Uleiurile conțin grăsimi și calorii, dar ceea ce au în compoziția lor cu adevărat poate fi foarte diferit în funcție de ce alegem să folosim zilnic în bucătărie. Uleiurile de gătit sunt nelipsite atunci când vine vorba despre prepararea mâncărurilor.
Cele mai sănătoase tipuri de ulei pentru gătit și prăjit
Uleiurile folosite la gătit își iau de obicei numele de la nucile, semințele, fructele, plantele sau cerealele din care sunt extrase. Fie prin metode de zdrobire, presare sau procesare. Acestea se caracterizează printr-un conținut ridicat de grăsimi, inclusiv grăsimi saturate, acizi grași mononesaturați și polinesaturați.
Uleiul de măsline
Uleiul de măsline este obținut prin zdrobirea măslinelor și separarea uleiului de pulpă. Este recunoscut ca fiind cel mai sănătos dintre uleiurile vegetale. O analiză a cercetărilor a arătat că uleiul de măsline poate fi benefic în prevenirea bolilor de inimă. De asemenea, și a diabetului de tip 2.
Studii din 2023 au dovedit că uleiul de măsline ar putea reduce riscul de apariție a bolilor neurodegenerative. Printre acestea se numără Alzheimer. Ar putea ajuta la ameliorarea simptomelor de anxietate și depresie, precum și la modificarea microbiomului intestinal. Cu toate acestea, cercetătorii au concluzionat că dovezile privind mecanismele din spatele acestor relații sunt insuficiente.
Uleiul de avocado
Uleiul de avocado este un produs relativ nou pe piața uleiurilor. Are un conținut ridicat de fitochimicale și acid oleic și poate fi obținut din fructul de avocado. Totul, printr-un proces de extracție la rece. Se întâmplă la fel ca uleiul de măsline. Se permite astfel păstrarea mai multor compuși sănătoși prezenți în plantă, arată cei de la Bbc.com.
Cercetătorii afirmă, într-un studiu din 2019, că în funcție de temperatura la care este păstrat și durata depozitării, uleiul de avocado poate fi considerat o alternativă bună la uleiul de măsline, în parte datorită conținutului său de antioxidanți și compuși fenolici. Ei susțin că uleiul de avocado are un profil foarte similar cu cel al uleiului de măsline.