Reclamă

Efectele substanțelor din vin asupra organismului: beneficii

Sunt multe lucruri de știut despre vin, pe lângă faptul că se produce din strugurii albi sau roșii. Efectele substanțelor din vin asupra organismului sunt diverse: de la proprietăți anti-îmbătrânire până la reacții inflamatorii.

Publicat: 5 februarie 2021, 18:58 / Actualizat: 11 februarie 2021, 18:46

Vinul este una dintre cele mai vechi băuturi alcoolice din lume, și printre cele mai consumate.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Poate îi cunoști beneficiile pentru sănătate sau poate o bei doar pentru gust, dar te-ai întrebat vreodată ce se află în această băutură?

Sulfați, taninuri sau resveratrol – dacă te-ai informat până acum despre vin, probabil te-ai mai întâlnit cu acești termeni.

Efectele substanțelor din vin asupra organismului

Vinul este bogat în antioxidanți și, prin urmare, benefic pentru sănătatea organismului. Din păcate, nu tot ceea ce se găsește în această băutură acoolică este neapărat bun.

Efectele substanțelor din vin asupra organismului sunt variate.

Reclamă

Sulfiți

Sulfitii sunt adăugați în mod normal vinului pentru a-l proteja de oxidare sau de proliferarea nedorită a microbilor, spune Jim Harbertson, profesor asociat de enologie (n.r. știința vinului) la Universitatea de Stat din Washington pentru Health.

Cu alte cuvinte, păstrează vinul proaspăt și îl împiedică să se transforme în oțet. Sulfiții provoacă reacții alergice, precum strănutul și durerile de cap. În realitate, doar o mică parte din populație prezintă o sensibilitate sau o alergie la aceștia.

Reclamă

Histamina

Compusul pe bază de azot este un alergen obișnuit găsit în alimente care provoca un răspuns inflamator. De asemenea, este denumirea unei substanțe pe care corpul nostru o eliberează atunci când are o reacție alergică.

Histaminele apar uneori în vinurile care trec prin a doua fermentație pentru netezirea acidității și a texturii, explică profesorul de enologie.

În absența informațiilor de la producător, e aproape imposibil de identificat care vinuri au fost supuse acestui proces și care nu. 

Taninuri

Știi senzația de uscăciune pe care o ai pe limbă după ce guști anumite tipuri de vin? Această senzație astringentă este cauzată de taninuri. Aceștia sunt un tip de polifenol care se produce în timpul procesului de vinificare, în principal din struguri.

Acești micronutrienți pot combate bolile atunci când sunt consumați în anumite forme și alimente. Dacă sunt absorbiți de vin, „acești compuși naturali tind să se atașeze de proteinele salivare și de proteinele din sistemul digestiv uman, astfel încât beneficiile lor pentru sănătate sunt oarecum limitate”, spune Jim Harbertson.

Taninurile se găsesc cel mai adesea în vinurile roșii.

Resveratrol

E posibil să fi văzut acest antioxidant, prezent în coaja strugurilor, listat pe ambalajul serurilor și cremelor de înfrumusețare. Resveratrolul este cunoscut pentru proprietățile sale anti-îmbătrânire.

Deoarece coaja de strugure este integrată în procesul de fermentare mai mult timp pentru pregătirea vinului roșu, acesta conține mai mult resveratrol decât vinul alb. 

Consumul de struguri sau consumul de suc de struguri ar putea fi o modalitate de a mări concentrația de resveratrol din organism fără a consuma alcool. 

Unii oameni se întreabă dacă ar trebui să bea mai mult vin roșu din cauza posibilelor beneficii ale resveratrolului pentru sănătate.

Majoritatea experților și organizațiilor precum American Heart Association sugerează în continuare limitarea băuturilor alcoolice la una pe zi pentru femei și două pentru bărbați, scrie Nourish by WebMD.

Conținut scăzut de alcool

Vinul cu conținut scăzut de alcool combate procesului îmbătrânirii, are un preț mai mic pe sticlă, un gust mai ușor și mai puține calorii.

Deși relația dintre alcool și aportul de calorii este complexă, alcoolul este principala sursă de calorii din vin. Prin urmare, vinul cu conținut scăzut de alcool va avea mai puține calorii. 

Alcoolul nu se transformă în energie ca alte alimente pe care le consumi și, prin urmare, nu se stochează la fel ca alte calorii, spune Harbertson. 

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Mai multe ouă puse la fiert într-o oală, pentru Paște
Lifestyle
Cum fierbi ouăle fără să se spargă: sfaturi care chiar dau rezultate
Ouăle fierte sunt vedetele incontestabile ale mesei de Paște. Le vopsim cu grijă, le ciocnim cu drag și le servim alături de preparatele tradiționale. Dar poate cea mai frecventă problemă în bucătărie, în această...
2
Meghan Markle vorbește cu cineva într-o cameră luminoasă
Familia Regală
Meghan Markle se confruntă cu o problemă care îi poate afecta sănătatea. A slăbit mult, iar acum consecințele ies la iveală
Meghan Markle se confruntă cu o problemă care îi poate afecta sănătatea. Într-un nou episod din podcastul său, Ducesa a oferit detalii despre viața sa personală. A avut-o ca invitată pe Whitney Wolfe Herd,...
3
Gene Hackman într-o scenă din filmul Firma
Știri
Descoperire neașteptată la casa lui Gene Hackman. Poliția a dezvăluit detalii noi despre misterul morții actorului și a soției sale
A avut loc o descoperire neașteptată la casa lui Gene Hackman. Poliția a dezvăluit detalii noi despre misterul morții actorului și a soției sale. Gene Hackman și soția sa, Betsy Arakawa, au fost găsiți fără...
4
fată frumoasă care stă pe o canapea și se relaxează
Horoscop
Optimismul în funcție de zodie. Ce spun astrele despre atitudinea ta
Fiecare are momente în care gândurile negative pun stăpânire și astfel nu se mai întrevede nicio speranță. Citește despre optimismul în funcție de zodie și vezi despre ce este vorba. Ce spun astrele mai...
5
Cara Delevingne surprinsă pe un aeroport cu ochelari de soare
Divertisment
Un model celebru e de nerecunoscut după ce a depășit dependența de substanțe interzise. Cine este vedeta care are „o nouă viață”
Un model celebru de la Hollywood e de nerecunoscut după ce a depășit dependența de substanțe interzise. Vedeta spune că a primit șansa la o nouă viață și că încearcă să-și păstreze obiceiurile sănătoase....
PARTENERI
×