Efectele substanțelor din vin asupra organismului: beneficii

Sunt multe lucruri de știut despre vin, pe lângă faptul că se produce din strugurii albi sau roșii. Efectele substanțelor din vin asupra organismului sunt diverse: de la proprietăți anti-îmbătrânire până la reacții inflamatorii.

Publicat: 5 februarie 2021, 18:58 / Actualizat: 11 februarie 2021, 16:46

Vinul este una dintre cele mai vechi băuturi alcoolice din lume, și printre cele mai consumate.

Poate îi cunoști beneficiile pentru sănătate sau poate o bei doar pentru gust, dar te-ai întrebat vreodată ce se află în această băutură?

Sulfați, taninuri sau resveratrol – dacă te-ai informat până acum despre vin, probabil te-ai mai întâlnit cu acești termeni.

Efectele substanțelor din vin asupra organismului

Vinul este bogat în antioxidanți și, prin urmare, benefic pentru sănătatea organismului. Din păcate, nu tot ceea ce se găsește în această băutură acoolică este neapărat bun.

Efectele substanțelor din vin asupra organismului sunt variate.

Sulfiți

Sulfitii sunt adăugați în mod normal vinului pentru a-l proteja de oxidare sau de proliferarea nedorită a microbilor, spune Jim Harbertson, profesor asociat de enologie (n.r. știința vinului) la Universitatea de Stat din Washington pentru Health.

Cu alte cuvinte, păstrează vinul proaspăt și îl împiedică să se transforme în oțet. Sulfiții provoacă reacții alergice, precum strănutul și durerile de cap. În realitate, doar o mică parte din populație prezintă o sensibilitate sau o alergie la aceștia.

Histamina

Compusul pe bază de azot este un alergen obișnuit găsit în alimente care provoca un răspuns inflamator. De asemenea, este denumirea unei substanțe pe care corpul nostru o eliberează atunci când are o reacție alergică.

Histaminele apar uneori în vinurile care trec prin a doua fermentație pentru netezirea acidității și a texturii, explică profesorul de enologie.

În absența informațiilor de la producător, e aproape imposibil de identificat care vinuri au fost supuse acestui proces și care nu. 

Taninuri

Știi senzația de uscăciune pe care o ai pe limbă după ce guști anumite tipuri de vin? Această senzație astringentă este cauzată de taninuri. Aceștia sunt un tip de polifenol care se produce în timpul procesului de vinificare, în principal din struguri.

Acești micronutrienți pot combate bolile atunci când sunt consumați în anumite forme și alimente. Dacă sunt absorbiți de vin, „acești compuși naturali tind să se atașeze de proteinele salivare și de proteinele din sistemul digestiv uman, astfel încât beneficiile lor pentru sănătate sunt oarecum limitate”, spune Jim Harbertson.

Taninurile se găsesc cel mai adesea în vinurile roșii.

Resveratrol

E posibil să fi văzut acest antioxidant, prezent în coaja strugurilor, listat pe ambalajul serurilor și cremelor de înfrumusețare. Resveratrolul este cunoscut pentru proprietățile sale anti-îmbătrânire.

Deoarece coaja de strugure este integrată în procesul de fermentare mai mult timp pentru pregătirea vinului roșu, acesta conține mai mult resveratrol decât vinul alb. 

Consumul de struguri sau consumul de suc de struguri ar putea fi o modalitate de a mări concentrația de resveratrol din organism fără a consuma alcool. 

Unii oameni se întreabă dacă ar trebui să bea mai mult vin roșu din cauza posibilelor beneficii ale resveratrolului pentru sănătate.

Majoritatea experților și organizațiilor precum American Heart Association sugerează în continuare limitarea băuturilor alcoolice la una pe zi pentru femei și două pentru bărbați, scrie Nourish by WebMD.

Conținut scăzut de alcool

Vinul cu conținut scăzut de alcool combate procesului îmbătrânirii, are un preț mai mic pe sticlă, un gust mai ușor și mai puține calorii.

Deși relația dintre alcool și aportul de calorii este complexă, alcoolul este principala sursă de calorii din vin. Prin urmare, vinul cu conținut scăzut de alcool va avea mai puține calorii. 

Alcoolul nu se transformă în energie ca alte alimente pe care le consumi și, prin urmare, nu se stochează la fel ca alte calorii, spune Harbertson. 

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Jennifer LOpez, într-o emisiune televizată / Getty Images
Divertisment
Jennifer Lopez, surprinsă într-o ținută lejeră, la cumpărături. Ce a purtat vedeta care nu își arată vârsta
Jennifer Lopez a fost surprinsă într-o ținută lejeră, în timpul unei ieșiri la cumpărături, în Beverly Hills, alături de fiica ei de 13 ani, Emme. Cântăreața și actrița, în vârstă de 51 de ani,...
2
Pilar Rubio și Sergio Ramos, împreună, la ședința foto, de dinaintea nunții, în Sevilla, în 2019
Divertisment
Pilar Rubio a publicat o imagine sexy pe Instagram. Cum s-a pozat soția lui Sergio Ramos
Pilar Rubio a publicat o imagine sexy pe Instagram. Soția lui Sergio Ramos a fost la o ședință foto și le-a oferit fanilor imagini din culise. Imaginea în carea apare fără haine a fost...
3
Portret al actriței Megan Fox care poartă un sacou roșu și privește într-o parte la premiera filmului This Is 40 de la Hollywood în anul 2012
Divertisment
Megan Fox a purtat o bluză transparentă din plasă. Cum a fost fotografiată pe străzile din Los Angeles
Actrița în vârstă de doar 35 de ani nu se teme să-și pună în evidență trupul superb. Aceasta a fost fotografiată pe străzile din Los Angeles într-un mod cu totul inedit. Megan Fox a...
4
Angelina Jolie, la masă, la Critics' Choice Awards, în 2018, în timp ce ascultă un discurs
Divertisment
Angelina Jolie are un tatuaj nou. Semnificația desenului permanent după ce Brad Pitt a câștigat custodia copiilor
Angelina Jolie a fost văzută din nou în New York, în timp ce se bucură de o călătorie prelungită pe Coasta de Est. Actrița a fost fotografiată în vizită la muzee, a mers la...
5
Alex Rodriguez s-a fotografiat recent alături de fosta sa soție
Divertisment
Femeia alături de care Alex Rodriguez s-a fotografiat, după despărțirea de Jennifer Lopez
Femeia alături de care Alex Rodriguez s-a fotografiat, după despărțirea de Jennifer Lopez. Fosta lui logodnică, Jennifer Lopez s-a reîmpăcat cu Ben Affleck, la aproape 20 de ani de la despărțire. Alex Rodriguez a...
PARTENERI
×