Reclamă

Care sunt simptomele infectării cu Omicron, noua tulpină a coronavirusului

Pe măsură ce infectările cu varianta Omicron a SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19, continuă să se răspândească în întreaga lume, oamenii sunt din ce în ce mai interesați de această nouă tulpină. Sunt încă mulți care se întreabă care sunt simptomele infectării cu Omicron. Cu ce diferă de Delta și la ce trebuie să fie atenți.

Publicat: 14 ianuarie 2022, 7:38

Pe data de 26 noiembrie 2021, Organizația Mondială a Sănătății a declarat că există o nouă tulpină a coronavirusului și anume Omicron. Această nouă variantă a coronavirusului a stârnit îngrijorare printre autoritățile competent. Se transmite mult mai ușor și pentru că persoanele care au fost depistate pozitiv se pot reinfecta mult mai ușor.

Printre cele mai mari îngrijorări s-a numărat și informația că Omicron nu intră în zona de protecție a vaccinurilor COVID-19. Pfizer susține că trei doze din vaccinul său ARNm sunt capabile să neutralizeze Omicron în experimente de laborator. Două doze pot preveni în continuare forme grave de boală în urma infectării cu această variantă.

Din cauza aceasta, mai multe țări au luat măsuri de precauție și au impus restricții pentru a reduce răspândirea Omicron în rândul populației.

Care sunt simptomele infectării cu Omicron

Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) enumeră simptomele posibile ce pot apărea în urma infectării cu SARS-CoV-2 fără a specifica o variantă. Acestea sunt:

 • febră sau frisoane;
 • tuse;
 • dificultăți de respirație;
 • oboseală;
 • dureri musculare sau corporale;
 • durere de cap;
 • pierderea gustului sau a mirosului;
 • durere de gât;
 • congestie nazală;
 • greață sau vărsături;
 • diaree.
Reclamă
Reclamă

Cu toate acestea, CDC observă că această listă nu este exhaustivă. Oamenii ar putea prezenta diferite simptome sau combinații de simptome.

Potrivit digi24, un studiu relevant a realizat în Norvegia. Acolo a fost depistat cel mai mare focar de Omicron din întreaga Europă. Totul s-a întâmplat după ce o compania a realizat petrecerea de sfârșit de an, pe data de 30 noiembrie. 66 de persoane din cei 117 participanți au fost testate pozitiv, chiar dacă aveau schema completă de vaccinare.

Printre cele mai prezente simptome depistate la cei infectați au fost tusea, congestia nazală, oboseala și durerea de gât. Au fost și cazuri în care durerea de cap și febra au fost și ele prezente.

Veștile sunt bune în ceea ce privește transmiterea bolii de către o persoană infectată. Cei care fac o formă ușoară a bolii, indiferent de tulpină, își revin într-o săptămână sau două. Cei infectați nu mai sunt contagioși după 10 zile de la debutul bolii.

În cazurile mai grave, persoanele infectate sunt contagioase mai mult timp. De asemenea, oboseala, pierderea gustului și a mirosului pot dura mai mult timp. Cele mai recente informații venite de la specialiști spun însă că varianta Omicron este mai puțin agresivă decât Delta. Persoanele care se infectează cu noua tulpină a virusului confruntându-se cu simptome de răceală sau gripă.

Un prim pas pentru a te proteja de bolile de sezon este să bei un ceai cald, seara când ajungi acasă. Iată propunerile noastre.

Afectează plămânii?

Medical News Today a vorbit cu Dr. David M. Cutler, medic de familie la Saint John’s Physician Partners din Santa Monica, California, pentru a afla mai multe despre sfaturile medicilor cu privire la simptomele ce pot apărea în urma infectării cu Omicron.

Dr. Cutler a reiterat că simptomele variază și s-ar putea să nu iasă în evidență în vreun fel anume, în comparație cu simptomele de la variantele anterioare.

Varietatea simptomelor observate la Omicron este aceeași ca și la alte variante SARS-CoV-2. Se pare destul de notabil că persoanele afectate de aceeași variantă pot prezenta simptome destul de diferite. Unii au nasul înfunadt, alții prezintă dureri de cap, uneori dureri musculare, iar alții au dureri în gât.

