O singură ceașcă de cafea conține între 90 și 160 de miligrame de cofeină, un fel de stimulent natural care te poate ajuta să îți îmbunătățești pe moment atenția, memoria și starea de spirit.
În același timp, cafeaua provoacă dependență. Ceea ce înseamnă că după ce o vei elimina din rutina alimentară, corpul tău va reacționa la lipsa stimulilor externi. Pe termen scurt, efectele renunțării la cofeină provoacă un disconfort general.
Oboseală
Mulți oameni depind de o ceașcă de cafea zilnică pentru un impuls de energie. Cofeina contribuie la creșterea vigilenței și la reducerea oboselii prin blocarea receptorilor pentru adenozină, un neurotransmițător care poate provoca senzația de somnolență. Acesta este și motivul pentru care cofeina îmbunătățește performanța atletică și reduce oboseala cronică.
Prin urmare, eliminarea cofeinei din obiceiurile alimentare provoacă somnolență și oboseală.
De exemplu, un studiu realizat pe 213 consumatori de cofeină a demonstrat că o pauză de cofeină de 16 ore s-a manifestat prin senzații crescute de oboseală, potrivit healthline.
Mai mult, cei care au consumat cofeină zilnic au prezentat simptome de sevraj mai severe decât cei care au consumat-o doar de câteva ori pe săptămână.
Anxietate
Cofeina este un stimulent care crește ritmul cardiac, tensiunea arterială și hormonii de stres – cortizol și epinefrină. Cu toate acestea, anxietatea este un simptom frecvent raportat la persoanele care au renunțat la consumul de cofeină, din cauza dependeței mentale și fiziologice provocată de această substanță.