Păstrarea periuței vechi de dinți poate contribui la curățarea necorespunzătoare. Acest lucru poate duce la creșterea bacteriană excesivă, acumularea plăcii dentare și chiar afecțiuni de sănătate grave, cum ar fi gingivita.
Cât de des e recomandat să schimbi periuța de dinți
Este recomandat să înlocuiești periuța de dinți la fiecare trei până la patru luni. Dacă ai aparat dentar, ar trebui să o schimbi și mai des.
Periuța se poate uza mai repede din cauza bracket-urilor, spun specialiștii. Perii periuței de dinți funcționează ca un burete, absorbind bacteriile și microorganismele din gură de fiecare dată când te periezi.
Cu cât folosești mai mult timp periuța de dinți, cu atât de acumulează mai mulți germeni. Dacă nu o înlocuiești la fiecare trei până la patru luni, crește riscul de răspândire a infecțiilor în gură.
De asemenea, perii periuței de dinți se uzează în timp, ceea ce face mai grea curățarea dinților în mod eficient. Acest lucru înseamnă că periuța nu elimină placa, resturile alimentare și bacteriile așa cum era când periuța era nouă.
Acest lucru, la rândul său, poate duce la acumularea plăcii sau a bacteriilor. Riscurile pentru sănătate nu se opresc aici. În cazurile severe, boala gingiilor poate provoca pierderea dinților. Acest lucru nu se întâmplă doar din cauza caiilor, ci și pentru că gingiile tale se retrag din cauza bacteriilor. În timp, acest fenomen duce la pierderea suportului care ține dinții în loc. Studiile au legat boala gingiilor cu un risc crescut de boli de inima, hipertensiune arterială, diabet și chiar anumite tipuri de cancer.
Schimbarea periuței de dinți este o modalitate mică, dar puternică, de a-ți proteja sănătatea generală. Pentru a evita aceste riscuri este important să înlocuiești peria dacă perii încep să se rupă mai devreme de trei luni. Specialiștii recomandă, de asemenea, ca periuța să fie schimbată dacă ai avut o răceală, gripă sau infecție fungică orală.