– Dr. David M. Cutler

Spre deosebire de alte variante, Omicron afectează cu precădere tractul respirator superior. Acesta poate fi și motivul pentru care pare să provoace simptome mai ușoare, potrivit managerului de incidente al OMS, Abdi Mahamud.

„Avem din ce în ce mai multe studii care arată că Omicron infectează partea superioară a corpului. Spre deosebire de celelalte, aceasta ar putea provoca pneumonie severă”, spune el, deși avertizează că sunt necesare mai multe studii pentru a confirma acest lucru.

Cum îți poți da seama că te-ai infectat cu Omicron

Există mai multe rapoarte medicale care spun că testele nazale și cele de salivă, cunoscute și sub numele de LFT, pot fi mai puțin eficiente în detectarea prezenței unei infectări cu Omicron.

Astfel de teste, pe care oamenii le pot face acasă, se bazează pe mostre prelevate din nas sau gât și sunt menite să detecteze anumiți antigeni virali, care indică prezența unei infecții virale.

Pe de altă parte, testele RT-PCR, sau pe scurt PCR, se bazează pe mostre prelevate atât din nasul, cât și din gâtul unei persoane. Aceste mostre, totuși, sunt supuse unor teste de laborator, care pot dezvălui dacă genele specifice SARS-CoV-2 sunt prezente. Testele PCR sunt în general considerate ca fiind mai precise.

După cum se spune, este mai bine să previi decât să tratezi, așa că luarea de măsuri pentru a ne proteja pe noi înșine și pe cei dragi de infectarea cu oricare variantă SARS-CoV-2 este cea mai bună alegere.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Kim Kardashian într-un costum din două piese, alb, în Santa Monica în anul 2018
Divertisment
Kim Kardashian și Pete Davidson au fost surprinși în ipostaze tandre. Cei doi îndrăgostiți au mers la o întâlnire romantică
Kim Kardashian și Pete Davidson au fost surprinși în ipostaze tandre. Cei doi îndrăgostiți s-au bucurat de o cină romantică în Los Angeles. Fotografii i-au urmărit la fiecare pas și i-au pozat din toate...
2
Keanu Reeves, la costum, în cadrul unui interviu din anul 2013
Divertisment
Keanu Reeves a cerut autografe altor vedete. Ce declarații a făcut actorul din Matrix
Keanu Reeves a oferit recent un interviu în care a dezvăluit faptul că a cerut autografe altor vedete. Actorul care interpretează rolul personajului Neo din seria celebră ”Matrix” nu s-a sfiit să recunoască acest...
3
Geena David, la decernarea unor premii pentru scriitori, în Beverly Hills
Divertisment
Geena Davis a spus că un actor a refuzat să lucreze cu ea pe motiv că e prea bătrână: „Eram cu 20 de ani mai tânără decât el”
În momentul în care actrița Geena Davis a filmat filmul „Thelma & Louise”, în 1991, era deja cunoscută pentru rolurile din filme precum „Beetlejuice” și „Tootsie”. Ea câștigase chiar și un Oscar pentru interpretarea...
4
Julia Fox, fotografiată la ieșirea dintr-un restaurant, într-o ținută neagră
Divertisment
Cine este Julia Fox, noua iubită a lui Kanye West. Stilul ei vestimentar a evoluat mult în ultimii ani
Cine este Julia Fox, noua iubită a lui Kanye West, s-au întrebat mulți după ce au văzut-o alături de rapper în camera de hotel. De la apariții delicate pe covorul roșu, vedeta a făcut...
5
Selena Gomez cu o pereche de căști pe cap în fața unui microfon la un interviu din 2011
Divertisment
Selena Gomez a dezvăluit semnificația tatuajului său cu trandafiri. Cara Delevingne a fost cea care a inspirat-o
Selena Gomez a dezvăluit semnificația tatuajului său cu trandafiri. La începutul lunii decembrie au apărut primele informații privind desenul permanent pe care vedeta l-a ales. Artista are mai multe desene pe corp, iar cele...
PARTENERI
×