Care sunt simptomele infectării cu Omicron, noua tulpină a coronavirusului

Pe măsură ce infectările cu varianta Omicron a SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19, continuă să se răspândească în întreaga lume, oamenii sunt din ce în ce mai interesați de această nouă tulpină. Sunt încă mulți care se întreabă care sunt simptomele infectării cu Omicron. Cu ce diferă de Delta și la ce trebuie să fie atenți.

Publicat: 14 ianuarie 2022, 7:38
Spre deosebire de alte variante, Omicron afectează cu precădere tractul respirator superior / Shutterstock

Pe data de 26 noiembrie 2021, Organizația Mondială a Sănătății a declarat că există o nouă tulpină a coronavirusului și anume Omicron. Această nouă variantă a coronavirusului a stârnit îngrijorare printre autoritățile competent. Se transmite mult mai ușor și pentru că persoanele care au fost depistate pozitiv se pot reinfecta mult mai ușor.

Printre cele mai mari îngrijorări s-a numărat și informația că Omicron nu intră în zona de protecție a vaccinurilor COVID-19. Pfizer susține că trei doze din vaccinul său ARNm sunt capabile să neutralizeze Omicron în experimente de laborator. Două doze pot preveni în continuare forme grave de boală în urma infectării cu această variantă.

Din cauza aceasta, mai multe țări au luat măsuri de precauție și au impus restricții pentru a reduce răspândirea Omicron în rândul populației.

Care sunt simptomele infectării cu Omicron

Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) enumeră simptomele posibile ce pot apărea în urma infectării cu SARS-CoV-2 fără a specifica o variantă. Acestea sunt:

  • febră sau frisoane;
  • tuse;
  • dificultăți de respirație;
  • oboseală;
  • dureri musculare sau corporale;
  • durere de cap;
  • pierderea gustului sau a mirosului;
  • durere de gât;
  • congestie nazală;
  • greață sau vărsături;
  • diaree.

Cu toate acestea, CDC observă că această listă nu este exhaustivă. Oamenii ar putea prezenta diferite simptome sau combinații de simptome.

Potrivit digi24, un studiu relevant a realizat în Norvegia. Acolo a fost depistat cel mai mare focar de Omicron din întreaga Europă. Totul s-a întâmplat după ce o compania a realizat petrecerea de sfârșit de an, pe data de 30 noiembrie. 66 de persoane din cei 117 participanți au fost testate pozitiv, chiar dacă aveau schema completă de vaccinare.

Printre cele mai prezente simptome depistate la cei infectați au fost tusea, congestia nazală, oboseala și durerea de gât. Au fost și cazuri în care durerea de cap și febra au fost și ele prezente.

Veștile sunt bune în ceea ce privește transmiterea bolii de către o persoană infectată. Cei care fac o formă ușoară a bolii, indiferent de tulpină, își revin într-o săptămână sau două. Cei infectați nu mai sunt contagioși după 10 zile de la debutul bolii.

În cazurile mai grave, persoanele infectate sunt contagioase mai mult timp. De asemenea, oboseala, pierderea gustului și a mirosului pot dura mai mult timp. Cele mai recente informații venite de la specialiști spun însă că varianta Omicron este mai puțin agresivă decât Delta. Persoanele care se infectează cu noua tulpină a virusului confruntându-se cu simptome de răceală sau gripă.

Un prim pas pentru a te proteja de bolile de sezon este să bei un ceai cald, seara când ajungi acasă. Iată propunerile noastre.

Afectează plămânii?

Medical News Today a vorbit cu Dr. David M. Cutler, medic de familie la Saint John’s Physician Partners din Santa Monica, California, pentru a afla mai multe despre sfaturile medicilor cu privire la simptomele ce pot apărea în urma infectării cu Omicron.

Dr. Cutler a reiterat că simptomele variază și s-ar putea să nu iasă în evidență în vreun fel anume, în comparație cu simptomele de la variantele anterioare.

