Producătorii de periuțe de dinți și medicii stomatologi recomandă înlocuirea acesteia la fiecare trei-patru luni. Ar trebui să respecți această sugestie dacă utilizezi periuța câte două minute, de două ori pe zi. În unele cazuri, este posibil să dorești să înlocuiești periuța de dinți mai repede de atât. În cazul în care te speli mai des de două ori pe zi, periuța de dinți se poate deteriora mai rapid.
După folosirea periuței de dinți vreme de trei luni firele acesteia își pierd capacitatea de curățare. Acestea pot cădea sau își pot schimba forma. Atunci când se întâmplă acest lucru, periuța ta nu mai are aceeași performanță. Firele îndoite ale periuței nu ating efectiv zonele dintre dinți și de-a lungul liniei gingiei.
De asemenea, cu cât periuța este folosită pentru mai mult timp, cu atât crește numărul bacteriilor de pe ea. Poate nu te-ai gândi până acum, dar dacă împarți pasta de dinți cu alte persoane, germeni tăi și ai colocatarilor tăi se pot transfera în tubul de pastă de dinți atunci când pui pastă de dinți direct pe periuță.
Așa că, dacă unul dintre voi a fost bolnav, ar fi o idee bună să înlocuiești periuțele de dinți ale tuturor celor cu care locuiești. Infecțiile virale și bacteriene reprezintă un motiv bun pentru a-ți schimba vechea periuță de dinți cu una nouă, recomandă specialiștii.
Igiena dentară. Recomandări pentru periuța de dinți
Dacă periuța de dinți este depozitată într-un recipient cu alte periuțe de dinți, nu permite capetelor acestora să se atingă între ele. Germenii unei răceli pot supraviețui pe o periuță de dinți până la trei zile. Dacă îți păstrezi periuța de dinți alături de restul periuțelor de dinți ale familiei, poți transmite germeni.
După periaj, clătește întotdeauna periuța de dinți cu apă. Nu încerca să „igienizezi” periuța cu un dezinfectant, apă de gură sau apă fierbinte. În acest mod poți răspândi de fapt germeni.
Nu ai nevoie să pui un capac periuței. Din cauza umidității, numărul bacteriilor de pe periuța ta poate crește. Ea trebuie lăsată să se usuce la aer, sugerează Healthline.
Ar fi o idee bună să îți păstrezi periuța de dinți puțin mai departe de vasul de toaletă. Particulele fine de apă de toaletă sunt pulverizate în aer de fiecare dată când tragi apa.