Efectele substanțelor din vin asupra organismului: beneficii

Sunt multe lucruri de știut despre vin, pe lângă faptul că se produce din strugurii albi sau roșii. Efectele substanțelor din vin asupra organismului sunt diverse: de la proprietăți anti-îmbătrânire până la reacții inflamatorii.

Publicat: 5 februarie 2021, 18:58 / Actualizat: 11 February 2021, 18:46

Vinul este una dintre cele mai vechi băuturi alcoolice din lume, și printre cele mai consumate.

Poate îi cunoști beneficiile pentru sănătate sau poate o bei doar pentru gust, dar te-ai întrebat vreodată ce se află în această băutură?

Sulfați, taninuri sau resveratrol – dacă te-ai informat până acum despre vin, probabil te-ai mai întâlnit cu acești termeni.

Efectele substanțelor din vin asupra organismului

Vinul este bogat în antioxidanți și, prin urmare, benefic pentru sănătatea organismului. Din păcate, nu tot ceea ce se găsește în această băutură acoolică este neapărat bun.

Efectele substanțelor din vin asupra organismului sunt variate.

Sulfiți

Sulfitii sunt adăugați în mod normal vinului pentru a-l proteja de oxidare sau de proliferarea nedorită a microbilor, spune Jim Harbertson, profesor asociat de enologie (n.r. știința vinului) la Universitatea de Stat din Washington pentru Health.

Cu alte cuvinte, păstrează vinul proaspăt și îl împiedică să se transforme în oțet. Sulfiții provoacă reacții alergice, precum strănutul și durerile de cap. În realitate, doar o mică parte din populație prezintă o sensibilitate sau o alergie la aceștia.

Histamina

Compusul pe bază de azot este un alergen obișnuit găsit în alimente care provoca un răspuns inflamator. De asemenea, este denumirea unei substanțe pe care corpul nostru o eliberează atunci când are o reacție alergică.

Histaminele apar uneori în vinurile care trec prin a doua fermentație pentru netezirea acidității și a texturii, explică profesorul de enologie.

În absența informațiilor de la producător, e aproape imposibil de identificat care vinuri au fost supuse acestui proces și care nu. 

Taninuri

Știi senzația de uscăciune pe care o ai pe limbă după ce guști anumite tipuri de vin? Această senzație astringentă este cauzată de taninuri. Aceștia sunt un tip de polifenol care se produce în timpul procesului de vinificare, în principal din struguri.

Acești micronutrienți pot combate bolile atunci când sunt consumați în anumite forme și alimente. Dacă sunt absorbiți de vin, „acești compuși naturali tind să se atașeze de proteinele salivare și de proteinele din sistemul digestiv uman, astfel încât beneficiile lor pentru sănătate sunt oarecum limitate”, spune Jim Harbertson.

Taninurile se găsesc cel mai adesea în vinurile roșii.

Resveratrol

E posibil să fi văzut acest antioxidant, prezent în coaja strugurilor, listat pe ambalajul serurilor și cremelor de înfrumusețare. Resveratrolul este cunoscut pentru proprietățile sale anti-îmbătrânire.

Deoarece coaja de strugure este integrată în procesul de fermentare mai mult timp pentru pregătirea vinului roșu, acesta conține mai mult resveratrol decât vinul alb. 

Consumul de struguri sau consumul de suc de struguri ar putea fi o modalitate de a mări concentrația de resveratrol din organism fără a consuma alcool. 

Unii oameni se întreabă dacă ar trebui să bea mai mult vin roșu din cauza posibilelor beneficii ale resveratrolului pentru sănătate.

Majoritatea experților și organizațiilor precum American Heart Association sugerează în continuare limitarea băuturilor alcoolice la una pe zi pentru femei și două pentru bărbați, scrie Nourish by WebMD.

Conținut scăzut de alcool

Vinul cu conținut scăzut de alcool combate procesului îmbătrânirii, are un preț mai mic pe sticlă, un gust mai ușor și mai puține calorii.

Deși relația dintre alcool și aportul de calorii este complexă, alcoolul este principala sursă de calorii din vin. Prin urmare, vinul cu conținut scăzut de alcool va avea mai puține calorii. 

Alcoolul nu se transformă în energie ca alte alimente pe care le consumi și, prin urmare, nu se stochează la fel ca alte calorii, spune Harbertson. 

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Ceas vintage, pe un fundal de toamnă, pus pe o pătură verde
Timp liber
Trecerea la ora de iarnă în octombrie 2021. Când se dă ceasul cu o oră înapoi
Ca în fiecare an până acum, românii sunt obișnuiți ca primăvara și toamna să facă schimbări în program. E vorba despre schimbarea orei. Acum, în octombrie 2021, în ultimul weekend din lună ceasul trebuie...
2
Winnie Harlow într-un sacou negru de piele în timp ce pozează pe covorul roșu
Divertisment
Winnie Harlow a purtat o rochie din plasă. Cum a fost surprins modelul în Los Angeles
Winnie Harlow a atras atenția tuturor atunci când a purtat o rochie transparentă din plasă. Modelul internațional a fost invitat la petrecerea aniversară a artistei Cardi B. Winnie a profitată de ocazie pentru a-și...
3
Prințesa Diana, într--un costum cu dungi albe și albastru închis, pălărie albă. Zâmbește și se uită la cameră, pe fundal e un perete bej
Modă
Cele mai elegante ținute purtate de Prințesa Diana la nunți. Ce rochii au atras atenția tuturor
Cele mai elegante ținute purtate de Prințesa Diana la nunți au atras nu doar atenția invitaților, ci și a publicului internațional. „Prințesa Inimilor” a impresionat nu doar la nunta sa, ci și la evenimentele...
4
Actrița Renee Zellweger într-o cămașă albă și cu un sacou negru la Gala Premiilor Oscar
Divertisment
Renée Zellweger este de nerecunoscut. Cum a fost surprinsă actrița pe platourile de filmare din New Orleans
Actrița Renée Zellweger este de nerecunoscut în cel mai nou rol pe care îl interpretează. Vedeta în vârstă de 52 de ani a fost surprinsă pe platourile de filmare din New Orleans, în timp...
5
Chrissy Metz, îmbrăcată într-o rochie neagră, de gală, vorbește în fața unui microfon
Divertisment
Dieta cu care Chrissy Metz a slăbit aproape 50 kilograme
Fanii lui Chrissy Metz au apreciat-o întotdeauna pe actriță, nu numai pentru talentul său, ci și pentru că aceasta a devenit un simbol al pozitivității corpului. Încă de când a jucat în serialul NBB,...
PARTENERI
×