Varietatea simptomelor observate la Omicron este aceeași ca și la alte variante SARS-CoV-2. Se pare destul de notabil că persoanele afectate de aceeași variantă pot prezenta simptome destul de diferite. Unii au nasul înfunadt, alții prezintă dureri de cap, uneori dureri musculare, iar alții au dureri în gât.

– Dr. David M. Cutler

Spre deosebire de alte variante, Omicron afectează cu precădere tractul respirator superior. Acesta poate fi și motivul pentru care pare să provoace simptome mai ușoare, potrivit managerului de incidente al OMS, Abdi Mahamud.

„Avem din ce în ce mai multe studii care arată că Omicron infectează partea superioară a corpului. Spre deosebire de celelalte, aceasta ar putea provoca pneumonie severă”, spune el, deși avertizează că sunt necesare mai multe studii pentru a confirma acest lucru.

Cum îți poți da seama că te-ai infectat cu Omicron

Există mai multe rapoarte medicale care spun că testele nazale și cele de salivă, cunoscute și sub numele de LFT, pot fi mai puțin eficiente în detectarea prezenței unei infectări cu Omicron.

Astfel de teste, pe care oamenii le pot face acasă, se bazează pe mostre prelevate din nas sau gât și sunt menite să detecteze anumiți antigeni virali, care indică prezența unei infecții virale.

Pe de altă parte, testele RT-PCR, sau pe scurt PCR, se bazează pe mostre prelevate atât din nasul, cât și din gâtul unei persoane. Aceste mostre, totuși, sunt supuse unor teste de laborator, care pot dezvălui dacă genele specifice SARS-CoV-2 sunt prezente. Testele PCR sunt în general considerate ca fiind mai precise.

După cum se spune, este mai bine să previi decât să tratezi, așa că luarea de măsuri pentru a ne proteja pe noi înșine și pe cei dragi de infectarea cu oricare variantă SARS-CoV-2 este cea mai bună alegere.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Horoscop
2 zodii care scapă de ghinion, potrivit astrologilor. Vezi dacă te numeri printre ele
Acești nativi își schimbă percepția asupra vieții, a relațiilor și a planurilor profesionale. Vezi care sunt cele 2 zodii care scapă de ghinion, potrivit astrologilor. Cosmosul le-a oferit mai mult noroc unora decât altora,...
2
Rețete
Plăcintă cu dovleac de post. Rețetă simplă și ușoară
Această plăcintă cu dovleac de post este ușor crocantă la exterior, datorită foilor de plăcintă coapte, și are o umplutură parfumată și dulce, înmiresmată cu scorțișoară. Dovleacul copt oferă o aromă dulce, caldă și...
3
Horoscop
Pluto în Vărsător aduce schimbări majore. Cât va dura perioada de transformare pentru nativii din zodiac
Pluto în Vărsător aduce schimbări majore. Cei mai mulți nativi din zodiac se vor bucura de transformările acestea. Chiar dacă Pluto a intrat în Vărsaăor pe 19 noimebrie, puterea acestei planeta va persista în...
4
Horoscop
Un eveniment neașteptat ar putea avea loc în viața a două zodii. Cum se schimbă destinul lor la finalul lunii noiembrie 2024
Un eveniment neașteptat ar putea avea loc în viața a două zodii. Destinul lor s-ar putea schimba complet la finalul lunii noiembrie 2024. Ultima parte a acestui an pare să vină cu multe momente...
5
Știri
Cheryl Cole și-a luat rămas bun de la Liam Payne. Cântăreața a participat la înmormântarea tatălui fiului ei alături de colegii săi din One Direction și o mulțime de vedete
Cheryl Cole și-a luat rămas bun de la Liam Payne. Cântăreața a participat la înmormântarea tatălui fiului ei alături de colegii săi din One Direction și o mulțime de vedete. Cheryl și Liam Payne...
PARTENERI