O creștere rapidă a nivelului de stres poate fi și un lucru bun. Sporește simțurile, crește claritatea mentală și contribuie la producerea colagenului care facilitează repararea rănilor. Pe de altă parte, stresul cronic, continuu, are efecte negative asupra pielii.
Efectele nocive ale stresului asupra pielii
Într-o societate în care stresul nu este perceput doar ca ceva normal, ci uneori este asociat cu succesul, subconștientul reacționează în multe feluri atunci când este sub presiune. Un psihic disfuncțional se manifestă la nivelul pielii.
„Există două tipuri diferite de stres: stresul acut și stresul cronic”, spune doctorul Whitney Bowe pentru The New York Times.
Încetinește producția de uleiuri benefice
O mare parte a relației dintre piele și psihic se reduce la supraproducția de cortizol, hormonul primar al stresului și la efectul său asupra barierei pielii.
„Bariera captează umiditatea și respinge alergenii, iritanții și poluanți„, spune doctorul Bowe pentru The New York Times. Face efectiv treaba majorității produselor de îngrijire a pielii de pe piață și are nevoie de trei lucruri pentru a prospera: ulei, apă și microbiom. Cortizolul le elimină pe toate.
În perioadele de stres, cortizolul încetinește producția de uleiuri benefice.
Ne uscăm, suntem mai dificili și mult mai iritați, deoarece acele uleiuri sănătoase acționează ca un strat protector pentru noi.
– Loretta Ciraldo, dermatolog