Reclamă

Efectele nocive ale stresului asupra pielii

La fel ca mintea, și pielea devine ”stresată”. Efectele nocive ale stresului asupra pielii nu trebuie neglijate. Ele semnalează faptul că este timpul să te protejezi mai mult și să ai o rutină de îngrijire bine pusă la punct.

Publicat: 28 martie 2021, 7:02 / Actualizat: 5 aprilie 2021, 17:40

O creștere rapidă a nivelului de stres poate fi și un lucru bun. Sporește simțurile, crește claritatea mentală și contribuie la producerea colagenului care facilitează repararea rănilor. Pe de altă parte, stresul cronic, continuu, are efecte negative asupra pielii.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Efectele nocive ale stresului asupra pielii

Într-o societate în care stresul nu este perceput doar ca ceva normal, ci uneori este asociat cu succesul, subconștientul reacționează în multe feluri atunci când este sub presiune. Un psihic disfuncțional se manifestă la nivelul pielii.

Există două tipuri diferite de stres: stresul acut și stresul cronic”, spune doctorul Whitney Bowe pentru The New York Times.

Încetinește producția de uleiuri benefice

O mare parte a relației dintre piele și psihic se reduce la supraproducția de cortizol, hormonul primar al stresului și la efectul său asupra barierei pielii.

Reclamă

Bariera captează umiditatea și respinge alergenii, iritanții și poluanți„, spune doctorul Bowe pentru The New York Times. Face efectiv treaba majorității produselor de îngrijire a pielii de pe piață și are nevoie de trei lucruri pentru a prospera: ulei, apă și microbiom. Cortizolul le elimină pe toate.

În perioadele de stres, cortizolul încetinește producția de uleiuri benefice.

Ne uscăm, suntem mai dificili și mult mai iritați, deoarece acele uleiuri sănătoase acționează ca un strat protector pentru noi.

– Loretta Ciraldo, dermatolog

Reclamă

Stimulează supraproducția de sebum

În același timp, cortizolul stimulează supraproducția de sebum, uleiul care agravează acneea. Așadar, pentru mulți dintre noi, pielea noastră este mai uleioasă atunci când suntem stresați și este mai predispusă la acnee. 

Toate acestea modifică pH-ul pielii și creează un mediu inospitalier pentru un trilion de microorganisme simbiotice care există pe și în bariera pielii.

Există microbi care se hrănesc cu sebum, ceea ce ajută la menținerea nivelurilor sănătoase de ulei. Există microbi care se hrănesc cu celulele moarte ale pielii. Există microbi care produc peptide și ceramide, două ingrediente care păstrează pielea fermă și hidratată. Există microbi care oferă protecție împotriva poluării, a soarelui și a agenților patogeni invadatori.

Dacă nu produceți suficient din acele grăsimi sănătoase și nu mențineți o barieră sănătoasă, modificați terenul pe care acești microbi cresc și prosperă”, spune doctorul Bowe.

O femeie își acoperă fața cu palmele
Stresul stimulează supraproducția de sebum și determină producerea de radicali liberi / Shutterstock

Determină producerea de radicali liberi

Stresul determină organismul să producă și radicali liberi interni. Radicalii liberi distrug celulele și cauzează stres oxidativ. Când atacă ADN-ul, radicalii liberi produc cancer de piele. Când atacă elastina și colagenul, se produc linii fine și riduri. Când atacă lipidele, organismul se deshidratează, este afectată bariera pielii și se produce acneea.

Expunerea cronică la cortizol inhibă, de asemenea, producția de acid hialuronic și colagen, care mențin pielea fermă și tânără.

Serurile cu acid hialuronic și cremele cu colagen nu pot combate cortizolul. Ingredientele topice nu au același efect ca cele produse în organism și rareori pătrund până la stratul inferior al dermei, unde apar în mod natural colagenul și acidul hialuronic.

Majoritatea produselor sunt destinate consumatorilor care au o barieră sănătoasă a pielii”, spune Ron Robinson, chimist cosmetic. Expunerea unei bariere deja afectate la ingredientele active – sau la prea multe ingrediente – nu face decât să agraveze problemele existente.

Dr. Bowe recomandă evitarea oricăror produse care conțin uleiuri esențiale, întrucât pot provoca iritații la nivelul pielii.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie care împinge cu mâna o gogoașă și alege să consume un măr
Sănătate
Dieta cu mere. Cum poți să slăbești 7 kilograme într-o săptămână
Pierderea în greutate nu este atât de ușoară pe cât pare, mai ales că revenirea la o viață normală poate duce la acumularea rapidă a kilogramelor pierdute cu atât de mult efort. Exercițiile, dietele...
2
Vinete Papoutsakia în farfurie, alături de cuțit și furculiță
Rețete
Vinete Papoutsakia. Rețetă delicioasă din bucătăria grecească
Pentru că este sezonul vinetelor, iar gustul lor este delicios acum, nu ezita să le incluzi în cât mai multe preparate culinare. Pe lângă clasicele rețete de salate sau zacuscă, încearcă și rețeta de...
3
Bianca Censori și Kanye West în timp ce stau de vorbă în fața mașinii lor
Divertisment
Bianca Censori nu a lăsat loc imaginației atunci când a apărut într-un sutien minuscul. Soția lui Kanye West sfidează orice regulă
Bianca Censori nu a lăsat loc imaginației atunci când a apărut într-un sutien minuscul. Soția lui Kanye West sfidează orice regulă atunci când apare în public. De data aceasta a fost surprinsă de paparazzi...
4
O femeie fericită care mănâncă iaurt dimineața
Sănătate
Ce se întâmplă în organism dacă mănânci iaurt în fiecare zi timp de o săptămână. Schimbările care se pot produce
Află ce se întâmplă în organism dacă mănânci iaurt zilnic, timp de o săptămână. Iaurtul este un aliment extrem de versatil, pe care îl poți mânca în asociere cu multe alimente. De exemplu, dimineața,...
5
Un cuplu de îndrăgostiți care stau unul în brațele celuilalt și se privesc în ochi la apus
Horoscop
4 zodii cunoscute pentru dragostea lor necondiționată. Nativii care iubesc cu sinceritate
Astrologii spun că există 4 zodii cunoscute pentru dragostea lor necondiționată. Acești nativi iubesc cu sinceritate și nu își pun niciodată sentimentele pentru partener la îndoială. Ei sunt nativii care te vor face să...
PARTENERI
×