți permit să realizezi două lucruri: ceva similar s-a întâmplat înainte și ai trăit pentru a spune povestea; dar și că acum ești mai în vârstă, mai înțeleaptă și poți rezolva lucrurile mai bine decât înainte.

Învață să respiri

Un alt lucru pe care îl fac automat corpurile noastre este să respire; dar nu o fac întotdeauna în mod optim! Multe dintre noi nu respiră suficient de adânc pentru a conferi corpului senzația de relaxare de care au nevoie. Acest lucru ne accentuează anxietatea sau atacurile de panică

Nu te speria de problemele tale

Nu există niciun truc pentru asta. De fiecare dată însă când apare o problemă, reacția noastră naturală este ceva de genul „Ce fac acum? De ce eu?„. Trebuie să schimbi acest mod de a gândi în: Aceasta este oportunitatea mea de a învăța.

Efectuarea acestei transformări necesită alegeri deliberate. De fiecare dată când te confrunți cu o problemă și ești pe punctul de a avea reacția ta naturală, trebuie în mod deliberat să adopți reacția învățată.

Fii răbdătoare cu tine și înfruntă-ți problemele cu serenitate. Mult succes!

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
2
O femeie care își aplică ulei pe păr
Frumusețe
Cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului, recomandate de experții în frumusețe
Podoaba capilară este unul din atuurile frumuseții feminine. Deși nu există o rețetă magică, cercetările arată că cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului pot accelera procesul. În plus, extractele puternice din plante ajută...
3
Un bărbat care stă pe o canapea, cu telecomanda în mână, care cască
Horoscop
Zodii care pot fi parteneri leneși. Cum să abordezi situația în relația de cuplu
Te-ai săturat să-ți cicăliști constant partenerul să-și facă sarcinile din casă? Te trezești că faci toate sarcinile grele din relație? Dacă da, nu ești singura. Astrologii lămuresc și această situație. Există zodii care pot...
4
O femeie care privește cu zâmbetul pe buze la o vitamină
Sănătate
Deficitul de vitamine care te-ar putea face să pari mai în vârstă. La ce recomandă specialiștii să fii atentă
Te-ai simțit mai fragilă, irascibilă și fără energie în ultima perioadă? Ar fi bine să verifici dacă ai deficit de vitamine. Acesta poate provoca o serie de simptome, cum ar fi oboseală și iritabilitate....
5
O femeie îmbrăcată în rochie albă, cu aripi de înger
Horoscop
Zodii care regretă că s-au deschis prietenilor. Nativii care se pot confrunta cu momente tensionate
Cât de multă încredere poți avea în oamenii pe care îi consideri apropiați de sufletul tău? Ai mai jos lista cu zodii care regretă că s-au deschis prietenilor și care au șanse mari să...
PARTENERI
×