Pe data de 26 noiembrie 2021, Organizația Mondială a Sănătății a declarat că există o nouă tulpină a coronavirusului și anume Omicron. Această nouă variantă a coronavirusului a stârnit îngrijorare printre autoritățile competent. Se transmite mult mai ușor și pentru că persoanele care au fost depistate pozitiv se pot reinfecta mult mai ușor.
Printre cele mai mari îngrijorări s-a numărat și informația că Omicron nu intră în zona de protecție a vaccinurilor COVID-19. Pfizer susține că trei doze din vaccinul său ARNm sunt capabile să neutralizeze Omicron în experimente de laborator. Două doze pot preveni în continuare forme grave de boală în urma infectării cu această variantă.
Din cauza aceasta, mai multe țări au luat măsuri de precauție și au impus restricții pentru a reduce răspândirea Omicron în rândul populației.
Care sunt simptomele infectării cu Omicron
Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) enumeră simptomele posibile ce pot apărea în urma infectării cu SARS-CoV-2 fără a specifica o variantă. Acestea sunt:
- febră sau frisoane;
- tuse;
- dificultăți de respirație;
- oboseală;
- dureri musculare sau corporale;
- durere de cap;
- pierderea gustului sau a mirosului;
- durere de gât;
- congestie nazală;
- greață sau vărsături;
- diaree.
Cu toate acestea, CDC observă că această listă nu este exhaustivă. Oamenii ar putea prezenta diferite simptome sau combinații de simptome.
Potrivit digi24, un studiu relevant a realizat în Norvegia. Acolo a fost depistat cel mai mare focar de Omicron din întreaga Europă. Totul s-a întâmplat după ce o compania a realizat petrecerea de sfârșit de an, pe data de 30 noiembrie. 66 de persoane din cei 117 participanți au fost testate pozitiv, chiar dacă aveau schema completă de vaccinare.
Printre cele mai prezente simptome depistate la cei infectați au fost tusea, congestia nazală, oboseala și durerea de gât. Au fost și cazuri în care durerea de cap și febra au fost și ele prezente.