Reclamă

Efectele poluării și fumului asupra pielii

O expunere îndelungată la un mediu nociv, îți va afecta sănătatea, dar și frumusețea. Efectele poluării și fumului asupra pielii se vor resimți imediat și se vor agrava odată cu trecerea timpului. Este important să știi care sunt aceastea, dar și cum să te protejezi. Întotdeauna este mai bine să previi, decât să tratezi.

Publicat: 30 martie 2021, 7:46 / Actualizat: 30 martie 2021, 14:51

Anual, în Statele Unite ale Americii au loc incendii de vegetație masive. Fumul produs de acestea se extinde pe mari suprafețe. Inevitabil, oamenii inspiră substanțele toxice eliberate în aer. Problemele sunt vizibile și la exterior. Efectele poluării și fumului asupra pielii nu sunt deloc de ignorat.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Același lucru se întâmplă când pielea ta este expusă constant la un mediu poluat. Fie că trăiești într-o anumită zonă sau locul de muncă este de așa natură încât vii în contact cu fum și poluare, nu ignora semnele care ar putea declanșa afecțiuni grave. De asemenea, contează foarte mult să te protejezi corespunzător.

Efectele poluării și fumului asupra pielii, pe termen scurt

Anul 2020 a venit cu o mare provocare în ceea ce privește îngrijirea pielii. Stresul constant și purtarea obligatorie a măștii de protecție pe tot parcursul zilei reprezintă factori care favorizează apariția afecțiunilor tenului.

Înroșirea unor zone ale pielii, prezența iritațiilor și a coșurilor este posibil să nu îți fie deloc străine.

Expunerea la fum și poluare pentru o perioadă scurtă de timp aduce cu sine cam aceleași probleme, potrivit specialiștilor.

Reclamă

Jason Emer, dermatolog din West Hollywood, citat de Allure.com, a susținut următoarea ipoteză:

Pe termen scurt, fumul vă poate înfunda porii din cauza excesului de funingine și a particulelor de cenușă. De aici se poate ajunge la erupții de acnee, pete, puncte negre și exces de sebum.

– Jason Emer

Efectele poluării și fumului asupra pielii, pe termen lung

Reclamă

Mult mai îngrijorătoare sunt efectele pe termen lung ale poluării și fumului asupra pielii. Particulele de fum impregnate în piele pot duce la afecțiuni grave. Acestea includ: deteriorarea ADN-ului, pigmentarea crescută și degradarea colagenului. De aici, procesul de îmbătrânire devine mai accelerat și există mari șanse de apariție a cancerului.

Dermatologul Y. Claire Chang, angajat al „Union Square Laser Dermatology” din New York a explicat pentru Allure:

Incendiile sălbatice produc o gamă largă de poluanți nocivi ai aerului și gaze nocive, inclusiv metale grele și ozon (O3), care pot afecta pielea. Cercetările au arătat, de asemenea, că poluanții din mediu provoacă daune semnificative sănătății pielii, accelerând îmbătrânirea pielii și favorizând apariția cancerului.

– Y. Claire Chang

Cum să îți protejezi pielea de fum și poluare

Cel mai bun mod de a preveni efectele poluării și fumului asupra pielii este să nu stai în calea lor. Așadar, soluția ideală este să rămâi în interior, pe cât de mult posibil. Și aici intervine problema aerisirii. Experții recomandă ca în interiorul casei tale este să folosești un purificator de aer, dacă știi că locuiești într-o zonă poluată.

Atunci când ești nevoită să te expui la fumul provocat de un incendiu, trebuie să te îmbraci cât mai bine. Acoperă-ți cât mai bine pielea și poartă mască de protecție.  

Nu uita nici de o cremă bună cu factor de protecție solară. Dacă nu vezi razele soarelui, nu înseamnă că acestea nu există. Mai mult decât atât, Flora Kim, dermatolog din Dallas, susține că „studiile arată amplificarea daunelor, atunci când poluarea aerului este combinată cu lumina soarelui – în special cu razele UVA”.

Îngrijirea pielii expuse la fum și poluare

Dacă știi că expunerea la fumul de incendiu ori la un mediu poluat este inevitabilă, trebuie să ai grijă ca pielea ta să se recupereze. Numai tu o poți ajuta în acest sens, folosind cu strictețe anumite produse de îngrijire.

Primul lucru pe care ar trebui să-l faci când ajungi acasă este să te schimbi în haine curate.

După ce ai făcut duș sau te-ai spălat pe față, adaptează-ți rutina de îngrijire a pielii, pentru a avea cele mai bune rezultate. Medicii dermatologi recomandă folosirea produselor pe bază de antioxidanți.

Antioxidanții, precum vitamina C și niacinamida, pot reduce radicalii liberi ajunși în piele. De asemenea, studiile clinice au demonstrate că aceștia redau strălucirea pielii și și stimulează producția de collagen.

– Claire Chang

Potrivite sunt și produsele de îngrijire și curățare care au în compoziție acid hialuronic, resveratrol, astaxantină, dud negru, bakuchiol și acid linolenic.

Nu uita că trebuie să mergi neapărat la dermatolog în cazul în care remarci o iritație persistentă a pielii.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie frumoasă care poartă o rochie roz și simbolizează una dintre acele zodii energice
Horoscop
Cele mai energice zodii. Ei sunt nativii cu o forță interioară de invidiat
Te-ai întrebat vreodată care sunt cele mai energice zodii? Acești nativi au o forță interioară de invidiat. Reușesc să facă față tuturor provocărilor și aduc zâmbetul pe buzele oamenilor din viața lor. Ei sunt...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 15 aprilie – 21 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
În această perioadă, mulți dintre nativi se vor reîntoarce la credințele din trecut. Există o singură zodie care va descoperi că suferă de oboseală cronică, iar aceasta va trebui să ia o pauză prelungită....
3
O femeie frumoasă care stă în pat și citește mesaje încercând să-și urmărească fostul partener
Horoscop
Zodii care își urmăresc fostul partener. Nativii care nu pot trece cu ușurință peste o despărțire
Există unele zodii care își urmăresc fostul partener. Acești nativi caută orice motiv pentru a vedea ce face persoana de care s-au despărțit. Ei trec mai greu peste momentul despărțirii și nu pot accepta...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie neagră și ține într-un cerc armonios mai multe frunze aurii
Horoscop
Zodii care iubesc liniștea. Ei sunt nativii care evită situațiile dramatice
Există unele zodii care iubesc liniștea și evită pe cât se poate situațiile dramatice. Acești nativi se feresc de persoanele care tind să fie vampiri energetici. Ei au nevoie de oameni sinceri în viața...
5
O femeie frumoasă care își aplică anticearcăn în timp ce se uită în oglindă
Frumusețe
Când se aplică anticearcănul. Ordinea corectă a produselor de machiaj
Dacă nu ești pasionată de beauty sau ești la început de drum, atunci poate fi copleșitor să începi să te machiezi singură. Cu atât de multă informație este greu să alegi pe cea care...
PARTENERI
×