În realitate, sănătatea poate avea de suferit. Alimentele au fost de-a lungul timpului plasat în 4 categorii în funcție de procesul de producție.
Cât de dăunătoare sunt în realitate alimentele ultraprocesate
Prima categorie conține alimentele neprocesat sau procesat la nivel minimal. Printre acestea se află fructele, legumele, laptele, peștele, ouăle, alunele și semințele. Acestea nu au ingrediente adăugate și chiar dacă sunt cumpărate, ajung să fie foarte puțin modificate în comparație cu starea lor naturală.
În cazul ingredientelor procesate vorbim despre alimente care sunt adăugate peste alte alimente și nu consumate de sine stătătoare, precum sarea, zahărul sau uleiurile. Alimentele procesate sunt acele alimente combinate din primele două categorii. Printre acestea se numără gemurile, murăturile, fructele și legumele la conservă, pâinea preparată în casă și brânzeturile.
Alimentele ultraprocesate sunt acele alimente care conțin cel puțin un ingrediente pe care nu-l găsești niciodată într-o bucătărie. De asemenea, pentru preparare sunt folosite aditivi, coloranți artificiali, îndulcitori și arome. Aceste alimente au de obicei o durată mare de viață.
Printre alimentele ultraprocesate se află: cârnații și șunca, pâinea produsă în masă, cerealele pentru mic-dejun, supele instant, biscuiții și chipsurile, înghețata și iaurturile îndulcite, sucurile carbogazoase și unele băuturi alcoolice precum whisky, gin și rom.
Motivul pentru care alimentele ultraprocesate sunt dăunătoare
Fără nicio excepție, alimentele ultraprocesate conțin un nivel ridicat de grăsimi saturate, sare și zahăr. Atunci când sunt consumate, oferă foarte puțin spațiu pentru alimentele nutritive. Multe studii au arătat că aditivii din alimentele ultraprocesate sunt responsabili pentru efectele negative ale sănătății.
Felul în care sunt procesate aceste alimente poate face o diferență în funcție de cum corpul răspunde atunci când sunt consumate. Unele studii au arătat că atunci când alimente precum nucile sunt consumate întregi și crude, corpul absoarbe mai puține grăsimi decât atunci când sunt preparate și uleiurile sunt astfel eliberate. Noile teorii spun că o dietă bazată în mare parte pe alimente ultraprocesate poate afecta sănătatea intestinală.