Reclamă

Efectele substanțelor din vin asupra organismului: beneficii

Sunt multe lucruri de știut despre vin, pe lângă faptul că se produce din strugurii albi sau roșii. Efectele substanțelor din vin asupra organismului sunt diverse: de la proprietăți anti-îmbătrânire până la reacții inflamatorii.

Publicat: 5 februarie 2021, 18:58 / Actualizat: 11 februarie 2021, 18:46

Vinul este una dintre cele mai vechi băuturi alcoolice din lume, și printre cele mai consumate.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Poate îi cunoști beneficiile pentru sănătate sau poate o bei doar pentru gust, dar te-ai întrebat vreodată ce se află în această băutură?

Sulfați, taninuri sau resveratrol – dacă te-ai informat până acum despre vin, probabil te-ai mai întâlnit cu acești termeni.

Efectele substanțelor din vin asupra organismului

Vinul este bogat în antioxidanți și, prin urmare, benefic pentru sănătatea organismului. Din păcate, nu tot ceea ce se găsește în această băutură acoolică este neapărat bun.

Efectele substanțelor din vin asupra organismului sunt variate.

Reclamă

Sulfiți

Sulfitii sunt adăugați în mod normal vinului pentru a-l proteja de oxidare sau de proliferarea nedorită a microbilor, spune Jim Harbertson, profesor asociat de enologie (n.r. știința vinului) la Universitatea de Stat din Washington pentru Health.

Cu alte cuvinte, păstrează vinul proaspăt și îl împiedică să se transforme în oțet. Sulfiții provoacă reacții alergice, precum strănutul și durerile de cap. În realitate, doar o mică parte din populație prezintă o sensibilitate sau o alergie la aceștia.

Reclamă

Histamina

Compusul pe bază de azot este un alergen obișnuit găsit în alimente care provoca un răspuns inflamator. De asemenea, este denumirea unei substanțe pe care corpul nostru o eliberează atunci când are o reacție alergică.

Histaminele apar uneori în vinurile care trec prin a doua fermentație pentru netezirea acidității și a texturii, explică profesorul de enologie.

În absența informațiilor de la producător, e aproape imposibil de identificat care vinuri au fost supuse acestui proces și care nu. 

Taninuri

Știi senzația de uscăciune pe care o ai pe limbă după ce guști anumite tipuri de vin? Această senzație astringentă este cauzată de taninuri. Aceștia sunt un tip de polifenol care se produce în timpul procesului de vinificare, în principal din struguri.

Acești micronutrienți pot combate bolile atunci când sunt consumați în anumite forme și alimente. Dacă sunt absorbiți de vin, „acești compuși naturali tind să se atașeze de proteinele salivare și de proteinele din sistemul digestiv uman, astfel încât beneficiile lor pentru sănătate sunt oarecum limitate”, spune Jim Harbertson.

Taninurile se găsesc cel mai adesea în vinurile roșii.

Resveratrol

E posibil să fi văzut acest antioxidant, prezent în coaja strugurilor, listat pe ambalajul serurilor și cremelor de înfrumusețare. Resveratrolul este cunoscut pentru proprietățile sale anti-îmbătrânire.

Deoarece coaja de strugure este integrată în procesul de fermentare mai mult timp pentru pregătirea vinului roșu, acesta conține mai mult resveratrol decât vinul alb. 

Consumul de struguri sau consumul de suc de struguri ar putea fi o modalitate de a mări concentrația de resveratrol din organism fără a consuma alcool. 

Unii oameni se întreabă dacă ar trebui să bea mai mult vin roșu din cauza posibilelor beneficii ale resveratrolului pentru sănătate.

Majoritatea experților și organizațiilor precum American Heart Association sugerează în continuare limitarea băuturilor alcoolice la una pe zi pentru femei și două pentru bărbați, scrie Nourish by WebMD.

Conținut scăzut de alcool

Vinul cu conținut scăzut de alcool combate procesului îmbătrânirii, are un preț mai mic pe sticlă, un gust mai ușor și mai puține calorii.

Deși relația dintre alcool și aportul de calorii este complexă, alcoolul este principala sursă de calorii din vin. Prin urmare, vinul cu conținut scăzut de alcool va avea mai puține calorii. 

Alcoolul nu se transformă în energie ca alte alimente pe care le consumi și, prin urmare, nu se stochează la fel ca alte calorii, spune Harbertson. 

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O zână cu aripi, care stă speriată la pământ
Horoscop
Zodii care preferă să trăiască singure. Nativii care se simt mai bine atunci când au intimitate
Există atât de multe lucruri care merită spuse despre viața personală atunci când locuiești singură. Pacea și liniștea, filmele preferate, ora de culcare târzie și faptul că nu trebuie să dai nimănui nicio explicație....
2
Bianca Censori și Kanye West într-o mașină privată
Divertisment
Bianca Censori a purtat o ținută transparentă și a fost la un pas de un accident vestimentar. Partenera lui Kanye West a avut o apariție îndrăzneață
Bianca Censori a purtat o ținută transparentă și a fost la un pas de un accident vestimentar. Partenera lui Kanye West a avut o apariție îndrăzneață pe străzile din Los Angeles. Imaginile cu diva...
3
O femeie îmbrăcată într-o rochie roșie, impunătoare
Horoscop
Cele mai norocoase zodii în funcție de luna în care s-au născut. Ei sunt fericiții zodiacului
Astrologii ne spun că data nașterii are un rol aparte în doza de noroc cu care ne neștem. Însă te-ai întrebat vreodată care dintre lunile anului poartă mai mult noroc? În acest articol, vei...
4
O femeie tânără cu ochelari de soare la ochi și un ruj portocaliu pe buze
Frumusețe
Nuanțele de ruj care te îmbătrânesc. De ce culori să te ferești, potrivit specialiștilor
Uneori este suficient să accentuezi buzele cu ruj pentru a te simți mai încrezătoare în sine. Această metodă va atrage o mulțime de priviri asupra ta, lucru care te va face să te simți...
5
Charles Spencer surprins într-o fotografie portret la Althorp House
Divertisment
Charles Spencer a vorbit despre starea de sănătate a lui Kate Middleton. Fratele Prințesei Diana spune că este îngrijorat
Charles Spencer a vorbit despre starea de sănătate a lui Kate Middleton. Fratele Prințesei Diana este îngrijorat pentru soția Prințului William. Charles a oferit mai multe informații într-un interviu recent. Charles Spencer a vorbit...
PARTENERI
×