Reclamă

Efectele renunțării la cofeină. Ce se întâmplă cu corpul tău

Cofeina este cea mai consumată substanță psihoactivă din lume. Funcționează ca un stimulent al sistemului nervos central, crește vigilența și diminuează sau anulează senzația de oboseală. În același timp, pentru un organism dependent de această substanță, efectele renunțării la cofeină se pot manifesta destul de sever.

Publicat: 26 ianuarie 2021, 10:37 / Actualizat: 8 noiembrie 2021, 18:29

O singură ceașcă de cafea conține între 90 și 160 de miligrame de cofeină, un fel de stimulent natural care te poate ajuta să îți îmbunătățești pe moment atenția, memoria și starea de spirit.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

În același timp, cafeaua provoacă dependență. Ceea ce înseamnă că după ce o vei elimina din rutina alimentară, corpul tău va reacționa la lipsa stimulilor externi. Pe termen scurt, efectele renunțării la cofeină provoacă un disconfort general.

Oboseală

Mulți oameni depind de o ceașcă de cafea zilnică pentru un impuls de energie. Cofeina contribuie la creșterea vigilenței și la reducerea oboselii prin blocarea receptorilor pentru adenozină, un neurotransmițător care poate provoca senzația de somnolență. Acesta este și motivul pentru care cofeina îmbunătățește performanța atletică și reduce oboseala cronică.

Prin urmare, eliminarea cofeinei din obiceiurile alimentare provoacă somnolență și oboseală.

De exemplu, un studiu realizat pe 213 consumatori de cofeină a demonstrat că o pauză de cofeină de 16 ore s-a manifestat prin senzații crescute de oboseală, potrivit healthline.

Reclamă

Mai mult, cei care au consumat cofeină zilnic au prezentat simptome de sevraj mai severe decât cei care au consumat-o doar de câteva ori pe săptămână.

Anxietate

Cofeina este un stimulent care crește ritmul cardiac, tensiunea arterială și hormonii de stres – cortizol și epinefrină. Cu toate acestea, anxietatea este un simptom frecvent raportat la persoanele care au renunțat la consumul de cofeină, din cauza dependeței mentale și fiziologice provocată de această substanță.

Reclamă

În plus, dacă preferi cafeaua îndulcită, reducerea bruscă a zahărului poate accentua anxietatea provocată de eliminarea cofeinei din alimentație.

Dificultăți de concentrare

Unul dintre principalele motive pentru care oamenii aleg să consume cofeină sub formă de cafea, ceai sau băuturi energizante este creșterea nivelului de concentrare.

Cofeina crește nivelul de adrenalină, un hormon produs de glandele suprarenale ca parte a reacției normale a organismului la stres. De asemenea, stimulează producția de dopamină și norepinefrină.

Această combinație de reacții crește ritmul cardiac și tensiunea arterială și stimulează creierul. Astfel, eliminarea cofeinei poate avea un impact negativ asupra concentrării întrucât corpul depune eforturi pentru a se adapta la lipsa stimulării externe.

Creștere în greutate

Cafeaua poate suprima temporar pofta de mâncare. Dacă renunți la consumul de cafea, vei avea tendința să cauți înlocuitori care conțin grăsimi sau zahăr în exces.

Somn mai odihnitor

Chiar dacă te vei simți obosită pe măsură ce corpul tău se adaptează deficienței de cofeină, pe termen lung te vei odihni din ce în ce mai bine. Cu atât mai mult dacă obișnuiai să servești cafeaua după-amiaza sau seara. Un studiu publicat în 2013 de Journal of Clinical Sleep Medicine a constatat că prezența cofeinei în organism chiar și cu 6 ore înainte poate perturba ciclul de somn, potrivit The Healthy.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie frumoasă care stă în pat și citește mesaje încercând să-și urmărească fostul partener
Horoscop
Zodii care își urmăresc fostul partener. Nativii care nu pot trece cu ușurință peste o despărțire
Există unele zodii care își urmăresc fostul partener. Acești nativi caută orice motiv pentru a vedea ce face persoana de care s-au despărțit. Ei trec mai greu peste momentul despărțirii și nu pot accepta...
2
O femeie frumoasă care poartă o rochie neagră și ține într-un cerc armonios mai multe frunze aurii
Horoscop
Zodii care iubesc liniștea. Ei sunt nativii care evită situațiile dramatice
Există unele zodii care iubesc liniștea și evită pe cât se poate situațiile dramatice. Acești nativi se feresc de persoanele care tind să fie vampiri energetici. Ei au nevoie de oameni sinceri în viața...
3
O femeie frumoasă care își aplică anticearcăn în timp ce se uită în oglindă
Frumusețe
Când se aplică anticearcănul. Ordinea corectă a produselor de machiaj
Dacă nu ești pasionată de beauty sau ești la început de drum, atunci poate fi copleșitor să începi să te machiezi singură. Cu atât de multă informație este greu să alegi pe cea care...
4
Cara Delevingne, într-o ținută casual, pe stradă
Divertisment
Casa i-a fost distrusă de incendiu și acum a fost fotografiată așa. Vedeta care pare foarte afectată de eveniment
Casa i-a fost distrusă de incendiu și acum a fost fotografiată așa. Cara Delevingne pare foarte afectată de eveniment. Fotografii au surprins-o în timp ce ieșea de la o clasă de Pilates. Modelul și...
5
Jonah Hill, imagine din tinerețe, dintrun film
Divertisment
Jonah Hill e aproape de nerecunoscut pe placa de surf. Actorul a slăbit enorm, iar acum face mult sport
Jonah Hill e aproape de nerecunoscut pe placa de surf. Actorul a slăbit enorm, iar acum face mult sport. Fotografii au stat pe urmele lui și l-au pozat din toate unghiurile. Jonah Hill a...
PARTENERI
×