Scorțișoara se obține din scoarța copacului cu același nume, prin uscarea și rularea sub formă de batoane parfumate și aromate.
Apoi fie sunt scufundate în apă clocotită, fie sunt măcinate până ajung să se transforme într-o pulbere fină. Sub această formă, acest condiment se folosește cu succes într-o mulțime de preparate sau ceaiuri, potrivit Healthyy.net.
Este important de reținut că există mai multe tipuri de scorțișoară. În funcție de locul de proveniență, scorțișoara poate fi Cassia sau Ceylon. Aceasta din urmă este originară din Sri Lanka și este mai scumpă, în timp ce primul sortiment provine din China și este mai slab calitativ.
Scorțișoara Ceylon are o culoare mai deschisă și un aspect mai catifelat, spre deosebire de cea din China, al cărei gust nici nu este atât de plăcut.
Beneficiile ceaiului de scorțișoară
Scorțișoara este un condiment extrem de popular, iar utilizarea ei în scopuri alimentare și cosmetice datează de peste 2000 de ani. În trecut, acest condiment era extrem de scump, iar medicii îl foloseau în tratarea acceselor de tuse, artitei sau uscăciunii gâtului.
Diferiții compuși care se găsesc în ceaiul de scorțișoară oferă numeroase beneficii pentru sănătatea organismului. Specialiștii susțin că acest produs minune contribuie la prevenirea problemelor de inimă și reducerea glucozei din sânge. În plus, poate ajuta și la ameliorarea durerilor menstruale și scăderea în greutate.
Descoperă care sunt beneficiile ceaiului de scorțișoară și de ce e indicat să nu lipsească din dieta nimănui. recent, experții au determinat care e a treia cea mai comună cauză a morții la nivel global.
Este bogat în antioxidanți
Ceaiul de scoțișoară este bogat în antioxidanți, niște compuși chimici care te ajută să previi boli precum cele de inimă, diabetul sau cancerul. Studiile arată că singurele plante care surclasează scorțișoara la acest capitol sunt cuișoarele și oregano.
Scade inflamațiile și îmbunătățește sănătatea inimii
Scorțișoara conține o serie de compuși care acționează ca un antiinflamator. Reduce de asemenea presiunea ridicată din sânge, reglează trigliceridele și nivelul de colesterol rău (LDL) din organism.
Scorțișoara conține un antioxidant care ajută la ameliorarea disconfortuluiabdominal, meteorismului, combatearea indigestiilor și flatulenței. În plus, ceaiul de scorțișoară contribuie redicerea simptomelor bolii de reflux.
Ceaiul de scorțișoară luptă cu bacteriile și fungii
Compușii pe care ceaiul de scorțișoară îi conține te ajută în combaterea bacteriilor și a microbilor. Un avantaj al acestui ceai este acela că îți împrospătează respirația și contribuie la prevenirea cariilor.
Protejează funcțiile creierului
Studiile făcute de cercetători au arătat că ceaiul de scoțișoară ajută la protejarea funcțiilor creierului. Dacă îți este teamă de o posibilă boală mentală, acest tip de ceai contribuie la prevenirea apariției Alzheimerului, scrie Healthline.com.
Contribuie la reducerea acneei
Testele făcute până acum au dezvăluit că ceaiul de scorțișoară previne apariția acneei și luptă împotriva bacteriei care o produce.
Este ingredientul de bază din uleiul de scorțișoară
Pe lângă ceaiul de scorțișoară, această plantă produce și un ulei foarte apreciat. Poate fi utilizat în terapia cu masaj și pentru a calma durerile de dinți. Este eficient și în lupta cu păduchii, acarienii și puricii.
Te scapă de oboseală
Dacă pui într-un pahar apă, un strop de miere și niște praf de scorțișoară rezultă un ceai de scorțișoară numai bun de băut cu regularitate. Cercetările arată că posibilele boli mentale la care sunt predispuși bătrânii au fost reduse, iar senzația de oboseala acută s-a estompat în cazul persoanelor care au consumat regulat acest amestec.
Contraindicații și consumul în exces de scorțișoară
Consumat cu moderație sau pe bază de prescripție medicală, ceaiul de scorțișoară nu produce efecte secundare. Însă nu se recomandă folosirea în exces a uleiului ori a ingredientului în sine. Acesta poate produce arsuri la nivelul intestinelor și în cavitatea bucală.
Femeilor gravide și mamelor care alăptează le este indicat să folosească în cantități mici ceaiul de scorțișoară sau uleiul pentru că pot apărea efecte adverse în timpul sarcinii.
În cazul în care suferi de gastrită sau ulcer, este recomandat să eviți consumul de scorțișoară sub orice formă. Acest condiment poate irita mucoasa gastrică.
În plus, dacă urmezi un tratament cu antibiotice, este indicat să discuți cu medicul despre interacțiunea dintre tratamentul medicamentos și scorțișoara, scrie Csid.ro.